Medewerkers Radboud Services zoeken onderlinge verbinding met een festival op de campus

16 sep 2022

Bier, livemuziek en circuskunstjes in De Refter. De eerste editie van het Radboud Services Festival, dat gisteravond plaatsvond, trok veel bekijks. 

Medewerkers en studenten die nietsvermoedend hun avondmaal komen halen bij de Refter kijken verbaasd op. Geheel onverwachts ligt er een rode loper voor de deur. Waar normaliter binnen tafels staan, staat nu een podium en wordt er gedanst. Om de hoek staan mensen te stuntelen met circusattributen bij een workshop. Buiten staat een flinke grill en enkele food trucks.

Foto: Johannes Fiebig

Het is allemaal onderdeel van het Radboud Services Festival: hét feest voor het personeel van Radboud Services, de ondersteunende afdeling van de Radboud Universiteit.

Zo’n 500 medewerkers van Radboud Services hebben zich voor het feestje aangemeld. Zij kregen tien gratis bonnetjes voor een avondmaal en drank. Daarnaast lopen er meerdere verbaasde studenten en medewerkers rond die per toeval op het festivalletje terecht zijn gekomen.

Deur gaat dicht

Al rond etenstijd begint het aardig vol te lopen. Voor het podium gooien de eerste mensen de voetjes van de vloer bij een coverband. ‘Ik vind het mooi om te zien hoe mensen van verschillende afdelingen en studenten samenkomen om een goede tijd te hebben’, zegt medewerker Niels van Roon enthousiast.

Dat samenkomen was precies wat de organisatie voor ogen had. Tot 20.00 uur is de Refter open voor studenten en medewerkers die niet van Radboud Services zijn. Daarna gaat de deur dicht voor alle niet-genodigden.

Een bewuste keuze, zo legt organisator Yvonne van Berlo uit. ‘We willen niet andere collega’s of studenten in de weg zitten. Vandaar dat zij gewoon hun avondeten kunnen halen en lekker een drankje kunnen meepakken als ze willen.’

De diverse circusattributen waren populair bij bezoekers van het festival. Foto: Johannes Fiebig

Het idee achter het feest is dat medewerkers weer de onderlinge verbinding met elkaar zoeken door in gesprek te gaan in een luchtige setting, legt Van Berlo uit.

Speciaalbiercaravan

Dat gesprek ontstaat bij uitstek bij een koud drankje, merken ze ook bij de speciaalbiercaravan van bierproeven.nu. Die staat buiten, aan de achterkant van de eetgelegenheid. Daar zijn medewerkers René Noijen en Marien de Clercq in gesprek met elkaar. ‘Over van alles. Vooral niet over werk’, grapt laatstgenoemde. ‘We hebben jaren terug samengewerkt, maar zijn daarna naar andere afdelingen gegaan. Dus dit is het het ideale moment om weer even bij te praten.’

‘Werken via beeldschermen is niets voor mij’

‘Het is fijn om mensen weer in het echt te kunnen zien’, vult Noijen aan. ‘Niet alleen hier nu op het feest, maar ook gewoon op de werkvloer. Werken via beeldschermen is niets voor mij, ik hecht veel waarde aan persoonlijke interactie.’

Het gebrek aan persoonlijk contact was de organisatie ook opgevallen. Van Berlo: ‘De afgelopen jaren is de onderlinge verbinding verminderd doordat veel op afstand gebeurde. Dat maakt alles een stuk zakelijker, functioneler. Door muziek, acts en workshops hopen we dat collega’s elkaar ook op een informele manier weer leren kennen.’

Ronnie Ruysdael sloot de avond af. Foto: Johannes Fiebig

‘Dat is uiteindelijk ook beter voor de samenwerking: als je weet hoe iemand in elkaar steekt dan vergroot dat het inzicht in elkaar. En dat is weer goed voor het vertrouwen dat je in een ander hebt.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

8 reacties

  1. Filosofie student schreef op 16 september 2022 om 09:24

    Word eerste bruut je college onderbroken door een groep trompetters, kom je in de refter betaal je opeens meer voor de reftermaaltijd omdat medewerkers aanwezig zijn???

  2. Lara schreef op 16 september 2022 om 11:46

    Kleine correctie: volgens mij was dit feest niet voor ‘al het ondersteunend personeel van de Radboud Universiteit’, maar alleen voor de medewerkers van Radboud Services (het ‘centrale’ ondersteunend personeel, en dus niet dat van de faculteiten etc). Of ik heb een uitnodiging gemist 😉

    • Vincent Decates schreef op 16 september 2022 om 12:03

  3. Jurgen Brink schreef op 16 september 2022 om 13:52

    @Lara, wat een goed idee, een informele bijeenkomst voor ál het ondersteunend personeel van de universiteit, eventueel per thema van de ondersteuning (financieel, onderwijs- en studentenondersteuning etcetera. ). Goed voor de verbinding tussen faculteiten onderling en met de universitaire ondersteuning! Ik meld me aan voor de organisatie.

  4. Loek Klondert schreef op 16 september 2022 om 23:16

    De uitleg ‘Tja, het is een festivalprijs vandaag’ toen ik vreemd opkeek omdat ik (procentueel gezien flink) meer voor mijn maaltijd moest betalen is toch wel een van de meest hilarische en tegelijk treurige dingen die mij hier is overkomen…. Hopelijk schonken ze geen ‘festivalbier’, dat zou pas (g)een kater zijn voor de feestvierders, die ik het overigens van harte gun.
    Als de organisatie meeleest: de volgende keer kan je gewoon beter de hele Refter afsluiten, scheelt een hoop verwarde blikken, teleurstelling en een paar gevallen tinnitus onder de fragiele studentenoren.
    Communicatie is nog een ding waar de RU hard aan kan werken, zo blijkt maar weer.

  5. Peter schreef op 19 september 2022 om 14:44

    Tsja… “Het is allemaal onderdeel van het Radboud Services Festival: hét feest voor het personeel van Radboud Services, de ondersteunde afdeling van de Radboud Universiteit.” De ondersteunde afdeling?
    Goed te weten dat Radboud Services de faculteiten ondersteunt i.p.v. omgekeerd… 🙂

  6. Anna schreef op 25 september 2022 om 10:34

    Flink bezuinigen en werkdruk verhogen, maar een festivalletje kan er gelukkig wel af. Prioriteiten, prioriteiten..

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!