Liveblog: Radboud viert 95ste verjaardag

24 mei 2018

De officiële verjaardag van de universiteit mag dan pas in oktober zijn, ze wordt vandaag alvast uitbundig gevierd. Verspreid over de campus zijn buitenlezingen - over sletten, superintelligentie, en meer. Arjen Lubach sluit de middag af, waarna Radboud Rocks (hoofdact: Kraantje Pappie) het stokje overneemt.

22.46

‘Hé little Craney hoe gaat het nu? / ‘k heb je al een poos niet gezien in de mijn jong?’ Ha, daar is Kraan! En terwijl Kraantje Pappie het Erasmusplein nog een tijd laat nadreunen houden wij het (hier, althans) voor gezien. Immers, er moet gedanst. Dat gebeurt op de Aftertparty in het CultuurCafé– alias de feesttent. Onze fotoreportage vind je morgenochtend op Facebook. Allez!

Kraantje Pappie. Foto: Marjolein van Diejen

20.45 uur

Wij hebben onze redactiepost inmiddels moeten verlaten – Radboud Rocks mag de campus dan levendiger maken dan iedere andere avond, rondom het Erasmusgebouw gaan de onderwijsgebouwen gewoon op slot. Muziek, dan maar: op het Pieter Bondamplein gooit Amsterdammer Danny Paradero er een paar smartlappen uit. Electronische dans en trommels meeten elkaar op het hoofdpodium bij Kuenta I Tambu.

19.25

Op het hoofdpodium: indiepopband Rondé, rondom frontvrouw Rikki Borgelt.

19.04 

Er werd gegabberd en gemummificeerd en er was een glansrol voor een korfbalpaal: vanmiddag bonden zes studentenverenigingen de strijd met elkaar aan in de Grote Studenten Battle. Na een epische queeste sleepte de christelijke vereniging VGSN-TQ de winst binnen.

 

18.28 uur

Tijd voor wat aerobics – of iets anders zweterigs in strakke pakjes. Op het Pieter Bondamplein: de Sweaty Disco.

 

16.54 uur

De strijd tussen studentenverenigingen is losgebarsten! Na een wedstrijdje ‘korfballen’, wordt er driftig gemummificeerd met wc-papier. Leden van de teams laten zich per twee omwikkelen. Alles voor de ultieme prijs: een tegel met de verenigingsnaam in de straat voor het CultuurCafé.

 

Studentenverenigingen strijden om de winst. Foto: Marlieke van Schalkwijk.

16.45 uur

Radboud Open Air is inmiddels overgegaan in Radboud Rocks. Voor wie Open Air heeft gemist, maakten wij onderstaande video.

16.22 uur

De zon begint achter de wolken voorzichtig te schijnen wanneer Arjen Lubach zijn verhaal begint. Terwijl hij van wal steekt stromen van alle kanten studenten toe. Dit wil je niet missen! Lubach deelt vier lessen over verandering met zijn publiek. Wees geen klootzak, luidt de eerste, want zo kom je er niet. Dan: wees geen Wiebes en bereid je altijd goed voor. Vergeet ook het idee dat je altijd alles kunt zien aankomen, want toeval is onvermijdelijk.

Als afsluiter drukt Lubach de studenten op het hart een baan te vinden die zo leuk mogelijk is. ‘Natuurlijk horen bij iedere baan vervelende dingen, maar alleen genieten tijdens je jaarlijkse vakantie in Spanje is ook geen leven.’ Lubach illustreert zijn verhaal met persoonlijke anekdotes en reageert ad rem op zijn studentenpubliek. Hoe groot is de kans dat in een groep van 35 mensen twee mensen dezelfde verjaardag hebben? ‘Klein’, luidt het antwoord van een student. ‘Een alfa zeker’, verzucht Lubach.

Arjen Lubach spreekt de Nijmeegse studenten enthousiast toe. Foto: Marjolein van Diejen

15.33 uur

Even was er verwarring toen Hans de Kroon zijn lezing wilde beginnen bij het Ostromgebouw (waar het inmiddels droog was na Marc van Oostendorps lezing): Engels of Nederlands? Het werd het eerste.

De hoogleraar Ecologie stak een verhaal af over de dramatische afname van het aantal insecten, waarmee zijn onderzoeksgroep het afgelopen jaar zo uitgebreid mee in het nieuws kwam. ‘Het wordt een positief verhaal, hoor,’ stelt hij gerust.’ De ecoloog had een van de zwarte insectenvangende netten meegenomen waarmee de beestjes in onderzoeksflacons werden gelokt. ‘In het begin van de metingen zat die literfles helemaal vol, maar in de loop der jaren was een veel kleiner flesje genoeg.’ Verontrustend. Maar we kunnen ook zelf wat aan de afname doen, riep hij zijn publiek activistisch toe. Bloemen zaaien, en vooral de tuin niet te netjes onderhouden. ‘Dan blijft er plek voor insecten.’

‘Het is zorgwekkend, zeker’, stelt student moleculaire levenswetenschappen Alexander Lindberg (19) na afloop vast. Maar wel lastig om iets aan te veranderen, zeker als student. ‘Wij hebben niet eens een tuin. En alleen maar biologische producten kopen kunnen we ook niet.’

Hans de Kroon; op de voorgrond het insectennet. Foto: Stan van Pelt

14.59 uur

In de eerste lezingenronde sprak Marijke Naezer over gender en seksualiteit. De huidige seksuele moraal is nog steeds scheef, stelde de promovendus. Vrouwen wordt namelijk de meeste verantwoordelijkheid in de schoenen geschoven. ‘Hen worden dingen verboden; zij moeten ‘nee’ leren zeggen.’ En als het fout gaat, is er vaak sprake van victim blaming: ‘Had je maar geen sexy selfie moeten maken. Zo zijn ze eigenlijk zelfs twee keer slachtoffer.’

Naezers betoog was voer voor discussie in de ‘zaal’ van gras: is het wel realistisch dat mannen en vrouwen ooit helemaal als gelijkwaardig gezien worden, vroeg Kees Oost (24), medewerker en oud-student Amerikanistiek, zich retorisch af. Of kan het zelfs niet averechts werken? Naezer: ‘Mensen worden soms weggezet als drammers, of ‘snowflakes’. Maar als je als minderheid iets aan de kaak stelt ben je juist de grootste held die er is!’

Foto: Stan van Pelt

13.53 uur

Hoogleraar taalwetenschap Marc van Oostendorp begon zijn talk in de regen, met een publiek van ongeveer tien mensen, maar wist met zijn enthousiasme toch nog meer mensen te trekken. Zijn vraag aan het publiek: bestaat er zoiets als  ‘puur’ Nederlands en is dat anno 2018 gevaar? Een man vooraan denkt van wel. Van Oostendorp: ‘Om deze man blij te maken moeten we terug naar een tijd die misschien wel niet bestaat. Er bestaat geen taal die niet beïnvloed wordt door andere talen’. Tot het plezier van sommigen hield Van Oostendorp deze lezing in het Engels, om 14:45 gaat hij nog eens in de herhaling in het Nederlands.

Marc van Oostendorp spreekt in de regen. Foto: Jozien Wijkhuis

13.31 uur

Ook op het Geert Grooteplein was het druk. Een dertigtal belangstellenden hoorden Universitair Hoofddocent Thomas Maal vertellen over hoe 3D-printen chirurgen helpt bij operaties: ze zijn sneller klaar en er zijn minder complicaties. Sharona Niesert (18), eerstejaars-student Kunstmatige Intelligentie is een van de geïnteresseerden. ‘Ik was wel benieuwd. Over 3D-printing leren we bij onze opleiding bijna niets.’ Na afloop blijven ze zitten voor de volgende lezing, om 13.25 uur. ‘Dan geeft Pim Haselager een lezing, dat is een docent van ons.’

Thomas Maal. Foto: Stan van Pelt

13.20 uur

De eerste ronde lezingen van Radboud Open Air zit erop. Leuk om te doen, vindt juriste Femke Laagland. Haar lezing over privacy trok zo’n vijftig toehoorders naar het grasveld voor het Grotiusgebouw. ‘Ik was verdrietig vanochtend toen ik uit het raam keek, maar precies om kwart voor één kwam de zon tevoorschijn.’

Femke Laagland. Foto: Stan van Pelt

12.01 uur

Deze keer worden de festiviteiten niet afgetrapt met een eucharistieviering en academische plechtigheid. Deze officiële bijeenkomsten zijn dit jaar pas op 17 oktober, de echte verjaardag van de Radboud Universiteit. De dies was 17 jaar lang in mei, maar rector Van Krieken besloot bij zijn aantreden deze weer terug naar het najaar te verplaatsen.

11.40 uur

Radboud Open Air gaat om 12.45 van start. Op vier locaties zullen deze middag korte lezingen zijn van wetenschappers. Hieronder zie je het blokkenschema, en het volledige programma met meer informatie over de inhoud van de lezingen vind je hier.

11.30 uur

Het weerbericht geeft weinig reden tot optimisme, maar de temperatuur wordt wel aangenaam.

11.20 uur

Donkere wolken pakken zich samen boven het Pieter Bondamplein, en af en toe gaan de sluizen al flink open. Maar organisator Patrick Leijzer (midden op de foto) maakt zich niet druk. ‘Misschien blijft het straks wel gewoon droog.’ Mocht het nou écht noodweer worden tijdens het festival, dan worden de bezoekers de universiteitsgebouwen in gestuurd. ‘Dat biertje mag dan ook best mee.’

1 reactie

  1. Ceciel Porskamp schreef op 28 mei 2018 om 09:45

    Leuke opzet met die lezingen ’s middags. Arjen Lubach was heel goed. Jammer dat er geen eettentjes waren die vegetarisch eten aanboden. Dat had wel gepast op de duurzame universiteit. Echt een grote misser!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!