Liveblog: de 94ste verjaardag

18 mei 2017

De Radboud Universiteit is jarig en viert dat met een eredoctoraat voor Frans de Waal en een feestrede van Denker des Vaderlands René ten Bos. En natuurlijk met rapper Ronnie Flex, die vanavond een van de grote namen is op het Nijmeegse mini-Lowlands dat Radboud Rocks heet.

22.51 uur. De afterparty…

…duurt tot 1.00 uur vannacht. Maar dit liveblog houdt het vandaag voor gezien. Morgenochtend staat er een uitgebreide fotoreportage op onze Facebookpagina.

22.04 uur. Kutpéage

Daar is-ie dan: de ‘hit’ Kutpéage, over het – volgens velen – falende printsysteem van de Radboud Universiteit. Vox sprak eerder met de studentenband Blueshift over dit protestnummer, dat interview lees je hier.

Foto: Marjolein van Diejen

21.36 uur. De toegift.

Foto: Marjolein van Diejen

20.57 uur. Het is druk!

Zowel bij het hoofdpodium als bij de Loco Loco Stage is nu het druk. De jeugd swingt bij Ronnie Flex (‘Maak je school af!’), iedereen boven de dertig staat bij Het Foute Uur van Q-Music.

Foto: Marjolein van Diejen

20.08 uur.  Wachten op Ronnie Flex

Over een half uur treedt Ronnie Flex op, de headliner van Radboud Rocks. Ellen Janssen is één van de twee studenten die een meet and greet met de rapper won. Wat gaat ze de rapper vragen? ‘Daar heb ik samen met wat vrienden die helemaal hotel-de-botel worden van Ronnie over nagedacht. Ik ga vragen of hij aan de Radboud Universiteit zou willen studeren, bijvoorbeeld. Verder de standaard fan girl-vragen, wat zijn grootste blunder is geweest, enzovoort.’ Een groot fan is ze overigens niet. ‘Ik ken maar twee nummers van hem.’

19.36. Voor sommigen was het een lange dag, blijkbaar.

19.21 uur. Campus in Beeld zit op de eerste rang

Het festivalterrein druppelt vol, terwijl Lucas Hamming richting het einde van zijn optreden gaat. De collega’s van Campus in Beeld hebben het beste uitzicht. Zij zitten op een balkon van het Erasmusgebouw, waar ze alle artiesten zullen interviewen. Het resultaat zullen ze dinsdagavond op hun website zetten.

18.36 uur. Waar zijn de studenten?

Lucas Hamming, één van de hoofdacts van vandaag, tijdens de soundcheck. Wordt het nog druk? Opvallend is dat er verhoudingsgewijs vrijwel geen (jonge) studenten rondlopen op het festivalterrein. Het zijn vooral medewerkers die (na hun werkdag) rustig aan een biertje nippen.

16.55 uur. Studentenbattle in volle gang

Inmiddels is voor het Cultuurcafé de zogeheten Grote Studenten Battle in volle gang. Zestien studententeams moeten een mix van allerlei opmerkelijke opdrachten doen. De hoofdprijs: een stoeptegel voor het Cultuurcafe met daarop de naam van de winnende team. In de finale staat een opvallende opdracht te wachten, de finalisten moeten zo snel mogelijk een Ikea-kast in elkaar draaien.

 

16.00 uur. ‘Schouwburg is te donker’

De academische zitting is afgelopen. Tijd voor de evaluatie. De academische zitting vond dit jaar niet in de St. Stevenskerk plaats, maar in de Stadsschouwburg. Dat viel niet bij iedereen even goed. De meest gehoorde klacht: het was veel te donker in de zaal. Dat was overigens ook rector Han van Krieken niet ontgaan. Toen Frans de Waal zijn eredoctoraat kreeg, verwachtte hij de pedel op het podium. ‘Het is hier alleen zo donker… Ik zie hem niet, maar ik hoor hem wel.’

15.26 uur. ‘Kom vooral mee dansen’

De plechtigheid komt ten einde. Rector Han van Krieken nodigt de aanwezigen uit om vanavond toch vooral te komen dansen bij Radboud Rocks. ‘Veel plezier. Ook bij het nummer 1 lied waarvan ik de titel niet mag uitspreken. Ik heb begrepen dat de beroemde toetsenist (collegevoorzitter Wigboldus, red.) die we in ons midden hebben dat nummer niet zal meespelen.’

15.24 uur. Speeches teruglezen…

…. kan hier!

15.17 uur. Bloemen voor Zwaartekrachtsubsidies

Door naar het volgende programma-onderdeel. In de zaal krijgen de Nijmeegse ontvangers van de Zwaartekrachtsubsidie bloemen uit handen van rector Han van Krieken.

15.15 uur. Ondertussen op het Erasmusplein…

Het geluid wordt getest. Foto: Marjolein van Diejen.

15.01 uur. Nagesprek met De Waal en Ten Bos

Frans de Waal en René ten Bos praten op het podium na met gespreksleider Elianne Keulemans. ‘Ik voel een band met Nijmegen’, zegt De Waal. ‘Op mijn zeventiende kwam ik hierheen om biologie te studeren. Ik ben heel blij met het eredoctoraat.’

14.52 uur. Eredoctoraat voor Frans de Waal

Primatoloog Frans de Waal heeft zojuist zijn eredoctoraat ontvangen voor zijn buitengewone wetenschappelijke verdiensten. De Waal studeerde biologie aan de Radboud Universiteit, is hoogleraar Psychologie aan Emory University in Atlanta in de Verenigde Staten en Universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Hij werd wereldberoemd met zijn onderzoek naar intelligentie, emotie en empathie bij dieren.

Rector Han van Krieken, bij de uitreiking: ‘De bovenste verdieping van het Spinoza stond aan de basis van uw carrière. Daar ontmoette u uw eerste chimpansees. De apen hebben u niet meer losgelaten.’ Vorig jaar legde De Waal aan Vox uit hoe dat ging. Het resultaat lees je in dit interview.

14. 28 uur. René ten Bos aan het woord

Inmiddels is René ten Bos begonnen aan zijn Diesrede, met als titel: De ontbindende stilte van het uitsterven. De toespraak gaat over het uitsterven van dieren, een thema dat veel zegt over de verhouding tussen mens en dier. Op het grote scherm komt een aantal afbeeldingen van uitgestorven dieren voorbij, waaronder de Tasmaanse buidelwolf.

Ten Bos heeft twee tatoeages van deze beesten. Hij vertelde in een eerder interview met Vox uitgebreid over deze lichaamsversieringen, maar ook over zijn Twentse afkomst, zijn ideeën en zijn drijfveren.

René ten Bos. Foto: Gerard Verschooten.

14.26 uur. Penningen uitgereikt

De universiteitspenningen zijn inmiddels uitgereikt. De studentonderscheidingen gingen naar Isa Corbeek (Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies) en David de Jong (Medical Biology). André van der Ven, hoogleraar International Health aan het Radboudumc en Serraat Eikholt, de bootsman van Phocas, kregen een Radboud Universiteitspenning in brons. ‘Serraat houdt Phocas letterlijk drijvende’, zegt een student in een filmpje voor Eikholt.

Vox publiceerde vanochtend het volgende interview met Serraat Eikholt, die nooit meer weg wil bij Phocas.

De universiteit maakte onderstaande filmpjes van de gevierden:
Van der Ven en Eikholt:


Corbeek en De Jong:

14.15 uur. ‘We hebben vertrouwen nodig’

Foto: Gerard Verschooten

De speech van Daniël Wigboldus ging over ‘de kracht van wetenschap’. Hij sprak ‘ook nog een beetje als psycholoog’ en legde uit dat we in het dagelijks leven niet geweldig in staat zijn ‘om een logische denktrant te volgen’. Gelukkig is er nog de wetenschap om ons vertrouwen op de individuele waarnemingen te temperen. Want de wetenschap, en niet onze meningen en particuliere observaties, geeft vorm aan de toekomst van onze wereld.

Hij had nog een boodschap aan de overheid als geldschieter van al dit moois: garanties voor resultaat kan de wetenschap niet geven. Wat we nodig hebben, is vertrouwen, zo riep hij op, ‘en dat is vruchtbaarder voor ons werk dan onzekerheid en controle’. En om in de sfeer te blijven, sloot Wigboldus zijn praatje af met een dankwoord ‘voor het in mij gestelde vertrouwen’.

14.08 uur. Academische zitting is begonnen

De nieuwe collegevoorzitter Daniël Wigboldus is begonnen aan zijn eerste toespraak als collegevoorzitter. Wigboldus krijg de lachers op zijn hand als de haaienbeet van Freek Vonk ter sprake komt. Zijn voorganger, Gerard Meijer, is ook aanwezig in de Stadsschouwburg.

Twee jaar geleden kroop Wigboldus nog zelf achter de draaitafels tijdens Radboud Rocks. Foto: Marjolein van Diejen.

13.48 uur. ‘Het wordt toch nog mooi weer’

Patrick Leijzer, evenementenorganisator aan de Radboud Universiteit, verricht een laatste inspectie van het festivalterrein. ‘Alles is in gereedheid, we zijn er klaar voor. En gelukkig wordt het toch nog mooi weer.’

13.08 uur. Lunchpauze en rondvraagje onder studenten

Even een testje: weten studenten waarom het vandaag feest is op de campus? In de kantine van de Medische faculteit zitten Nicole, Aline, Lotte, Lisan en Aline.

Nicole: ‘Het is de Dies Natalis, verjaardag van de uni ‘
Aline: ‘ Oh ja, Radboud Rocks is vanavond’
Vox: ‘Correct! Weten jullie ook hoe oud de uni vandaag is geworden?’
Aline: ‘ Pfoe… vorig jaar was wel iets bijzonders.’
Lotte: ‘ Sowieso over de 100’
Lisan: ‘ Ik zou het echt niet weten ‘
Aline: ‘ 126 ofzo? ‘
Lotte: ‘ Nee, ik denk iets met 1… ‘
Vox: ‘ De Radboud Universiteit is vandaag 94 jaar geworden.’
Nicole: ‘ Oh wauw, niet echt iets bijzonders dus…’

Door naar biomedische wetenschappen. Heeft Joyce een idee wat voor dag het is?

Joyce: 18 mei?
Vox: ‘Klopt, maar weet je ook waarom dit een speciale dag is?’
Joyce: ‘Nee?’
Vox: ‘Het is vandaag Dies Natalis.’
Joyce: ‘Dat zegt me wel iets, maar ik weet niet precies wat het is.’
Vox: ‘Het is de verjaardag van de uni. Hoe oud worden we denk je?’
Joyce: ‘70?’

12.45 uur. Frans de Waal en zijn link met Nijmegen

Frans de Waal is vanmiddag in Nijmegen om zijn eredoctoraat in ontvangst te nemen. Hij woont Atlanta, Amerika. Daar is hij hoogleraar Psychologie aan de Emory University en directeur van het Living Links Center, onderdeel van het Yerkes National Primate Research Center. De Waal studeerde biologie in Nijmegen en groeide uit tot ’s werelds bekendste primatoloog. Vox interviewde hem een paar maanden geleden. In het Spinozagebouw in Nijmegen kwam hij voor het eerst in contact met chimpansees. Hij zou de apen nooit meer loslaten.

Foto: Ivo van der Bent

 

12.30 uur. Schouwburg wordt in gereedheid gebracht

De schouwburg wordt klaar gemaakt voor de academische plechtigheid van vanmiddag waar zevenhonderd bezoekers worden verwacht. Filosofiehoogleraar en Denker des Vaderlands René ten Bos houdt dan zijn diesrede. Primatoloog Frans de Waal krijgt een eredoctoraat en Daniël Wigboldus houdt zijn eerste toespraak als collegevoorzitter.

10.50 uur. Opening van de dag met een eucharistieviering

Je bent een katholieke universiteit of je bent het niet. De Radboud Universiteit hecht aan tradities en trapt de verjaardag af met een eucharistieviering in de Titus Brandsma Gedachteniskerk (die aan het Keizer Karelplein). Voorganger is Jos Geelen, de studentenpastor die verbonden is aan de Studentenkerk. Waarom dit jaar voor deze kerk gekozen is en niet voor de kerk op de campus? Geelen geeft tijdens de dienst zelf het antwoord. Hij zegt dat Brandsma, de milde oud-rector, pater, hoogleraar en verzetsman die in 1942 omkwam in Dachau, een goed voorbeeld is van iemand die kon kijken met een andere blik. Hij verwijst naar de slogan van de universiteit, change perspective. ‘Ik hoop dat dit de gedachte is geweest bij het bedenken van de slogan.’

Het Nijmeegs studentenkoor sluit de mis af. Na afloop klinkt gemopper over de liederen tijdens de dienst. Van Huib Oosterhuis kwam alleen onbekend werk voorbij. Zelfs trouwe kerkgangers konden niet meezingen. ‘Heel jammer, nu ben je samen, dan moet je ook samen kunnen zingen’, aldus een van de aanwezigen.

10.12 uur. De opbouw van Radboud Rocks is in volle gang

Blijft het regenen of wordt het droog? Dat is voorlopig de hamvraag betreffende Radboud Rocks. De eerste podia staan, en ook deze reuzenbank die je perspective vanzelf changet omdat je van grote hoogte naar beneden kijkt. Behalve Ronnie Flex treden vanavond ook Lucas Hamming en The Handsome Poets op. Plus natuurlijk de Loco Loco’s, zoals elk jaar. Check hier het programma.

 

1 reactie

  1. Hannelies Linders schreef op 18 mei 2017 om 12:58

    Niet te veel mopperen: het was een prachtige viering met voortreffelijk koorwerk van het studentenkoor.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!