Liveblog: Radboud Universiteit geen katholieke instelling meer
97 jaar na haar oprichting is de Radboud Universiteit geen katholieke universiteit meer. Dat beslisten de Nederlandse bisschoppen dinsdagavond na een langdurig conflict met de toezichthouder van de universiteit en het Radboudumc. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
15.20 uur. Studentenpastor Jos Geelen van de studentenkerk denkt dat de komst van het transgendercentrum bij het Radboudumc de druppel is geweest voor de bisschoppen. ‘Maar waarom stoten de bisschoppen niet alleen het ziekenhuis af, denk ik dan. Ik bleef hopen op een andere afloop.’ In een gesprek met Vox zegt hij dat hij teleurgesteld is in zowel universiteit als bisschoppenconferentie.
14.00 uur. Op sociale media blijft het gebed onderwerp van gesprek. Socioloog Niels Spierings zette een polletje op.
12.20 uur. ‘Het gebed bij promoties blijft gewoon behouden. Net als de Studentenkerk, de naam van de universiteit en de theologische faculteit. Dat zegt Wim van der Meeren, de nieuwe voorzitter van het Stichtingsbestuur, in een interview aan Vox.
10.45 uur. In juni van dit jaar troffen de bisschoppen en het Stichtingsbestuur van ziekenhuis en universiteit elkaar voor de Ondernemingskamer in Amsterdam. Lees hier hoe de zitting verliep en waarom tussenkomst van de Ondernemingskamer nodig was.
10.30 uur. De vraag is wat er gebeurt met het logo van de Radboud Universiteit. In Dei nomine feliciter‘ staat onder het kruis. Dat betekent ‘Gelukkig in Gods naam.’
9.00 uur. De bisschoppen beslisten gisteravond om het predicaat ‘katholiek’ van de universiteit in te trekken. De basis van de breuk is een geschil tussen het Stichtingsbestuur en de bisschoppen dat al langere tijd speelt. Lees er meer over in dit stuk: Negen vragen over het conflict tussen de bisschoppen en het Stichtingsbestuur.
8.50 uur. Het gebeurt niet vaak dat de Radboud Universiteit Teletekst haalt. Vanochtend was dat anders.
8.30 uur. De beslissing van de bisschoppen maakt veel reacties los op Twitter.
Folia-columnist Linda Duits vraagt zich af of het gebed tijdens promoties verdwijnt. Daar schreef ze eerder een veelgelezen column over.
Oud-USR-voorzitter Gijs Kooistra vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor de medezeggenschap.
Hoogleraar Nederlandse en Academische Communicatie Marc van Oostendorp denkt het zijne over de breuk.
https://twitter.com/fonolog/status/1318618817107529728?s=20
Paul Nelissen schreef op 22 oktober 2020 om 09:37
Precies op de dag waarop de paus het homohuwelijk omarmt, worden wij uit de katholieke kerk geknikkerd.
Anne schreef op 24 oktober 2020 om 13:19
De paus heeft het homohuwelijk niet omarmd. Als er al iets gezegd is, wat nog de vraag is omdat de volledige context van het citaat nog niet duidelijk is, ging dat over geregistreerd partnerschap en niet over het huwelijk. Het is volgens andere bronnen ook nog mogelijk dat de paus hier iets gezegd heeft over het verstoten van homoseksuelen uit hun gezin (dus door hun ouders) en dat zij daar wettelijk tegen beschermd dienen te worden. Overigens verandert dit niets aan de katholieke leer, die blijft stellen dat het huwelijk tussen man en vrouw is en dat geregistreerde partnerschappen niet erkend worden.
Chris schreef op 22 oktober 2020 om 14:39
Waarom lees ik nergens of de universiteit zich al dan niet aan het beraden is over een verzoek om herroeping of verbetering van het decreet?
In dei nomine feliciter schreef op 22 oktober 2020 om 15:38
@Chris: Omdat de universiteit dat niet gaat doen. Er is al officieel gereageerd; men betreurt, doch respecteert het besluit van de bisschoppen. Dat verzoek om herroeping komt er dus niet, concludeer ik daaruit.