Lutgarde Buydens volgt Stan Gielen op als bèta-decaan

27 jun 2016

Na het vertrek van Stan Gielen naar wetenschapsorganisatie NWO heeft de bètafaculteit een nieuwe decaan gevonden: Lutgarde Buydens. Tot nu toe maakte Buydens naam als hoogleraar Analytische Chemie en was ze vicedecaan onderwijs in het faculteitsbestuur. Op 1 september begint Buydens in haar nieuwe functie.

In een eerste reactie op haar benoeming tot bètadecaan laat Lutgarde Buydens weten de goede prestaties van de faculteit te willen vasthouden. ‘We doen het op wetenschappelijk gebied momenteel erg goed, met bijvoorbeeld het winnen van de Spinozapremies. Maar niet alleen op onderzoeksgebied lopen we voorop, ook de verbinding tussen onderwijs en wetenschap is uitstekend. Studenten komen met bruisende ideeën die we wetenschappelijk toepassen.’

Kansen liggen er wat Buydens betreft in de aansluiting van de faculteit met de maatschappij. ‘Op dit moment ontbreekt soms de langetermijnvisie om een samenwerking met de maatschappij te zoeken. Toch hebben we wel de morele plicht om contact te leggen met bedrijven en overheidsinstellingen, als je kijkt naar de prestaties van de faculteit. Ik hoop, ook met mijn ervaring bij TI-COAST (een samenwerkingsverband tussen universiteiten en bedrijven), dit te verbeteren.’

Buydens is sinds 1989 betrokken bij de Radboud Universiteit. Ze heeft bijgedragen aan meer dan 250 wetenschappelijke artikelen en 300 congressen, en ze is redacteur geweest van het wetenschappelijke tijdschrift Analytica Chimica Acta. Haar opleiding farmacie volgde Buydens in Brussel, waar ze cum laude afstudeerde.

Tegenwoordig houdt ze zich bezig met het toepassen van onder andere vooruitstrevende concepten in het analyseren van data voor bijvoorbeeld milieuverontreiniging en voedselonderzoek. Dit gebeurt ook via TI-COAST, dat Buydens zelf heeft opgezet. Binnen dit verband wordt door meer dan zestig partners samengewerkt, zowel binnen als buiten universiteiten.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!