Matteüs Passie in hedendaags jasje

11 apr 2014

Een eigentijds concert over het leven en de lijdensweg van Jezus. Onder andere studentenoperettekoor en studentenorkest Qharmony zullen het passieconcert tijdens Palmzondag ten gehore brengen in de Molenstraatkerk.

Foto: Doug88888 (Creative Commons, Flickr)
Foto: Doug88888 (Creative Commons, Flickr)

Ieder jaar wordt rond Pasen op meerdere plekken in Nederland de Matteüs Passion opgevoerd. De muzikale compositie, geschreven door Bach, gaat over het leven en de lijdensweg van Jezus. ‘Die wordt gezongen in het Duits, met moeilijke akkoorden en daardoor niet erg toegankelijk voor het grote publiek, vertelt Fenna van Dijk, voorzitter van studentenoperettekoor Carmina Ludicra.  Reden voor Hendrik Jan Bosman en Willibrord Huisman om het verhaal over de lijdensweg van Jezus in een toegankelijker jasje te gieten. Huisman herschreef de muziek en Bosman schreef op basis van het Matteüsevangelie nieuwe teksten. Onder de naam De Lastpost wordt de hedendaagse Matteüs Passie opgevoerd door een aantal Nijmeegse koren waaronder studentenoperettekoor Carmina Ludicra. Studentenorkest QHarmony verzorgt de inleiding.

‘Iets heel anders dan wat Carmina Ludicra normaal zingt’, vertelt Fenna van Dijk, voorzitter van Carmina Ludicra. Het koor bestaat uit twintig leden, voornamelijk studenten van de Radboud Universiteit en werd in de zomer van 2012 opgericht als operettekoor. ‘Operette is een voorloper van de musical. Het is vermakelijk en heeft altijd een goed einde’.
De Matteüs Passie gaat over de lijdensweg van Jezus, daarvan is bekend dat het geen goed einde heeft. ‘Het is behoorlijk pittig voor ons,’ legt Van Dijk uit. ‘Wij zingen alle dramatische passages. Zoals de arrestatie, de geseling en de kruisiging van Jezus.’ Stevige kost, maar niets wat Carmina Ludicra niet aan kan. ‘Deze stukken zijn speciaal voor ons geschreven. Dat is een hele eer. Het zorgt er wel voor dat we extra ons best doen.’

Vorig jaar werd een gedeelte van de Matteüs Passie al in de Molenstraatkerk opgevoerd. Dit is het eerste jaar dat de volledige Matteüs Passie ten gehore wordt gebracht. Vorig jaar kreeg de opvoering al veel positieve reacties, ondanks dat maar een gedeelte werd opgevoerd, vertelt Van Dijk. ‘Dat is waarschijnlijk de reden waarom driekwart van de kaarten al zijn verkocht. Wie er nog bij wil zijn, moet snel zijn.’ / Jolene Meijerink 

Het passieconcert is 13 april (Palmzondag) te horen in de Molenstraatkerk en vijf of zes delen worden op18 april (Goede Vrijdag) in de Studentenkerk gezongen. Kaarten kosten 15 euro, studenten betalen 10 euro. Meer informatie vind je hier

2 reacties

  1. Willibrord Huisman schreef op 11 april 2014 om 13:33

    Een leuk artikeltje! Maar helaas wel met wat misverstandjes. Zo heeft De lastpost niets met Bachs Matthäus Passion te maken. Hooguit staan beide in de oeroude traditie om het lijdensverhaal zingend te vertellen. Hendrik Jan heeft de tekst niet uit het Duits vertaald, maar compleet nieuw geschreven op grond van het Matteüsevangelie; daar tussendoor worden aangrijpende gedichten van Liesbeth Jansen gezongen. Ach ja, en de kóren (vijf) zingen de muziek; QHarmony speelt in het voorprogramma.

    Maar de heftige rol van Carmina Ludicra in de komende uitvoering, die staat heel treffend beschreven: de sterren in dit concert vol regie, licht en beweging. Dus inderdaad, snel zijn, wil je nog een plaatsje bemachtigen.

    • Jolene Meijerink schreef op 11 april 2014 om 16:22

      Dag Willibrord,

      Dat heb ik dan verkeerd begrepen, excuses hiervoor. Ik zal het aanpassen.

      Met vriendelijke groet,

      Jolene Meijerink

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!