De universiteit bestaat honderd jaar en daarom veranderde de campus vandaag in een festivalterrein. Ch!pz zorgde voor een overvol plein, Rutger Bregman sprak de academische gemeenschap toe en De Speld gaf een liveshow. En Prins S. en De Geit is inmiddels bezig met het laatste optreden. Vox hield de hele dag een liveblog bij, zodat je alles terug kan lezen.
23.03 uur: Festival afgelopen
Met de laatste noten van Prins S. en de Geit en het laatste dansje bij Smèrrig Diskjochies zit het erop: het verjaardagsfeestje van de universiteit is officieel voorbij. Hoewel het het laatste uur onophoudend heeft geregend, was de sfeer er niet minder om. Er werd gedanst, gelachen, gefeest en aandachtig geluisterd. En dat allemaal met een versnapering in de hand. Sommige enthousiaste studenten zetten het feest voort in de binnenstad.
Nu het festivalterrein langzaam leegstroomt sluit ook ons liveblog. Houd de socials en de website van Vox in de gaten: de komende dagen verschijnen er nog meer verhalen en foto’s van de feestweek.
22.23 uur: ‘Onbekende’ hoofdact waardige afsluiter
‘Wie?’, zal mening Radboudmedewerker gedacht hebben bij het lezen van de naam van Prins S. en De Geit als dé afsluiter van Radboud Festival. Op de vraag van frontman Scott Beekhuizen wie voor het eerst bij de show aanwezig is gaan dan ook een flink aantal handen in de lucht. Niet gek, de Haagse band is slechts twee jaar oud. Onder andere hun album Rood staan hard gaan, dat eind 2022 uit kwam, droeg bij aan hun succes.
Ondanks dat de naam niet heel bekend is, toont de formatie zich een waardig afsluiter van het festival. Het oudere publiek heeft inmiddels plaatsgemaakt voor de studentenpopulatie. En hoewel de miezerregen steeds harder wordt, staat het publiek uitgetogen te dansen.
21.18 uur: Heupjes los bij Goldkimono
Tienus Konijnenburg, beter bekend als Goldkimono, heeft dit jaar Down the Rabbit Hole ingeruild voor Radboud Festival. Het grasveld naast Berchmanianum staat vol met studenten en medewerkers. Goldkimono is bekend van het nummer Electric Swing, maar het publiek gaat ook los op zijn nieuwste single Lost Inside My Head. Zijn vrolijke muziek schudt heel wat heupjes los. ‘Ik ken ze niet, maar vind ze eigenlijk best wel gaaf’, aldus Radboudmedewerker Amir Khodaie. ‘Vanaf nu ben ik fan!’
20.16 uur: Overvol plein voor Ch!pz
Ch!pz is back! Onder luid gejuich van het publiek betreedt Ch!pz het Titus-podium tussen de Refter en het Collegezalencomplex. Het plein is overvol. Mensen die later komen worden met hekken op enige afstand gehouden. Of er ook live wordt gezongen, is nog maar de vraag. Het lijkt erop dat het viertal in ieder geval niet uit volle borst zingt. Playbacken of niet, de aanwezige studenten en medewerkers gaan in ieder geval los op hits van weleers zoals 1001 Arabian Nights en Cowboy. Vooraan wordt volop gesprongen. De echte fans zingen alles mee, en ook het publiek achterin waagt een dansje. De terugkeer van Ch!pz is duidelijk een succes.
De artiesten zelf zijn ook enthousiast over hun show. ‘Het was fantastisch’, zegt zangeres Rachel van den Hoogen na afloop. ‘We hoorden dat de Radboud Universiteit erg internationaal georienteerd is, dus het was van tevoren nog even spannend of de internationale studenten onze nummers wel zouden kennen.’ Dat bleek echter geen probleem te zijn. ‘Maar zelfs de internationale studenten deden mee’, zegt zanger Peter Rost met enige verbazing in zijn stem.
19.40 uur: Maarten van Rossem belicht studietijd
Menig student kent Maarten van Rossem waarschijnlijk van het tv-programma De Slimste Mens, waar hij op eigenzinnige wijze de geschiedenis belicht. Vandaag is dat niet anders. Tijdens zijn interview in het Collegezalencomplex vertelt hij over zijn promotie: ‘Op mijn promotiebul stond m’n naam verkeerd gespeld.’ Ook over de politiek had de historicus wat te zeggen. ‘Ik wil sterven als het CDA verdwenen is en Rutte een paar jaar met pensioen is.’ Ook worden er de nodige vragen gesteld vanuit de zaal.
18.10 uur: Parweez Koehestanie vertelt levensverhaal
Documentairemaker Sinan Can interviewt voormalig Radboudstudent Parweez Koehestanie. De in Afghanistan geboren Koehestanie vluchtte in 1996 op 15-jarige leeftijd naar Nederland. Inmiddels werkt hij als maag-, darm- en leverspecialist in het Bravis-ziekenhuis in Roosendaal. Tijdens het interview vertelt de arts onder andere over zijn ervaring toen hij voor het eerst in Nederland aan kwam. Koehestanie woonde onder andere in Venlo en Lochem, voordat hij in Nijmegen kwam studeren, vertelt hij. Vox interviewde Koehestanie al eerder over zijn levensloop.
16.57 uur. Drukte bij De Speld
De liveshow van het satirische nieuwsplatform De Speld is populair. De zaal in het Collegezalencomplex zit bomvol, meerdere mensen hebben zelfs pech en kunnen de show niet bijwonen. Tijdens de liveshow behandelen twee presentatoren op interactieve wijze nieuwsonderwerpen met het publiek. Zo wordt er ook een publieksstemming gehouden. Na de stelling “Ik heb gisteravond geen vlees gegeten” gaan veel handen omhoog in de zaal. Tot grote tevredenheid van de presentatoren: ‘Tja, het blijft Nijmegen hè.’
16.30 uur: Eenwieleren op de lawn
Al sinds 16.00 uur is de circusworkshop op de lawn in volle gang. De deelnemers doen hard hun best op alle verschillende onderdelen, waaronder steltlopen, eenwieleren en het balanceren van jongleerborden. De workshop duurt nog tot 19.00 uur.
16.25 uur: Studenten Bigband speelt Proud Mary
Op de Mohrmann Mainstage, naast het Berchmanianum, genieten heel wat studenten en medewerkers van hun eerste biertje van de dag. Ondertussen brengt de Studenten Bigband een eigen versie van Aretha Franklins Freedom. Wanneer de band even later Proud Mary inzet, gaan heel wat toeschouwers aan het dansen.
16.16 uur: Complimenten over lustrumboek
‘Een aanwinst voor de historiografie van de Radboud Universiteit’, zo noemde Radboud-historicus Jan brabers het boek Honderd jaar Radboud Universiteit in 101 beelden zojuist. Hij complimenteerde de schrijvers, Bea Ros en Paul van den Broek, met hun ‘goed en vlot geschreven boek’. De presentatie van het lustrumboek trok een volle Leon Weckezaal. Vox-hoofdredacteur Mathijs Noij begint nu aan zijn interview met het tweetal.
15.20 uur: Bregman was een luie student
Rutger Bregman is de eerste spreker van vandaag. De schrijver en opiniemamer wordt geïnterviewd door Lema Salah, onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Zo’n tweehonderd toehoorders luisteren naar het gesprek op het Titus-podium. Bregman vertelt over zijn eigen studententijd in Utrecht. ‘Ik was een luie student en wilde in eerste instantie leerkracht geschiedenis worden.’ De bestsellerauteur biecht ook op dat zijn stukken in eerste instantie in geen enkel medium werden gepubliceerd. ‘Toen dacht ik: als ik gewoon iedereen blijf spammen, publiceert uiteindelijk iemand wel.’
15.06: Geen bier voor half vier
Wie zich had verheugd op een lekker biertje vroeg op de dag heeft pech: de vuistregel ‘geen bier voor half vier’ geldt ook op 11 mei 2023, de dag dat de universiteit haar 100ste verjaardag viert. Het Radboud Festival is nu eenmaal geen DTRH.
14.21 uur: voorbereidingen in volle gang
Over ruim een half uur is het zo ver: het eeuwfeest van de Radboud Universiteit gaat van start. De organisatie is nog druk in de weer om de laatste stoeltjes neer te zetten, de drankvoorraden aan te vullen en ervoor te zorgen dat het terrein er spik en span bij ligt. Helaas voor de festivalgangers is de weersverwachting niet optimaal, zo af en toe valt er wat miezerregen. Op verschillende plekken op het terrein zijn tenten opgezet, waar geschuild kan worden. En een deel van het programma is natuurlijk binnen, in het Collegezalencomplex.