Liveblog

Van tentenkamp tot tijdelijke bezetting: dit was de eerste pro-Palestijnse actieweek op de Nijmeegse campus

13 mei 2024

Op universiteitscampussen in heel het land demonstreren studenten tegen het geweld in Gaza. Actievoerders willen dat onderwijsinstellingen hun banden met Israël verbreken. Sinds maandag heeft Nijmegen for Palestine een tentenkamp naast het Maria Montessorigebouw. Alle ontwikkelingen van de afgelopen week lees je hier terug.

Dit liveblog is (voorlopig) gesloten. Bij grote nieuwsgebeurtenissen heropenen we het liveblog of wordt er via nieuwe berichten verslag gedaan van de ontwikkelingen.

Vrijdag 17.50 uur: Tenten blijven ook dit weekend staan

De actievoerders gaan zich klaarmaken voor het weekend, dat laat woordvoerder Ties weten. Een vertegenwoordiging van de groep heeft deze vrijdagmiddag wederom een gesprek met het college van bestuur gehad, maar keert ontevreden terug bij het tentenkamp. ‘De universiteit wil een ethische commissie instellen die de banden met andere instellingen moet onderzoeken’, vertelt Ties. ‘Maar volgens mij is het heel duidelijk dat er wordt samengewerkt met universiteiten die bijdragen aan de genocide in Gaza’, vertelt hij.

En dus hebben de actievoerders besloten om de campus voorlopig niet te verlaten. ‘We gaan nu het kamp wat herstructureren’, aldus Ties. ‘Alle tentjes staan wat lukraak door elkaar nu. We willen een grotere tent in het midden en alles daar netjes omheen zetten.’

Daar laten ze geen gras over groeien: enkele minuten later worden de eerste tenten al verplaatst naar het volgende grasveld, zodat het eerste veld als centrale ontmoetingsplek kan dienen.

Vrijdag 16.45 uur: Universiteit en gemeente grijpen niet in

Het heeft er alle schijn van dat de studenten in het tentenkamp op de campus zonder problemen het Pinksterweekend in kunnen. Op de voorspelde regen – met vlagen kwamen er vandaag al stevige hoosbuien voorbij – na dan.

De Radboud Universiteit lijkt namelijk niet in te gaan grijpen. Dat vandaag demonstranten zonder aankondiging de openbare weg op trokken en voor de tweede keer het Collegezalencomplex beklommen, brengt geen verandering in de status quo die op maandagavond al bereikt werd. Een woordvoerder van de universiteit noemt de actie van vandaag ‘onacceptabel’, maar geeft aan dat medewerkers na overleg de demonstranten van het dak hebben weten te krijgen.

Foto: Johannes Fiebig

Ook voor de gemeente verandert er niets. ‘Vanwege de korte duur van de actie vanmiddag zien we nu geen reden om in te grijpen’, laat een woordvoerder namens burgemeester Hubert Bruls weten.

Vrijdag, 15.00 uur: Een land aanklagen voor genocide, hoe werkt dat?

Hoe kan een land worden aangeklaagd voor genocide? Tot waar reikt het internationaal recht? En wat gebeurt er als een staat door het Internationaal Gerechtshof verantwoordelijk wordt bevonden voor genocide? In de nieuwste aflevering van de Vox-podcast In a Nutshell bespreekt Sally (Sarah) Thin, universitair docent Internationaal en Europees recht, het gecompliceerde onderwerp van internationaal recht en de lopende genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israël.

De aflevering is beschikbaar op Voxweb, Spotify, Amazon Music, PocketCasts and AntennaPod (App).

Vrijdag, 14.30 uur: Celstraffen voor geweldplegers bij UvA-protesten

De Amsterdamse politierechter heeft gisteren een oud-student van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een maand cel opgelegd wegens geweld tegen de politie bij pro-Palestijnse protesten van afgelopen week. Drie verdachten stonden in een snelrechtzitting voor de Amsterdamse politierechter.

Eén van hen kreeg twee maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk. Van deze Toby H. staat volgens de rechter vast dat hij de politie heeft geslagen met een paraplu en zich heeft verzet bij zijn aanhouding. Het Openbaar Ministerie had drie maanden geëist, omdat H. tevens stenen zou hebben gegooid naar de politie, maar de rechter kon dat niet vaststellen vanwege onduidelijke camerabeelden.

Een tweede zaak werd uitgesteld, en een derde persoon werd vrijgesproken omdat de camerabeelden te onduidelijk waren.

Vrijdag, 13.45 uur: Faculteiten: ‘zoek contact met studieadviseur’

Studenten die betrokken zijn bij de protesten en daardoor impact ervaren, kunnen in contact treden met hun studieadviseur. Dat staat in een mail die eerder vandaag is verstuurd door het bestuur van de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW). ‘Wanneer dit (de betrokkenheid bij de protesten, red.) impact heeft op je studie of wanneer de demonstraties of de situatie in Gaza je persoonlijk raken, neem dan contact op met je docent, studieadviseur of een vertrouwenspersoon. Zij denken dan met je mee over mogelijke oplossingen en ondersteuningen.’

De protestmars van vandaag. Foto: Johannes Fiebig

Ook de bètafaculteit en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen verstuurden vandaag een vergelijkbare mail. De managementfaculteit ging hen eerder deze week voor.

Vrijdag, 13.00 uur: Palestijnse vlaggen boven het Cultuurcafé

Als de stoet na een half uur aankomt bij het Cultuucafé klimt een handjevol demonstranten, gekleed in het zwart, het dak op. Ze wapperen met Palestinavlaggen en zingen de aanwezige menigte toe, die luidkeels terugscandeert. De receptionisten van het gebouw kijken hoofdschuddend toe en gaan druk met elkaar in overleg.

Ondertussen worden er met stoepkrijt leuzen op het Erasmusplein geschreven en gieten enkele deelnemers een rode vloeistof in de fontein. Ook worden er vlaggen op het bouwwerk neergelegd.

Na een kleine tien minuten komen de actievoerders weer het gebouw af en loopt de stoet terug naar het kampement.

Foto: Johannes Fiebig

Actievoerders beklimmen het dak van het Collegezalencomplex. Foto: Johannes Fiebig

Een actievoerder verft de fontein bij het Erasmusplein rood. Foto: Johannes Fiebig

Vrijdag, 12.30 uur: Honderden demonstranten maken tocht over campus
Naar schatting een kleine tweehonderd mensen verzamelen zich na het middaguur naast het Maria Montessorigebouw om vanaf daar een grote protestmars over de campus te houden. De stoet begeeft zich tegen 12.30 uur langs de bibliotheek richting de Heyendaalseweg. Daarbij worden de inmiddels bekende leuzen als “From the river tot he sea, Palestine will be free” en “Radboud, Radboud you can’t hide, you’re supporting genocide” gescandeerd.

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Bij de rotonde van de Eramuslaan en Heyendaalseweg loopt de stoet de straat op. Waarna ze zich met het verkeer mee richting het Huygensgebouw begeven. Tientallen auto’s kunnen niets anders dan stapvoets achter de menigte aan rijden. Na een korte actie in het Huygensgebouw, loopt de stoet weer over de weg terug.

Vrijdag 11.00 uur: Grote protestmars aanstaande

De actievoerders maken zich klaar voor de vijfde dag van de bezetting. Op verschillende picknick- en campingtafels zitten demonstranten aan het ontbijt. Vandaag loopt de groep rond 12.20 uur een flinke ronde over de campus, laat woordvoerder Ties weten. Daarbij wordt ook het Huygensgebouw aangedaan.

Het tentenkamp is ook afgelopen nacht weer gegroeid. In het midden van het veld tussen het Maria Montessorigebouw en het Collegezalencomplex is een nieuwe centrale plek ingericht, onder een grote partytent. Ook de schoenenlijn (zie update Donderdag, 17.15 uur) begint langzaamaan vorm te krijgen: die is verdubbeld ten opzichte van de dag ervoor en inmiddels zo’n 25 meter lang.

Een bezetting van het Collegezalencomplex lijkt er vandaag sowieso niet in te zitten: de deuren van de zalen zijn op slot en de buitendeur aan de kant van de demonstranten is van binnenuit deels afgezet met enkele stoelen.

Foto: Johannes Fiebig

Gisteren sprak het college van bestuur nog over een ‘nieuwe stap in het protest‘. ‘We hebben aan een woordvoerder van de demonstranten aangegeven dat het reguliere proces van onderwijs en onderzoek, waarvoor wij ons verantwoordelijk voelen, op deze manier verstoord wordt’, sprak voorzitter Daniël Wigboldus. Hij nuanceerde zijn woorden later met de toevoeging: ‘Als zoiets zich voordoet je even moet ademhalen om te kijken wat er gebeurt. In die fase zitten we nu.’

Donderdag 18.30 uur: Collegezalencomplex is dicht

De actievoerders hebben het Collegezalencomplex verlaten. Hoe laat dat precies is gebeurd is op moment van schrijven onbekend. Tegen 18.30 uur waren de buitendeuren van het gebouw, dat normaliter 17.30 uur als sluitingstijd heeft, dicht. Daarmee is de eerdere belofte dat de bezetting slechts tijdelijk zou zijn nagekomen. Na de bezetting, die eerder op de dag plaatsvond, zijn er verschillende lezingen en discussies over de situatie in Palestina geweest in het gebouw, allen georganiseerd door de demonstranten.

De studenten zijn inmiddels teruggekeerd naar het kampement. Dat blijft overigens groeien qua omvang: ook donderdagmiddag zijn er op het tweede grasveld weer enkele extra overnachtingsplekken ingericht.

Donderdag, 17:15: Lijn van kinderschoentjes tot aan het Berchmanianum

Vanuit de hoek van het grasveld bij het Maria Montessorigebouw tot het bestuursgebouw: over die afstand willen actievoerders een lijn van kinderschoenen neerleggen. ‘Elk paar staat voor een kind dat door de oorlog van hun leven is beroofd’, licht een actievoerder toe.

De actiegroep vraagt aan medewerkers en studenten om een paar kinderschoenen te doneren, tot de sliert tot aan het Berchmanianum reikt. ‘Hoeveel kinderen moeten er in Gaza nog doodgaan totdat het college van bestuur in beweging komt?’, vraagt ze zich hardop af.

Foto: Johannes Fiebig

Donderdag, 14.10 uur: Actievoerders hinderen media bij verslaglegging
Meerdere journalisten zijn tijdens de bezetting van de onderwijszaal in het Collegezalencomplex op de Radboud Universiteit gehinderd en geïntimideerd. De twee fotografen die ter plekke waren voor Vox werd het werk moeilijk gemaakt door paraplu’s en sjaals voor hun lens te houden. Ook Gelderlander-journalist Mitchel Suijkerbuijk laat weten gehinderd te zijn. ‘Ik klaag niet snel, maar dit was erg onprettig’, zegt hij.

Ondertussen werden er media-onvriendelijke liedjes gezongen als “Every time the media lies, another child in Gaza dies“. Nadat verschillende journalisten de zaal hadden verlaten, zei een woordvoerder van de actievoerders dat media wel degelijk welkom zijn, maar dat demonstranten moeten doorverwijzen naar de woordvoerders.

Foto: Johannes Fiebig

Donderdag, 13.35 uur: Demonstranten zwaaien met vlaggen op dak Cultuurcafé
Inmiddels wapperen de Palestijnse vlaggen ook vanaf het dak van het Cultuurcafé. Meerdere actievoerders zijn met gezichtsverhullende kleding het dak op geklommen en zwaaien met vlaggen.

Foto: Vox

Donderdag, 13.30 uur: Actievoerders betreden Collegezalencomplex voor ’tijdelijke bezetting’
Na afloop van het Actualiteitencollege over de protestacties tegen het geweld in Gaza betreden tientallen actievoerders uit het kampement het Collegezalencomplex. Een woordvoerder van de actievoerders nam direct na de bijeenkomst van Radboud Reflects het woord en kondigde een tijdelijke bezetting aan van de collegezaal. ‘Zo’n 40.000 mensen zijn vermoord, kinderen zijn uit elkaar gereten door Israëlische bommen. We weten dat Radboud medeplichtig is. Wij gaan niet rusten totdat Radboud de banden verbreekt met Israëlische universiteiten, net zoals ze deed met Rusland en met Zuid-Afrika.’

De actievoerders zeggen vreedzaam te willen blijven en pas aan het eind van de dag weer weg te gaan uit het onderwijsgebouw. Het idee is dat de zaal vandaag wordt gebruikt voor colleges door medestanders.

Foto: David van Haren

Foto: Johannes Fiebig

Donderdag, 12.30 uur: Rotterdamse instellingen sluiten gebouwen uit angst voor vernielingen
De politie heeft woensdagavond een einde gemaakt aan een bezetting van een Utrechts universiteitsgebouw. Ook elders zijn protesten. De Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam houden vandaag hun gebouwen gesloten.

De angst voor vernielingen en bezettingen zit er na de rellen in Amsterdam goed in. Nadat Rotterdamse studenten voor vandaag demonstraties aankondigden op campus Woudestein, verzocht de burgemeester onderwijsinstellingen ‘dringend’ om hun gebouwen op de campus dicht te houden.

De Erasmus Universiteit is vandaag daarom vrijwel helemaal gesloten. Ook de Hogeschool Rotterdam houdt het gebouw op campus Woudestein dicht. Op andere HR-locaties controleren beveiligers de identiteit van bezoekers. Het onderwijs gaat deels online door, maar toetsen, promoties en andere bijeenkomsten worden verplaatst. (HOP)

Donderdag, 11.00 uur: Universiteit gaat alle banden in kaart brengen
De Radboud Universiteit wil al haar institutionele banden en samenwerkingen transparant in beeld gaan brengen. Dat staat in een persbericht van de universiteit. Ook is de universiteit voornemens om een commissie in te richten, die samenwerkingen langs de meetlat van de universitaire missie legt. Open science blijft daarbij de norm. Wanneer het overzicht van ‘alle wereldwijde samenwerkingen’ klaar is, is nog onbekend: dat gaat volgens de universiteit nog veel tijd kosten.

Vandaag is er een extra universitaire vergadering (UGV) ingelast, waarin het college van bestuur, onder meer over dit plan, in gesprek gaat met de universitaire studentenraad (USR) en de Ondernemingsraad (OR). De USR liet gisteren via social media weten dat de meerderheid van haar leden zich achter de eisen van de actievoerders schaart.

Donderdag, 8.20 uur: Aantal tenten neemt toe

Er staan weer wat extra tenten in het tentenkamp, dat stilaan uitbreidt naar de westkant van het Maria Montessorigebouw. In totaal staan er nu zo’n zestig tenten, al is op dit moment niet duidelijk of ze allemaal gebruikt worden. Het is in ieder geval nog erg rustig op het grasveld, de meeste demonstranten lijken nog te slapen.

Woensdag, 16.30 uur: Elinor Ostromgebouw na 22.00 uur alleen bereikbaar via de hoofdingang

Na 22.00 uur is het Elinor Ostromgebouw alleen te betreden via de hoofdingang. Dat staat te lezen op een blad bij de ingang van de fietsenkelder. Als reden hiervoor worden ‘veiligheidsredenen in verband met demonstraties’ genoemd.

Woensdag, 16.15 uur: Radboud Reflects houdt morgen Actualiteitencollege over het studentenprotest

Radboud Reflects organiseert morgenmiddag een Actualiteitencollege over het studentenprotest tegen de oorlog in Gaza. Wat is het nut van deze protesten en waarin verschillen studentenprotesten van andere protesten? Waarom zijn de protesten juist gericht tegen de universiteitsbesturen en niet tegen politiek Den Haag? Politiek filosoof Mathijs van de Sande, politicoloog Andrej Zaslove en socioloog Katerina Manevska gaan tijdens het college op die vragen in. Het Actualiteitencollege is van 12.30 tot 13.15 uur in het Collegezalencomplex.

Woensdag, 15.45 uur: Universiteitswoordvoerder: ‘Geen toestemming voor projectie op Erasmusgebouw’

Gisteravond projecteerden de demonstranten met grote lampen afwisselend de Palestijnse vlag en de tekst “Radboud University is complicit in genocide” op de Erasmustoren (zie update dinsdag, 23.15 uur).

Of dat is toegestaan? ‘Het Erasmusgebouw is van de universiteit’, reageert een universiteitswoordvoerder desgevraagd. ‘De universiteit geeft geen toestemming voor de projectie en wil daar verre van blijven. We zoeken uit wat we daaraan kunnen doen.’

Woensdag, 15.00 uur: Dansen in de regen

Voor de eerste keer sinds de start van de bezetting, vallen er regendruppels op het tentenkamp. Wanneer het harder begint te regenen, trekken de meeste demonstranten zich terug in hun tentjes.

Een wolkbreuk boven het tentenkamp. Foto: Johannes Fiebig
Een wolkbreuk boven het tentenkamp. Foto: Johannes Fiebig

Tot een van de demonstranten ‘It’s raining men’ op de speakers zet en een deel van de groep aan het dansen gaat.

Dansen in de regen. Foto: Johannes Fiebig

Woensdag, 14.30 uur: Steun voor actievoerders, zolang er geen ‘Amsterdamse toestanden’ volgen

Op de Nijmeegse campus is er solidariteit met de doelen van de actievoerders, blijkt uit een rondgang van Vox, zolang er geen ‘Amsterdamse toestanden’ volgen. Al heersen er wel twijfels of kamperen alleen het beoogde effect gaat hebben: ‘Ik denk dat het standpunt van de universiteit niet gaat veranderen. Dus dan moeten ze er nog heel lang zitten.’

Woensdag, 13.00 uur: ‘Wij zullen hier elke dag staan tot onze eisen zijn ingewilligd’

De protestmars maakt rechtsomkeert: de actievoerders bewegen zich weer terug naar het kampement bij het Montessorigebouw. De onderhandelaars zijn weer naar buitengekomen en de actievoerders laten weten dat ze hier elke dag zullen terugkomen, om 12.15 uur, totdat de universiteit de banden met Israëlische instellingen heeft verbroken, en aan de andere eisen heeft voldaan zoals het opzeggen van het contract met HP Computers, omdat die hardware leveren aan Israël.

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Woensdag, 12.45 uur: Enkele actievoerders betreden het Berchmanianum

Ongeveer tien actievoerders zijn zojuist toegelaten tot het Berchmanianum om in gesprek te gaan met het college van bestuur. Alle andere mensen, inclusief de pers, moet buiten wachten. ‘Onze onderhandelaars zijn nu binnen’, roept een demonstrant door de megafoon. ‘Bedankt voor het komen en om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan.’

Foto: Johannes Fiebig

Woensdag, 12.30 uur: Protestmars op weg naar Berchmanianum

Een lange sliert mensen is zojuist vanuit het kamp voor het Montessorigebouw, via het Erasmusplein, naar het Berchmanianum getrokken. De honderden mensen zingen leuzen als Free, free Palestine en There is only one solution, student Intifada! Veel actievoerders hebben hun handpalmen rood geverfd.

Foto: Johannes Fiebig
Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Woensdag, 10.30 uur: Podcasts over Palestina. Deel één: Noura over Settler colonialism.

Noura, universitair docent sociale geografie en lid van Situating Palestine, was vorige week te gast in de Vox-podcast In a Nutshell. In de podcast vertelt Noura over wat settler colonialism is, hoe dit proces werkt en hoe deze vorm van kolonialisme het leven van de Palestijnen vandaag de dag beïnvloedt.

De podcastaflevering is de eerste van een tweeluik over Palestina, waarin Vox onderzoekers een podium biedt om te vertellen over hun kennis en perspectieven op dit onderwerp.

De aflevering is beschikbaar op VoxwebSpotifyAmazon MusicPocketCasts, and AntennaPod (App).

Woensdag, 8.30 uur: ‘Laten we de protesten vooral geweldloos houden’

Het Nijmeegse Gazaprotest is vooralsnog een toonbeeld van kritisch burgerschap, observeert Willem Halffman in zijn nieuwe column. ‘Laten we dat vooral zo houden.’

Woensdag, 8.30 uur: Meer tentjes dan gisteren

Op het grasveld staan zo’n 45 tentjes, vijftien meer dan gisteren. In het tentenkamp is het nog behoorlijk rustig, langzaam komen de eerste demonstranten uit hun tenten gekropen.

Extra tenten. Foto: Johannes Fiebig

Dinsdag, 23:15 uur: Grote projecties op Erasmustoren

Met grote lampen zijn in de avond afwisselend de Palestijnse vlag en de tekst ‘Raboud University is complicit in genocide’ geprojecteerd op de Erasmustoren. Wanneer de projecties precies verschenen is onbekend. Rond 23:40 uur waren ze nog steeds te zien.

Foto: Johannes Fiebig

Foto: Johannes Fiebig

Eerder op de avond trad er ook een live band op bij het kampement. Meerdere actievoerders waren aan het dansen en met Palestijnse vlaggen aan het wapperen.

Dinsdag, 21.30 uur: Actievoerders kondigen protestmars naar Berchmanianum aan

Op woensdag om 12.15 uur gaan de actievoerders in een protestmars naar het Berchmanianum, het gebouw waar het college van bestuur kantoor houdt. Dat kondigen zij aan via social media. “They didn’t come to publicly address our demands, so we will go to them”, staat te lezen op het Instagram-account van het Nijmeegse protestkamp. Begin deze avond kwam collegevoorzitter Daniël Wigboldus nog poolshoogte nemen in het kamp, waar hij met de actievoerders in gesprek ging.

Dinsdag, 17.30 uur: Demonstratie van start

De solidariteitsdemonstratie ter ondersteuning van de demonstranten op het tentenkamp is van start gegaan. Langs het grasveld staan opnieuw een honderdtal studenten en medewerkers. Er worden enkele toespraken gehouden. Een van de sprekers bedankt de demonstranten voor de steun. Daarna klinken opnieuw de welbekende leuzen.

Foto: Johannes Fiebig

Dinsdag, 14.00 uur: Solidariteitsdemonstratie

Op X, voorheen Twitter, roept universitair docent sociale geografie Harry Pettit op tot een solidariteitsdemonstratie ter ondersteuning van de eisen van de demonstranten. ‘Het CvB blijft hun eisen negeren’, aldus Pettit.

Gisteren vertelden demonstranten tegen Vox hun tentenkamp pas op te breken wanneer drie eisen zijn ingewilligd: het verbreken van alle banden met Israël, het veroordelen van de genocide in Gaza en het steunen van Palestijnse studenten en universiteiten.

Dinsdag, 12.30 uur: Lezing over dekolonisatie

In het tentenkamp roept een woordvoerder het programma van de middag om. Op dit moment begint er een lezing van de Leidse promovenda Alison Fischer over dekolonisatie van het curriculum. Daarna scanderen de actievoerders opnieuw de leuzen ‘Free free Palestine / Boycot, boycot Israël’ en ‘Radboud, Radboud, you can’t hide / We charge you with genocide.’

Dinsdag, 12.25 uur: Overnachten op de campus niet toegestaan, maar universiteit heeft geen aangifte gedaan

Het lijkt erop dat de Radboud Universiteit het protestkamp op haar campus voorlopig blijft gedogen. Dat valt op te maken uit antwoorden van een universiteitswoordvoerder op vragen van Vox. Het college van bestuur heeft gisteren in een gesprek met drie studenten en twee docenten geadviseerd om niet te overnachten op de campus, zegt hij. Dat is in beginsel ook niet toegestaan. ‘Protesteren op de campus mag uiteraard, daar is ruimte voor. Voor overnachten niet. De campus is geen recreatiegebied. Daar is de campus niet op ingesteld. Daarom het advies niet te overnachten.’

Maar zolang de situatie vreedzaam verloopt en de demonstranten zich aan de algemene fatsoensnormen houden, lijkt de universiteit niet tot actie over te gaan. Er is dan ook geen aangifte gedaan bij de politie. Of de beveiliging ’s nachts wordt opgeschroefd of dat er andere veiligheidsmaatregelen zijn getroffen, daarover wil de woordvoerder geen mededelingen doen. Wel is er contact met andere universiteiten over hoe om te gaan met deze situatie (zie update van 11.30 uur in dit liveblog).

Dinsdag, 11.30 uur: ‘Bezetten van gebouwen niet toegestaan’

De Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben gezamenlijke een richtlijn opgesteld over hoe ze omgaan met protesten op de campus. De richtlijn is te lezen op de website van de Universiteiten van Nederland. In het twee pagina’s tellende document staat onder andere dat de inzet van onderwijsinstellingen altijd een vreedzaam verloop van het protest is, dat protestacties vooraf door een student of medewerker moeten worden gemeld bij de instelling, dat het bezetten van gebouwen niet is toegestaan en dat er geen strafbare feiten mogen worden gepleegd. Ook is het verboden om gezichtsbedekkende kleding te dragen en moeten demonstranten zich te allen tijde kunnen identificeren wanneer zij hier naar gevraagd worden door beveiliging.

Wanneer protesten niet voldoen aan deze richtlijnen, zetten universiteiten en hogescholen in op de-escalatie. Bij sprake van wanordelijkheden moet een vertegenwoordiger eerst vragen aan demonstranten om het terrein te verlaten, voor er aangifte kan gedaan worden van huisvredebreuk. Daarna kan de politie in actie komen. Na aangifte door een universiteit kan het OM besluiten om demonstranten te vervolgen voor vernielingen of geweld. Bij strafbare feiten zoals bedreiging, geweld, vernieling of openlijke geweldpleging zullen universiteiten altijd aangifte doen.

Dinsdag, 8.00 uur: De meeste demonstranten slapen nog

Op het terrein staan 31 tentjes, de meeste demonstranten slapen nog. Er is vannacht niet ingegrepen door de politie, vertelt eerstejaarsstudent Radjen, die zich had opgegeven om een shift te draaien in het EHBO-team. Rond middernacht zijn de meeste demonstranten naar bed gegaan. ‘De meeste studenten en medewerkers zijn hier gebleven, een paar mensen die niet konden slapen zijn naar huis gegaan.’

Het tentenkamp in de ochtend. Foto: Johannes Fiebig

De hele nacht stond er een EHBO- en een safety team paraat. Radjen zelf heeft nog niet geslapen. ‘Dat hakt er wel in. Gelukkig is er koffie, en is het hier gezellig.’

Vlakbij het terrein is inmiddels een medewerker van de groendienst met een bosmaaier in de weer, waardoor er in enkele tentjes beweging komt.

21.45 uur: Burgemeester Hubert Bruls ziet geen aanleiding om in te grijpen op de campus
De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls ziet geen aanleiding om in te grijpen op de campus. Dat bevestigt een woordvoerder aan De Gelderlander. Eerder vroeg het college van bestuur aan de demonstranten om de campus voor 18.00 uur te verlaten. Daar gaven zij geen gehoor aan. Wat dat betekent voor het verdere verloop van de nacht is op dit moment niet duidelijk.

21.10 uur: ‘Wie wil het universiteitsterrein verlaten? Niemand?’
Ties, woordvoerder van Nijmegen for Palestine, neemt het woord. Hij zegt dat het college van bestuur de demonstranten het advies heeft gegeven om het universiteitsterrein te verlaten en hij vraagt aan de toehoorders wie van plan is om dat te doen. Geen enkele hand gaat de lucht in.

Foto: Johannes Fiebig

20.58 uur: College van bestuur in gesprek met demonstrerende studenten
Een universiteitswoordvoerder meldt dat het college van bestuur in gesprek is met een vertegenwoordiging van de demonstrerende studenten. ‘Tot nu toe verloopt de demonstratie vreedzaam en in goede sfeer’, aldus de woordvoerder.

Eerder vandaag had het college, aldus de demonstranten, gevraagd om het universiteitsterrein voor 18.00 uur te verlaten. Wat de gevolgen zijn nu de demonstranten zich daar niet aan gehouden hebben, is niet duidelijk.

Een van de demonstranten roept om dat mensen die op de campus willen overnachten, een legal training kunnen volgen – zo weten ze wat hun rechten en plichten zijn. Het begint stilaan te schemeren op de campus. Door de luidspreker klinkt Palestijnse rapmuziek.

20.25 uur: In Groningen mogen betogers overnachten ‘als protest vreedzaam blijft’
Demonstranten bij het Harmoniegebouw van de Universiteit Groningen mogen de nacht buiten doorbrengen, op voorwaarde dat het protest vreedzaam is en het verkeer geen hinder ondervindt. Dat laat een woordvoerder van de burgemeester weten aan het Groningse universiteitsblad UKrant. Uit voorzorg heeft de Groningse universiteit alle gebouwen in de binnenstad gesloten.

Na enkele rustige uren scanderen de Nijmeegse demonstranten opnieuw “Free, free Palestine.”

19.00 uur: Demonstratie nog lang niet voorbij
Terwijl de avond valt is er nog geen enkel signaal dat de demonstratie snel voorbij zal zijn. De demonstranten drommen samen bij het eetkraampje, waar de rijstmaaltijden gretig aftrek vinden. De universiteit is ondertussen onbereikbaar voor het beantwoorden van vragen over haar plan. Of en wanneer er zal worden overgegaan tot het schoonvegen van het kampement is dus nog niet duidelijk.

Foto: Johannes Fiebig

17.20 uur: Demonstranten moeten over half uur weg zijn
De universiteit wil dat de demonstranten uiterlijk 18.00 uur vertrekken. Dat is de uitkomst van de gesprekken tussen het college van bestuur en woordvoerders van de actiegroep. Dat laat een actievoerder weten die een megafoon erbij pakt. De actievoerder zegt dat ze niet van plan zijn om zomaar te vertrekken. ‘We zijn hier vredig aan het demonstreren’, roept hij om. ‘We gaan pas weg als we worden weggestuurd. We blijven zitten tot ze de politie op ons afsturen. We blijven zitten om voor Palestina te vechten.’

Foto: Johannes Fiebig

16.25: Ook demonstanten van buiten de universiteit
Het pro-Palestijnse protest wordt ook bijgewoond door Nijmegenaren zonder directe link met de universiteit. Een van hen is Bo Smits. ‘Ik vind het moedig van de studenten dat ze opkomen voor deze zaak’, zegt ze. ‘En als het protest aanhoudt, zal ik zeker terug blijven komen om ze te steunen.’ Ze draagt een keffiyeh, net als Noud van Klinken. De laatste werkt bij een start-up op de campus en houdt een protestbord omhoog, gemaakt door de Nijmeegse kunstenaar Jac. Splinter. Smits en Van Klinken woonden al eerder protesten bij om zich solidair te verklaren met de Palestijnen. ‘We gaan zoveel we kunnen.’ Ze hopen dat de sfeer op de Nijmeegse campus zo goed blijft als die nu is. ‘Dit is hartverwarmend.’

Eerder vandaag stond er bij deze update een foto van een demonstrant. De indruk werd gewekt dat deze persoon geen student was. Dat bleek wel het geval en daarom is de foto verwijderd.

16.05: Vastbesloten te blijven
De demonstranten zijn vastbesloten op hun kampement te blijven tot het college van bestuur hun eisen inwilligt. De belangrijkste is: verbreek alle banden met Israëlische universiteiten en bedrijven. ‘Ook al gooien de universiteiten niet letterlijk de bommen op Gaza, ze dragen wel bij aan hun staat die dit bewerkstelligt’, zegt Ties, woordvoerder namens Nijmegen for Palestine. ‘Wij gaan niet weg voor de Radboud Universiteit alle banden met Israël verbreekt’.

15.45 uur: ME in actie in Amsterdam
In Amsterdam, op de Roeterseilandcampus van de UvA, grijpt de ME opnieuw in. Dat meldt de NOS. Demonstranten was kort daarvoor gevraagd het universiteitsterrein te verlaten.

15.15 uur: Managementfaculteit geeft ruimte voor protest
De managementfaculteit heeft vandaag in een mail laten weten dat studenten en medewerkers vrij zijn om aan de ‘national walk out’ mee te doen. Als een docent het onderwijs om deze reden laat vervallen worden studenten op een later moment geïnformeerd of en in hoeverre het onderwijs zal worden ingehaald. Studenten die vandaag deelnemen aan de pro-Palestinademonstratie en daardoor colleges of werkgroepen missen krijgen nog informatie over hoe ze hun afwezigheid mogelijk kunnen compenseren.

14.20 uur: ‘Recht op protesteren is een belangrijk goed’
Ook voorzitter van de Ondernemingsraad Amarins Thiecke heeft de Gezamenlijke Vergadering tijdelijk ingeruild voor het grasveld naast het Maria Montessorigebouw. ‘Wij vinden het belangrijk om hier even aanwezig te zijn, zeker als je ziet hoe andere universiteiten met de protesten zijn omgegaan’, zegt ze. ‘Het recht op protesteren is een belangrijk goed, zeker aan universiteiten. Wij hopen dan ook dat studenten en medewerkers hun stem kunnen laten horen en daar zijn wij graag bij.’

14.15 uur: Militaire doctrines
Een van de demonstranten is student Tom Steenblok van de Knokpartij. ‘Het slaat nergens op dat de Radboud Universiteit de banden met twee Israëlische universiteiten nog niet verbroken heeft’, zegt hij. ‘De Tel Aviv University heeft militaire doctrines ontwikkeld voor het Israëlische leger en werkt mee aan de ontwikkeling van wapens. De Hebrew University of Jerusalem huisvest militaire programma’s op het campusterrein. In de Gezamenlijke Vergadering hebben we hier al verschillende keren vragen over gesteld aan het college van bestuur, maar het college heeft geen actie ondernomen. Daarom hebben verschillende leden van de Universitaire Studentenraad de vergadering van vanmiddag verlaten.’

Foto: Johannes Fiebig

13.55 uur: ‘Reactie Israël is buiten alle proporties’
Tweedejaarsstudent geschiedenis Joris (achternaam bekend bij de redactie) is een van de demonstranten. ‘Ik ben hier om te tonen dat het echt niet kan wat in Gaza gebeurt’, zegt hij. ‘Natuurlijk zijn de aanvallen van 7 oktober verschrikkelijk, maar de reactie van Israël is buiten alle proportie. In het verleden hebben oorlogen in Irak en Afghanistan ook helemaal niets opgeleverd.’

13.50 uur: Eerste tenten opgezet
Na zo’n twintig minuten lopen de demonstranten in de richting van het Maria Montessorigebouw. Op een grasveld naast het gebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen hebben demonstranten verschillende tenten opgezet. Bij de tenten worden toespraken gehouden.

Foto: Johannes Fiebig

13.30 uur: Statement vanuit de medezeggenschap
Bij de start van de Gezamenlijke Vergadering in de Aula, ook om 13.30 uur, neemt Tom Steenblok meteen het woord namens de Knokpartij. Namens de actievoerders overhandigt hij een brief aan het college van bestuur. ‘Er komt een kamp op de universiteit en de actievoerders zijn niet van plan weg te gaan tot eisen zijn ingewilligd’, vertelt hij, waarna een deel van de Universitaire Studentenraad opstapt en de vergadering verlaat. Enkele minuten later verlaten ook Daniël Wigboldus (voorzitter van het college van bestuur) en Gerben Smit (directeur Radboud Services) de vergadering.

13.30 uur: Walk-out begonnen
Na de boekpresentatie van Maya Wind lopen zo’n honderd studenten en medewerkers naar het Erasmusplein, waar ze door minstens evenveel studenten en medewerkers worden opgewacht. Al snel klinken de leuzen “Free, free Palestine”, “From the river to the sea” en “No justice, no peace”.

12.15 uur: Lezing Maya Wind
Israëlische universiteiten zijn nauw verstrengeld met de Israëlische staat en het leger en spelen daarom een grote rol in de onderdrukking van Palestijnen en de oorlog in Gaza. Dat stelt wetenschapper en activist Maya Wind, die verbonden is aan de Canadese University of British Columbia. De Joods-Israëlische antropoloog bracht onlangs het boek Towers of Ivory and Steel: How Israëli Universities Deny Palestinian Freedom uit, haar lezing aan de Radboud Universiteit was de eerste van een tour langs vijf Nederlandse universiteiten deze week. Later vandaag zal Wind ook nog spreken bij de manifestatie voor het Maria Montessorigebouw.

Harry Pettit via X

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

10 reacties

    • Jelmer Firet schreef op 20 mei 2024 om 10:59

      Twee reportages die relevant zijn in mijn beeldvorming:
      – de video “How AI tells Israel who to bomb” van (de Amerikaanse) Vox. https://youtu.be/xGqYbXL3kZc
      – Het artikel “De belangrijkste hulporganisatie in Gaza krijgt van Nederland voorlopig niets meer – en dat komt Israël bijzonder goed uit” van De Correspondent.

  1. Anco schreef op 13 mei 2024 om 19:01

    Er stond recent in NRC een interview met Maya Wind over haar nieuwe boek voor wie daar inhoudelijk meer over wil weten (helaas achter een betaalmuur): https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/08/in-israel-zijn-de-academische-instellingen-diep-verwikkeld-in-de-repressie-a4198164

    Is er bekend waarom het college wil dat de demonstratie zo abrupt beëindigd wordt? Vanmiddag zag ik geen enkele reden om aan te nemen dat de veiligheid in het geding zou zijn. Ik hoop van ganser harte dat het college de situatie niet zo laat escaleren door inmenging van de politie / ME zoals in Amsterdam is gebeurd. Veel respect voor studenten en collega’s die vredig demonstreren, zoals de in het blog genoemde Joris.

    • Betaalvoorjenieuws schreef op 13 mei 2024 om 22:39

      @vox, hoezo laten jullie hier een comment toe die zonder toestemming betaalde content van jullie eigen collega journalisten verspreid? Goede journalistiek is niet gratis en alleen maar lastiger om te blijven maken door dit soort sites die illegaal betaalmuren omzeilen

      • Johannes Fiebig schreef op 14 mei 2024 om 09:09

        Beste,
        Bedankt voor je terechte opmerking, deze moet er tussendoor zijn geglipt. We hebben de link verwijderd.

        Groet,
        Johannes

  2. Bas schreef op 13 mei 2024 om 19:53

    Goed om te lezen dat het protest tot dusver constructief verloopt. Ik hoop dat dat zo blijft, met een vreedzaam protest op het Montesorri-veld en ruimte voor gesprek. Dan is politie-inzet ook niet nodig. Vooralsnog is de RU een voorbeeld voor hoe het wél kan, zowel vanuit de demonstranten, het CvB, als USR en OR.

  3. Anouk schreef op 14 mei 2024 om 01:48

    Ik zie op instagram dat op vrijwel alle foto’s de demonstranten onherkenbaar zijn gemaakt, klopt het wel dat dat hier niet is gedaan?

  4. Pieter schreef op 16 mei 2024 om 09:23

    Je kon er natuurlijk op wachten:

    De gemeente Nijmegen wist vooraf niet dat een omstreden kopstuk van een pro-Palestijnse organisatie dinsdag een lezing kwam geven bij het protestkamp op de Radboud Universiteit. Het gaat om Mohammed Khatib, die kortgeleden nog uit België werd geweerd. De veiligheidsdiensten daar omschreven hem als ‘extremistische haatprediker’. De gemeente Nijmegen ziet echter geen reden tot actie.

    https://www.ad.nl/nijmegen/gemeente-niet-op-de-hoogte-van-extremistische-haatprediker-op-radboud-protest-die-in-buurlanden-niet-welkom-is~a5ec18ee/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  5. Julia schreef op 17 mei 2024 om 14:27

    Moge het duidelijk zijn: ik sta 100% achter de eisen van deze demonstranten. MAAR, als je denkt dat het nodig is om om je punt te maken journalisten van de lokale krant (vox) te intimideren en dwars te zitten bij hun verslaglegging, zou ik toch een punt van (opbouwende) feedback achter willen laten. Het is de vox te allen tijde toegestaan wie dan ook aan te spreken. Geeft die persoon aan niet met vox te willen praten, dan dient vox dat te respecteren en nee voor een antwoord te nemen. Hebben zij dat niet goed gedaan, dan is het uiteraard aan de vox om daar excuses voor aan te bieden – dat zou hier misschien fout kunnen zijn gegaan. Dat praat naar mijn idee echter alsnog niet goed wat hier gebeurt. Als je denkt je punt als Nijmegen4palestine te maken door te stellen dat de vox enkel en alleen nog maar mag praten met aangewezen persvoorlichters, dan sla je de plank toch flink mis in mijn optiek. Niet alleen omdat je daarmee de vrijheid van journalistiek flink inperkt (kijk naar hoe bedrijven exact deze strategie inzetten om intransparant te kunnen zijn), maar ook de vrijheid van individuen om hun mening en kijk op de stand van zaken te geven. Het lijkt hier nog een klein dingetje waarop je denkt recht te hebben omdat je spreekt namens een goed doel, maar het is toch echt een hellend vlak van intransparantie waar je maar beter niet aan kunt beginnen. Heb vertrouwen dat de mensen die deelnemen aan jouw demonstratie verstandig genoeg zijn om te bedanken voor een interview, of geef ze desnoods een perstraining, als je je er zorgen over maakt dat ze misschien iets zeggen waar ze spijt van hebben.

    Dan heb ik de leuzen en de paraplu’en nog maar even achterwege gelaten, ik ga ervan uit dat het geen uitleg nodig heeft waarom dat intimidatie is. Ik hoop dat er ruimte is bij Nijmegen4palestine en VOX om hier rustig en bedachtzaam over te praten en excuses aan te bieden wanneer dat nodig is. Een fout toegeven kan ook opluchten en helpt je alleen maar verder in het leven!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!