Making of Management (9): de interieurarchitect

15 mei 2017

Nu de buitenkant bijna klaar is, is het tijd voor de binnenkant van het Gymnasion. Binnenhuisarchitect Hannek Höweler kiest de juiste vloerbedekking uit en richt de ruimtes in. ‘Ik heb het idee alsof ik voor iemand z’n huis aan het ontwerpen ben.’

Enthousiast vertelt Höweler over de verbouwing van ‘zijn’ gebouw. Ongeveer vijftien jaar geleden leverde het bedrijf waar hij werkt, AGS Architects, het Gymnasion op. ‘Toen was niet de intentie om het in te zetten als faculteitsgebouw’, aldus Höweler. ‘Nu moet het de faculteit een eigen identiteit geven, het moet meer zijn dan een gebouw waar toevallig ook een faculteit in zit.’

‘De centrale ruimte moet gaan lijken op het Vrijthof’

Om een eigen sfeer te scheppen is de entree verplaatst om ruimte te maken voor een grote lichtkap in de nieuwe centrale ruimte. ‘Het moet een beetje gaan lijken op het Vrijthof (Maastricht, red)’, zegt Höweler. De nieuwe entree, met ook ruimte voor horeca, moet zorgen voor een vriendelijk, open ontvangst.

De faculteit heeft het ontwerp volgens Höweler nauwlettend gevolgd, bijvoorbeeld door de studentassessor bij de inrichting van de onderwijsruimtes. Die hamerde op de keuze voor flexibel meubilair. Höweler: ‘Dat hoort bij modern onderwijs: zo kun je in groepjes werken en plenair les geven.’ Ook het verzoek om de ruimtes voor samenwerking strikt te scheiden van de stilteplekken werd door Höweler  gehonoreerd.

Pure Air

Het meest trots is Höweler op de vloer: ‘We stuitten op een print die deed denken aan een maatstreeppak, wat naar mijn gevoel het beste paste bij de studie.’ Hij doelt op wat donkere natuurkleuren voorzien van lijnen in herfstige sfeer. De naam van de vloerbekleding, Pure Air, verwijst naar het stof dat zich vastzet in de vloer en alleen vrijkomt bij het stofzuigen. Er wordt in het Gymnasion dus gezond gestudeerd en gewerkt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!