Liveblog – Promoties afgelast, op een skateboard door lege gebouwen (gesloten)

13 mrt 2020

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er vandaag geen lessen of tentamens op de Radboud Universiteit. Bij het Radboudumc zijn de coschappen stopgezet en een skireis van psychologiestudenten gaat niet door.

Deze liveblog is gesloten

16.20 uur. Hoogleraar Nederlands en Academische communicatie Marc van Oostendorp werkt aan CoronaCollege, een online platform waarop docenten hun video’s kunnen delen. ‘Dit is een mooie gelegenheid om buitenstaanders te laten zien wat we op de universiteiten precies aan het doen zijn’, zegt hij aan Vox.

16.10 uur. De skireis van Studievereniging Psychologie Nijmegen (SPIN) naar het Franse Les Deux Alpes gaat niet door. ‘Normaal gezien zouden we om 18.00 uur op reis vertrekken, maar op sterk verzoek van de faculteit en de onderwijsdirecteur en op basis van eigen overwegingen hebben we besloten om thuis te blijven’, zegt voorzitter Mémé Satter.

Door die beslissing riskeerden de leden van SPIN veel geld te verliezen. Aangezien er voor Frankrijk op dit moment geen negatief reisadvies geldt, kwamen ze niet in aanmerking voor een financiële compensatie van het reisbureau.

‘Gelukkig was de decaan van onze faculteit heel behulpzaam’, aldus Satter. ‘We hebben nu afgesproken dat SPIN een gedeelte van de kosten van de 35 leden vergoedt. Daarin worden we ondersteund door de faculteit.’

15.00 uur. Wegens het coronavirus zijn tot nog toe vier promoties aan de Radboud Universiteit geannuleerd. Het betreft de promoties van Midas Meijs en Ilja Diets, N. Dijkstra en E.Z. Azar.

De oratie van Rob van Lier, die normaal gezien vanmiddag plaatsvond, is afgelast. Ook de oraties van Gert-Jan Hendriks, Robin Nijveldt en Debby Gerritsen worden verschoven naar een latere datum.

14.27 uur. Veel onderzoek op de campus is afgelast, maar het BSI-lab is nog gewoon open. Hier doen psychologen onderzoek naar menselijk gedrag. ‘Het experiment wat ik nu afneem, gaat toevallig over het Coronavirus’, vertelt de Duitse psychologiestudent Philipp Esslinger. ‘Mensen moeten zo snel mogelijk bepalen of de modellen op het scherm een Nederlands, Marokkaans of Aziatisch uiterlijk hebben. Daarna laten we deelnemers een nieuwsbericht over het coronavirus lezen. We verwachten dat ze daarna sneller Aziatische deelnemers herkennen vanwege de vrees voor het coronavirus.’ Esslinger erkent dat het experiment nu niet meer valide is.  ‘We hebben dit onderzoek zo’n maand geleden bedacht, toen het coronavirus alleen nog in China was. Nu zijn natuurlijk wereldwijd mensen besmet.’

De deelnemers aan de experimenten kregen een mailtje dat ze vandaag gewoon konden komen. ‘Ik maakte me een beetje zorgen, maar ik ben daarom toch maar gekomen’, vertelt International Business Administration-student Emilija Mantrimaite. ‘Vandaag is de vierde en laatste keer dat ik langs moest komen. Het zou jammer zijn als ik dit niet af kon maken.’

Vanaf maandag worden alle experimenten bij het BSI-lab, Donders Instituut en Max Planck Instituut stilgelegd. ‘We zijn bezig iedereen op de hoogte te brengen’, zegt Tildie Stijns van het Donders Instituut. De stop geldt tot zeker 4 april.

Esslinger (l) en collega’s aan het werk in het BSI-lab Foto: Vox

13.25 uur. Elk nadeel heb zijn voordeel. Student en wielrenner Gosse van der Meer verplaatst zich vandaag op zijn skateboard door de gangen van het Erasmus- en het Elinor Ostromgebouw.

 

13.20 uur. Op de Instagrampagina Nijmegen School of Memeagement nemen studenten het coronabeleid van de Radboud Universiteit op de korrel.

Foto: Instagram

13.10 uur. Er wordt gewoon geluncht op de campus, zij het met een stuk minder mensen dan normaal. Bij Het Gerecht en Restaurant FNWI zijn delen afgezet waar mensen niet mogen zitten. Het resultaat is dat veel mensen op hetzelfde stukje kantine vertoeven. De Refter heeft om-en-om tafeltjes afgezet. Medewerkers en studenten zitten gewoon te eten, ondanks een oproep: ‘we verzoeken u uw consumptie op uw eigen werkplek te nuttigen’.

12.27 uur. Het Radboudumc heeft de coschappen stopgezet. Geneeskundestudenten wordt gevraagd zich nu in te schrijven voor een flexpool, zodat ze kunnen worden ingehuurd om te helpen ’ter ondersteuning van het zorgproces’. Dat schrijft De Gelderlander. Wat de gevolgen zijn voor de studie van de betrokken studenten is nog onduidelijk

11.58 uur. Ook in het Grotiusgebouw is het vandaag rustig. ‘We kunnen het aantal klanten op twee handen tellen’, zegt een medewerker van de Coffee Corner. In de Rechtenbibliotheek zitten zo’n tien studenten.

Foto: Vox

Tot en met 1 april worden geen warme maaltijden geserveerd in Het Gerecht. Er mogen maximaal 99 personen naar binnen.

11.37 uur. Laat het ons weten als je het coronavirus hebt en houd de gangen schoon. Deze oproep verspreidt de SSH& vandaag aan haar huurders.

De SSH& volgt de richtlijnen van het RIVM en de Rijksoverheid, vertelt woordvoerder Vincent Buitenhuis. Op dit moment is bij de verhuurdersorganisatie nog geen huurder met het coronavirus bekend. ‘Huurders die toch het coronavirus blijken te hebben, roepen we op dit bij ons te melden’, zegt Buitenhuis. ‘Dan kunnen we gepaste afstand houden als er iets gerepareerd moet worden. Ook brengen we ganggenoten op de hoogte.’

Daarnaast roept Buitenhuis huurders op om de gangen zo schoon mogelijk te houden. Zo moeten ziektes buiten de deur worden gehouden. Vaker schoonmaken is geen optie: de SSH& overweegt zelfs om schoonmakers minder vaak rond te laten gaan. ‘We maken ons zorgen om de risico’s die onze schoonmakers lopen. Zij komen in de kamers en gangen van onze studenten. Als een verkouden student in een gang aan het niezen is, komen onze schoonmakers ook in die gang.‘ Ook roept de SSH& personen met verkoudheidsklachten op het kantoor aan de Laan van Scheut niet te bezoeken, maar telefonisch contact op te nemen.

Buitenhuis verspreidt vandaag een mailtje met informatie naar alle huurders. ‘Wij doen een moreel appel op onze huurders. Het is voor ons enorm belangrijk dat ze ons op de hoogte houden en alles goed schoon houden.’

11.20 uur. ‘Het voelt alsof Nederland twee weken achter loopt op Italië’, zegt Auke Roos over de telefoon. De oud-student van de Radboud Universiteit doet nu een master in Milaan.

‘In Italië zit iedereen in quarantaine. We mogen alleen de straat op om boodschappen te doen. Voor supermarkten staan er lange rijen, omdat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen mag. Voor de rest zijn alle gebouwen dicht.’

Foto: Auke Roos

‘Wie toch de straat op gaat, moet een speciaal formulier bij zich hebben dat aangeeft waarom je je daar bevindt. Een vriendin van me die onlangs ’s avonds sigaretten wilde halen, werd aangesproken door de politie.’

‘Ik vind het vreemd dat de scholen in Nederland nog niet sluiten, in Italië zijn ze al langer dan twee weken dicht. Op internet las ik dat de Radboud Universiteit de studielandschappen zo inricht dat er maximaal 99 werkplekken zijn. Dan snap je echt niet waar die maatregelen voor bedoeld zijn.’

10.47 uur. De bouw van het Maria Montessorigebouw gaat ondertussen gewoon door. Het is net zo druk als normaal, wat betekent dat er zo’n 180 bouwvakkers aan het werk zijn. De hoeveelheid werknemers is hiermee flink hoger ligt dan het geadviseerde aantal van 99.

10.34 uur. Het is nu ook officieel: tot en met 31 maart is er geen onderwijs op de campus. Dat maakte de Radboud Universiteit zonet bekend op Twitter.

10.30 uur. De Universiteitsbibliotheek hanteert een streng toelatingsbeleid: 99 mensen per zaal mogen binnen. De hoofdingang is deels afgezet met lint en een portier staat te turven. ‘Op dit moment zijn 51 mensen binnen’, zegt hij. Bestuurskunde-student Iris van Raaij komt net binnenlopen. ‘Ik moet aan mijn scriptie werken, en ik werk hier beter dan thuis. Ik heb wel wat maatregelen genomen, maar probeer ook mijn dagelijkse ritme vast te houden.’

10.25 uur. Het ziet er naar uit dat er tot eind deze maand geen fysiek onderwijs op de Radboud Universiteit zal zijn. ‘We doen ons uiterste best om zo veel mogelijk alternatieve vormen van onderwijs op afstand in te zetten’, zegt collegevoorzitter Daniël Wigboldus aan Vox

10.15 uur. De maatregelen omtrent het coronavirus treffen ook het Nijmeegse verenigingsleven. Zo worden alle Phocas-activiteiten op de Villa Van Schaeck met onmiddellijke ingang gestaakt tot en met 31 maart. Het aantal mensen dat tegelijkertijd in botenhuis de Haemel is, wordt zoveel mogelijk beperkt.

10.00 uur. In de Albert Heijn aan de Daalseweg, die populair is bij studenten, gingen mensen vanochtend aan het hamsteren. Al het wc-papier is op, net als de pasta. Ook zijn er bijna geen tomatenblikken meer en het personeel krijgt het brood maar met moeite aangevuld.

Foto: Vox

9.25 uur. Ook het collegezalencomplex is gesloten. Wie toch naar binnen wil, moet de portier bellen.

Foto: Vox

9.00 uur. Tenminste tot en met 31 maart blijven de deuren van het Sportcentrum dicht. ‘Vanochtend vroeg was er één student die wou komen sporten, daarna bleef het rustig’, zegt een medewerker aan de balie.

Foto: Vox

8.45 uur. Studenten en medewerkers lijken de maatregelen van het kabinet goed op te volgen: de campus oogt verlaten.

Foto: Vox

8.00 uur. Het onderwijs op de Radboud Universiteit gaat vandaag niet door, inclusief tentamens. De universiteit volgt daarmee de maatregelen van het kabinet om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, op basis van advies van het RIVM. Vandaag komt de universiteit met nadere berichtgeving.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!