Maximaal lenen? Dan liever een bijbaantje
De nieuwste lichting studenten aan de Radboud Universiteit kan weinig anders dan lenen. Maar liever niet te snel en niet te veel. Maximaal lenen is een zeldzaamheid, blijkt uit een enquête van Vox.
Wie geen ‘gratis geld’ ontvangt, moet elders aankloppen voor zijn inkomsten. Want hoe betaal je anders je kamerhuur, collegegeld, wilde stapavonden en opwarmmaaltijden? Veel ouders springen bij, dat blijkt uit de enquête van Vox, die werd ingevuld door 215 eerstejaarsstudenten die geen basisbeurs meer ontvangen. Maar de gemiddelde ouderbijdrage van 212 euro zal voor weinig studenten voldoende zijn – zeker niet als je op kamers woont.
De ‘Nijmeegse Nieuwe’ ontkomt daarom niet meer aan lenen. Tenminste, dat zou je zeggen. Toch blijkt uit de enquête dat maar liefst 36 procent van de eerstejaars het zonder geld van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) doet. Niet verrassend: de meerderheid van deze groep niet-leners woont nog thuis (58 procent) en hoeft dus geen huur te betalen. Een deel van hen zal gaan lenen na het verlaten van het ouderlijk huis. Maar óók zijn er dus studenten die wel op kamers wonen, maar niet lenen.
Voorzichtigheid
Sowieso is de leenangst zichtbaar in de enquêteresultaten. Of, positiever geformuleerd, de voorzichtigheid met het aangaan van grote schulden. Studenten hebben de mogelijkheid maandelijks ruim duizend euro te lenen. Het gemiddelde ligt echter op 293 euro, waarbij de thuisblijver gemiddeld 175 euro leent, en de student op kamers 383 euro. 7 procent geeft aan maximaal te gaan lenen.
Werken naast de studie is voor studenten eerder regel dan uitzondering. 60 procent van de respondenten geeft aan een bijbaan te hebben. Daarnaast is nog eens 12 procent op zoek. Blijft slechts iets meer dan een kwart over dat het wel prima vindt zonder betaald werk.
Minder rijke ouders
De aanvullende beurs voor studenten met minder rijke ouders blijft onder het leenstelsel bestaan. Het bedrag wordt bovendien verhoogd en kan maximaal 378 euro bedragen. 15 procent van de studenten geeft aan een aanvullende beurs te zullen krijgen. / Mathijs Noij
Anco Peeters schreef op 26 augustus 2015 om 12:42
Het zou de Vox sieren als ze niet mee gaat in de framing van de afgeschafte studiebeurs als ‘gratis geld’. Dan klinkt het net alsof studenten een zakcentje is afgenomen, een extraatje, terwijl het gaat om een studiebeurs die bedoeld was om hoger onderwijs toegankelijk te maken. En die, vanuit de maatschappij gezien, bovendien een mooie investering was het opleidingsniveau van je bevolking is. In de nieuwsberichten van NRC en Volkskrant lees ik dezelfde term en dat klinkt me toch iets teveel alsof Den Haag naar een term heeft gezocht die het allemaal wat minder erg doet klinken dan het is.
David N. Jansen schreef op 27 augustus 2015 om 18:02
72% van de eerstejaars hebben of willen een bijbaan, en 63% leent. Het herinnert mij aan mijn studententijd in Zwitserland, toen de regering wilde dat studenten sneller studeren – terwijl de meeste studenten een bijbaan hadden en men niet van plan was zoiets als een basisbeurs of leenstelsel in te voeren. De regering wenste niet kennis te nemen ervan dat de universiteit nauwelijks studenten had zonder (substantiële) bijbaan, die dus niet langzaam studeren omdat ze lanterfanten, maar omdat ze ook andere dingen moeten doen.
De tegenwoordige nederlandse regering is niet beter dan de toenmalige regering van Bern. Men moet onderscheid maken tussen studievertraging en langzamer studeren omdat de student moet werken (of zwanger is o.i.d.).