Lopen houdt de hersenen scherp

12 mei 2015

Bewegen houdt de hersenen in vorm. Bewegingsfysioloog Thijs Eijsvogels werkt al bijna tien jaar mee aan onderzoek onder Vierdaagselopers. Vorige week kwam zijn meest recente publicatie online.

bies, Creative Commons
bies, Creative Commons

Zelf heeft hij nooit meegelopen met de Nijmeegse Vierdaagse. Na zijn studie biomedische wetenschappen had Thijs Eijsvogels het te druk met zijn onderzoeken en tijdens zijn studie had hij ‘andere prioriteiten’, zegt hij met een brede grijns op zijn gezicht. Vorige week kwam zijn nieuwste publicatie online, over de relatie tussen wandelsnelheid en cognitie.

‘We onderzochten de prestaties van een grote groep ouderen bij de Vierdaagse in 2013, om te kijken of er een verband is tussen hun wandelsnelheid en hun cognitieve vaardigheden’, vertelt Eijsvogels. ‘Aan het einde van de Vierdaagse moesten ze een aantal testjes doen. Denk aan het achterstevoren opnoemen van de maanden in een jaar en uitgebreide adressen onthouden. We verdeelden de deelnemers vervolgens in twee groepen: zij die alle vragen goed hadden en zij met een of meer fouten. Wat bleek: de wandelsnelheid van de ouderen die alles goed hadden lag aanzienlijk hoger dan die van de ouderen die fouten hadden gemaakt!’

Hart- en vaatziekten
Conclusie: een gezonde en beweeglijke levensstijl is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze hersenfunctie. Eijsvogels doet sinds 2007 jaarlijks onderzoek onder deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse. In 2011 promoveerde hij op een studie waaruit bleek dat niet de laatste, maar de eerste dag van de wandeltocht de meest riskante is (denk aan uitdroging en een verhoogde hartslag). Momenteel werkt hij aan zijn negende onderzoek en volgend jaar valt zijn tiende samen met het honderdjarig jubileum van de Vierdaagse.

Thijs Eijsvogels
Thijs Eijsvogels

‘Dat is een leuk toeval. We gaan er zeker een bijzonder onderzoek van maken.’ Over zijn huidige onderzoek, dat nog niet is gepubliceerd, licht hij een tipje van de sluier op. ‘We keken naar de prestaties van mensen met hart- en vaatziekten. Sommige mensen denken dat het lopen gevaarlijk kan zijn voor hart- en vaatpatiënten, maar laat je niets wijsmaken. Wandelen is hartstikke gezond. Juist voor deze mensen!’

Blessures
Eijsvogels werkt ook aan een onderzoek naar vrouwen die meedoen aan de jaarlijkse Marikenloop. Zondag gaan ruim 11.000 hardloopsters van start om vijf of tien kilometer af te leggen vanaf het Gymnasion. ‘We willen kijken naar de relatie tussen blessures en bijvoorbeeld leeftijd en ervaring.’ Driehonderd vrouwen hebben zich inmiddels aangemeld voor het onderzoek, maar Eijsvogels streeft naar vijfhonderd.’ Over de vraag naar een advies voor lopers hoeft Thijs niet lang na te denken. ‘Blijven lopen!’ / Maarten van Gestel

Wie wil deelnemen aan het Marikenloop Gezondheidsonderzoek 2015 kan zich op geven via www.runningresearch.nl

0 reacties

  1. Redenering schreef op 12 mei 2015 om 12:03

    Op basis van dit artikel, ik heb zijn onderzoek niet gelezen, vind ik de redenering nogal kort door de bocht.

    Het feit dat ouderen met een hogere wandelsnelheid alle vragen goed hebben en ouderen met een lagere wandelsnelheid niet, hoeft niet te betekenen dat wandelen goed is voor onze hersenfunctie.

    Het aangetoonde verband in dit onderzoek is dat er een correlatie bestaat tussen wandelsnelheid en cognitieve vaardigheden. Dat deze betere cognitieve vaardigheden worden veroorzaakt door (veel/snel) wandelen, is hiermee niet aangetoond (nogmaals, op basis van het artikel).

    Het kan ook zijn dat mentaal fitte ouderen sneller wandelen omdat zij zich minder laten afleiden door de omgeving/drukte en dus geconcentreerder zijn op het lopen (mentaal beter gefocust, dus hoger tempo). Of het ligt aan de leeftijd van de ouderen, 60-70 of 80-90 jaar oud kan ook verschil maken in zowel mentale als lichamelijke functies. In dat geval is het logisch dat iemand van 60-70 mentaal en fysiek nog sterker is dan iemand van 80 of ouder. Ik noem maar iets.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!