Lees terug: Dit is hoe de Radboud Universiteit haar verjaardag vierde

25 mei 2022

Na twee jaar afwezigheid keerde Radboud Rocks terug met een vol programma. Outahead gaf het eerste optreden, Tim Hofman ging in gesprek over sociale veiligheid en studentenwelzijn en het dak ging er vanaf bij The Dean en de Loco Loco Discoshow. Ook de laatste acts van de avond zijn inmiddels voorbij. Vox hield de hele dag een liveblog bij. Lees het hier terug.

23:10 uur: liveblog gesloten

En met het aanbreken van de afterparty sluit ook het liveblog. Houd de socials van Vox in de gaten: morgen verschijnt er een fotoserie van Radboud Rocks.

23:05 uur: op naar de after

Dat was het voor dit jaar. Waar het rondom het Berchmanianum al enige tijd stil was, was het op het Pieter Bondamplein de laatste anderhalf uur hard gaan bij muziek van dj team Herrie met Gerrie. Maar ook dat is inmiddels afgelopen, dus vertrekken de meeste feestvierders richting huis, of de binnenstad. Toch is er nog een feestje op de campus gaande: binnen in het Cultuurcafé begint de afterparty van het verjaardagsfeest van de Radboud Universiteit. Daar kan nog tot 01.00 uur gedanst worden.

Silent disco in het Berchmanianum. Foto: Johannes Fiebig

21:40 uur: lekker vals zingen bij silent disco

In een hal van het Berchmanianum kon er vanaf 19.00 uur ongegeneerd vals meegezongen worden bij de silent disco, georganiseerd door de International Student Organisations Nijmegen (ISON). Koptelefoon op en gaan – als de muziek niet beviel, kon je van kanaal wisselen. Het evenement was populair: bijna de hele avond stond er een rij voor de deur met studenten die op een koptelefoon aan het wachten waren. Niet alleen de muziek was genieten overigens. Wie het apparaat even van de oren haalde, kon een volle zaal lekker hard en vals mee horen zingen. De silent disco kenmerkte het laatste programmaonderdeel van het festivalterrein bij het bestuursgebouw, hierna moesten bezoekers verhuizen naar het Pieter Bondamplein voor hun dansjes en versnaperingen.

21:05 uur: feestje als vanouds bij Loco Loco Discoshow

Sambaballen, vlaggetjes, crowdsurfen, kerstmutsen en mega bellenblaaskanonnen: niets is te gek bij de Loco Loco Discoshow. De mannen van de feestformatie, al jaren vaste prik in het programma van Radboud Rocks, maken er als vanouds één grote feestbende van. Meezingers, hardstyle, kerstmuziek, hiphop, het maakt niet uit: het aanwezige publiek is inmiddels helemaal ontdooid en zowel jong als oud staat luid mee te blèren. De handjes gaan hoog de lucht in – een enkeling steekt zelfs de loopkrukken omhoog. In het publiek worden studentikoze spelletjes gespeeld met pingpongballetjes: als je er eentje in je glas met bier krijgt, dan moet dat in één teug opgedronken te worden.

De Loco Loco discoshow. Foto: Johannes Fiebig

20.15 uur: student Floris genoot van optreden met The Dean

The Dean en De Makelaar verlaten onder luid applaus het podium. Het laatste nummer van de rapper bleek een grote hit onder het publiek. Student Floris lacht als hem wordt gevraagd hoe hij zijn optreden vond. ‘Ja, schijnbaar zag het er goed uit’, vertelt hij verdwaasd. Wat hij met de speelgoeddinosaurus gaat doen die hij van het duo heeft gekregen? ‘Weet ik niet. Ik denk weggooien.’ De Loco Loco Discoshow is inmiddels begonnen op de mainstage.

19.35 uur: The Dean betreedt het podium

Luid gejoel als Daan Boom, beter bekend onder zijn artiestennaam The Dean, het podium betreedt samen met dj De Makelaar. Hij is, samen met Tim Hofman, dé grote naam bij Radboud Rocks dit jaar. Het geluid gaat een tandje omhoog en een bomvol Pieter Bondamplein wordt direct getrakteerd op enkele hitjes. Te beginnen met Krab krab no shame, een parodienummer over waarom je je niet hoeft te schamen voor je eczeem. Na een klein half uurtje wordt student Floris uit het publiek getrokken en op het podium gezet om mee te rappen. Geen onterechte keuze: de Theologiestudent kent daadwerkelijk iedere regel tekst.

The Dean bij Radboud Rocks. Foto: Johannes Fiebig

18.30 uur: etenstijd!

Etenstijd is aangebroken. Bij de verschillende foodtrucks voor het Berchmanianum zijn inmiddels rijen ontstaan vol hongerige studenten en medewerkers. Frietjes, pasta, falafel: voor elk wat wils. Wie (nog) niet hongerig is kan lekker doordansen bij DJ Puck op de mainstage, waar een paar honderd man aan het swingen zijn. Ondertussen zijn The Dean en zijn dj De Makelaar gespot op de campus. Zij betreden 19.30 uur het podium voor het Cultuurcafé.

Rijen voor de foodtrucks. Foto: Johannes Fiebig

16.45 uur: klassiekertjes en meezingers bij pubquiz

Wie is de grootste muziekkenner? Die vraag staat centraal bij de pubquiz met Wipneus & Pim. In groepjes wordt gestreden om de felbegeerde eerste prijs: de George beker. Van klassieke hits van ABBA en The Beatles tot aan meezingers als Er staat een paard in de gang en Brabant. Natuurlijk mogen tunes van TV-series als Friends en Pokémon niet ontbreken. Ook is er carnavalsmuziek – inclusief polonaise. De handjes gaan de lucht in en wordt er volop gedanst: de sfeer zit er goed in. Dat meedoen belangrijker is dan winnen blijkt ook wel aan de puntentelling. Hoe die tot stand komt is niet helemaal duidelijk, maar er wordt in ieder geval gretig met punten gestrooid door het feestduo: ‘Duizend punten voor wie het hardst meezingt!’, klinkt het meermaals.

Er wordt volop gedanst tijdens de pubquiz. Foto: Johannes Fiebig

16.11 uur: Feyenoord kijken kan in café The Yard

Nog een kleine vijf uur en dan speelt Feyenoord de finale van de Europa Conference Leage tegen AS Roma. En nee, de wedstrijd wordt niet op groot scherm vertoond op het festivalplein op de campus. Maar echte fans hoeven niets van het spektakel te missen, zij kunnen terecht in café The Yard in het Radboud Sportcentrum. Daar is de wedstrijd wel te volgen, laat Dionne Aldus namens de organisatie weten.

15.10 uur: studenten enthousiast over Q&A

Studenten op het plein zijn enthousiast over de Q&A en het interview met Tim Hofman. Lize van Dongen, Inge Tielrooy en Judith Paus stonden als eerste in de rij om na afloop een selfie te maken met de presentator. ‘Hij was heel aardig’, vertelt Van Dongen. ‘En het gesprek was mooi en open. Wel wat negatief, maar dat heb je met deze thema’s.’ Ja, vindt ook Paus, maar: ‘Hij kon zwaarbeladen onderwerpen tóch op een fijne manier bespreken.’ Hofman had het onder andere over mentale gezondheid en diversiteit.

14.55 uur: ‘Mail allemaal de rector dat hij de gedragscode op orde maakt.’

Op een vraag over het ontbreken van een gedragscode op de Radboud Universiteit, antwoordt Tim Hofman dat hij alle aanwezige studenten oproept vrijdag de rector te mailen met de vraag om de gedragscode op orde te maken. Over deze gedragscode wordt al maanden gediscussieerd in de medezeggenschap. Er is veel kritiek op de conceptversie, het college van bestuur hoopt dat de Universitaire Gezamenlijke Vergadering in juli instemt met de gedragscode.

14.15 uur: Q&A met Tim Hofman van start

Tim Hofman, de hoofdact van vandaag, is een klein kwartiertje geleden begonnen met zijn Q&A over studentenwelzijn. Het Pieter Bondamplein is volgestroomd voor de presentator, die recentelijk de misstanden bij TV-programma The Voice aan de kaak stelde met zijn Youtube-programma Boos. Het gesprek wordt geleid door diversiteit- en inclusiviteitsexpert Lema Salah van de Radboud Universiteit. De thema’s van de vragen variëren van het gebruik van social media en mentaal welzijn tot aan diversiteit en intersectionaliteit.

Tim Hofman in gesprek over studentenwelzijn. Naast hem gesprekleider Lema Salah. Foto: Johannes Fiebig

13.30 uur: gratis muntjes gaan hard

“I bet you look good on the dancefloor”, de cover van de Arctic Monkeys klinkt in de versie van Outahead op het Pieter Bondamplein waar van een dancefloor geen sprake is. Er hangen al wel wat mensen aan de statafels. Ook rond het Berchmanianum komt Radboud Rocks langzaam tot leven. Studentenorganisaties bouwen hun activiteiten op. Een hindernisbaan bij de Lacrossevereniging Keizerstad Kannibalz, korfbalpong bij studentenkorfbalvereniging Skunk of spelletjes bij AKKU. Grote trekker in dit gebied is het hokje waar de eerste 500 studenten gratis twee consumptiesmuntjes kunnen afhalen. Zolang de voorraad strekt – en het gaat hard. Wiskundestudenten Koen en Floris hebben hun muntjes binnen. ‘We gaan eerst Tim Hofman kijken, dan naar huis om een deadline te halen en dan weer terug voor onder andere de Loco Loco Discoshow’, aldus Koen. Geen alcohol in het eerste bezoek voor het duo. ‘Nee, anders wordt het niks met die deadline en snappen we niks van Tim Hofman.’

Wiskundestudenten Koen en Floris hebben de gratis munten binnen. Foto: Johannes Fiebig

12.35 uur: 10 cent per drankje gaat naar Oekraïne

Wie vandaag een biertje of een cola bestelt aan de bar van Radboud Rocks, doneert daarmee automatisch aan Oekraïne. Van elk besteld drankje gaat 10 cent naar de slachtoffers van de oorlog. ‘Dat doen we via Giro555’, zegt Dionne Aldus namens de organisatie. Studenten uit het geteisterde land kwamen zelf met dat idee. Ze zeiden het feest van de Radboud Universiteit van harte te ondersteunen, maar wilden daarnaast aandacht blijven vragen voor de oorlog.

De bordjes moeten nog even worden opgehangen. Foto: Johannes Fiebig

11.24 uur: plek voor 3000 gasten

Hoeveel bezoekers komen af op het verjaardagsfeestje van de Radboud Universiteit? ‘Tja’, zegt Dionne Aldus namens de organisatie, ‘dat weet je dus nooit.’ Bij de voorbereidingen werd uitgegaan van een aantal van 3000, omdat dat andere jaren ook zo was. Maar de laatste Radboud Rocks stamt uit 2019, de twee edities daarna werden geschrapt vanwege corona. Het is afwachten hoeveel studenten en medewerkers afkomen op het festival nieuwe stijl. Voor het eerst worden het grasveld en voorplein bij het Berchmanianum betrokken bij Radboud Rocks. Er staan terrassen, foodtrucks en studentenorganisaties verzorgen er activiteiten.

Het terras bij het Berchmianum staat klaar. Foto: Johannes Fiebig

10.30 uur: studentenband Outahead maakt zich klaar

Aan de indierockers van Outahead de eer om vanmiddag Radboud Rocks te openen op het Pieter Bondamplein. Zanger Pim Daniëls, bassist Daan van Boxtel, gitarist Marcel van Gemert en drummer Thijs Scholten zijn dan ook al druk in de weer met het verplaatsen van drums, gitaren en andere muziekattributen. Om 13.00 uur barst hun openingsshow los.

‘Spannend’, noemt Daan van Boxtel het, die rechten studeert aan de Radboud Universiteit. ‘Als band zijn we pas na corona begonnen met optreden. Dit wordt ons eerste festival.’ Bovendien is het een goede opwarmer voor morgen, wanneer Outahead in de finale staat van de Roos van Nijmegen, de competitie voor muzikaal Nijmeegs talent in Doornroosje. Pim, Daan en Marcel kennen elkaar van de middelbare school in Wijchen.

Of het druk wordt? ‘Tim Hofman komt meteen na ons’, zegt Pim. ‘Wie weet staat het op het einde wel vol.’

Outahead maakt zich op voor de openingsshow. Foto: Johannes Fiebig

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!