Mannenkoor sluit vrouwendag af

11 mrt 2019

Een mannenkoor dat liederen brengt over gender en mansplaining sluit dinsdag de studiemiddag af van Radboud Gender & Diversity rond internationale vrouwendag.

Afgelopen vrijdag, op internationale vrouwendag, organiseerde het Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren al enkele lezingen op de universiteit. Morgen volgt de studiedag van Radboud Gender & Diversity. ‘Vorige week hadden de basisscholen vrij’, zegt Wenneke Meerstadt, coördinator van Gender en Diversity Studies. ‘Een deel van ons personeel moest thuis op de kinderen passen. Het zou zonde zijn om hen er niet bij te hebben.’

Waar ‘Heldinnen’ het thema van internationale vrouwendag was, luidt het thema van de studiedag Cultural Matters in LGBT+ empowerment. ‘We zien onze studiedag vooral als een gelegenheid om een onderwerp te belichten over feminisme en vrouwenemancipatie’, aldus Meerstadt. ‘In het verleden weken we wel vaker af van het algemene thema van internationale vrouwendag.’

Bert en Ernie

Na een kort woordje van hoogleraar Gender & Diversiteit Marieke van den Brink volgt een lezing van Agnes Andeweg (Universiteit Utrecht) over de vertegenwoordiging van vrouwen en minderheden in media en cultuur. Denk aan discussies zoals het gebrek aan diversiteit bij genomineerden voor de Oscars, de vermeende coming-out van Bert en Ernie en het feit dat actrice Scarlett Johansson geen transgender meer wilde spelen na kritiek van LGBT+-activisten. Dat dit soort discussies van alle tijden is, zal Andeweg in haar lezing aantonen met voorbeelden uit recent gedigitaliseerde Nederlandse LGBT+-tijdschriften.

Ter afsluiting zal het a cappella mannenkoor Olga Vocal Ensemble enkele liederen zingen. ‘Zij hebben liedjes over gender, mansplaining (mannen die een vrouw iets uitleggen wat zij allang weet, red.) en andere onderwerpen die recent in het nieuws kwamen’, aldus Meerstadt, die een honderdtal aanwezigen verwacht.

2 reacties

  1. Joost schreef op 11 maart 2019 om 10:38

    “in 2018 was slechts 26,5 procent van de Radboud-hoogleraren vrouw”

    Waarom “slechts”? Ik snap niet wat het probleem is. De meerderheid van de studenten aan de RU is vrouw. De meerderheid van de hoogleraren is man.

    90% van de mensen in de zorg is vrouw, 90% van de mensen die in de techniek werken zijn man. Who cares. Interessant toch juist, die verschillen?

    • RR schreef op 11 maart 2019 om 11:42

      Er is een groep mensen die uit het door jou bovengenoemde feit direct concludeert dat het vrouwen bewust moeilijker wordt gemaakt om hoogleraar te worden. Zij redeneren vanuit het ‘slachtoffer-perspectief’ en gaan er volledig aan voorbij dat vrouwen vaak misschien zelf helemaal geen behoefte hebben om hoogleraar te worden maar liever een andere functie vervullen.
      Veel te vaak wordt er door deze mensen voorbijgegaan aan de natuurlijke verschillen tussen man en vrouw en de daaruit voortvloeide verschillen in voorkeuren.
      Om op jouw voorlaatste zin verder te gaan heb ik deze vraag voor deze groep mensen: moeten we ook een vrouwen-quotum gaan hanteren in de techniek, in de bouw? Moeten we ook een mannen-quotum gaan hanteren in de zorg, het lager onderwijs?

      Mannen en vrouwen zijn verschillend. Mannen en vrouwen horen dezelfde kansen te krijgen. Een ongebalanceerde man/vrouw verhouding betekent niet per definitie dat één van de twee groepen daarom bewust gediscrimineerd wordt op basis van het geslacht.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!