Optimisme na besloten vergadering bij managementfaculteit: ‘Blij dat nieuwe decaan problemen erkent’
Voorzichtig optimisme. Dat is het gevoel dat overheerst bij de facultaire onderdeelcommissie van de managementfaculteit na de besloten facultaire vergadering van afgelopen donderdag. ‘Fijn dat het bestuur eindelijk concreet wordt over de toekomst.'
Een miljoenentekort, een vertrouwensbreuk en een brandbrief over intimidatie en discriminatie op de werkvloer. Tijdens de facultaire vergadering van de managementfaculteit viel vorige week donderdag het nodige te bespreken. Normaal is die vergadering openbaar, maar vanwege de mogelijke aanwezigheid van media werd daar een uitzondering op gemaakt.
De facultaire onderdeelcommissie (OC), die samen met de facultaire studentenraad (FSR) deel uitmaakt van de medezeggenschap, toont zich in een gesprek met Vox optimistisch na het eerste overleg met Saskia Lavrijssen, die deze maand begon als decaan.
Eerste aanzet
In een bericht over de afgelopen facultaire gezamenlijke vergadering (FGV), gericht aan medewerkers van de faculteit, valt te lezen dat er een “eerste aanzet is gepresenteerd voor de procesinrichting voor de langetermijnmaatregelen”. Daarbij zou niet alleen gekeken zijn naar financiën, maar ook naar onderwijs, onderzoek en personeelsbeleid.
Besloten vergadering
Waar de FGV normaal openbaar is, vond deze afgelopen donderdag achter gesloten deuren plaats. Dat was een gezamenlijke beslissing van faculteitsbestuur en medezeggenschap. ‘Dat hebben wij met bezwaard gemoed besloten’, vertelt Gaard Kets. ‘Maar sommige leden voelden zich niet vrij om te kunnen zeggen wat ze willen in de aanwezigheid van de pers.’
De vergadering genoot de nodige belangstelling, nadat enkele weken terug een brandbrief uitlekte waarin gesproken werd over intimidatie en discriminatie op de faculteit. Afgelopen maandag publiceerde de Gelderlander bovendien een verhaal over een hoogleraar Economie die tijdelijk niet welkom was op haar eigen afdeling.
Driessen: ‘Paradoxaal genoeg zijn onze vergaderingen normaal niet heel populair, maar nu veel medewerkers aanwezig wilden zijn, hebben we de deur dicht moeten houden.’
Volgens de OC is het niet de bedoeling dat deze vergaderingen in de toekomst vaker besloten zullen zijn.
Die langetermijnvisie is nodig, omdat de faculteit in 2027 haar financiële tekorten weggewerkt moet hebben. Die opdracht van het college van bestuur staat nog steeds overeind. Eerder spraken vertegenwoordigers van de OC de vrees uit dat de bezuinigingen ten koste zouden gaan van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Die zorgen zijn nog niet verdwenen.
Toch is Paul Driessen, voorzitter van de OC, nu positief gestemd. Hij noemt het een goede eerste stap van het faculteitsbestuur. ‘We hebben nu meer inzicht in de financiële scenario’s waar we zo vaak om gevraagd hebben in het verleden. Het is fijn dat het eindelijk een beetje concreet wordt.’
‘We zijn blij dat het faculteitsbestuur de expertise en ervaring van medewerkers mee gaat nemen’
Ook vicevoorzitter Gaard Kets heeft nu meer vertrouwen, omdat het faculteitsbestuur met medewerkers en studenten in gesprek wil over de uitwerking van de visie. ‘We zijn blij dat het faculteitsbestuur de expertise en ervaring van medewerkers mee gaat nemen’, zegt Kets. Hoe dat precies moet gaan gebeuren, is nog niet bekend. Daarover praat de FGV bij de volgende bijeenkomst verder.
Brandbrief
Op de facultaire vergadering, aldus de OC-leden, heeft het FB een mondelinge reactie gegeven op de brandbrief die medewerkers en de vakbonden hebben opgesteld. Daarin stond onder andere dat medewerkers intimidatie en discriminatie meemaakten, dat carrièrekansen werden ingeperkt en dat medewerkers met tijdelijke contracten vrezen voor hun toekomst.
‘In zijn reactie gaf het bestuur aan dat sociale veiligheid hoog op de agenda staat. Het bestuur is zich bewust van de zorgen en gevoelens van onzekerheid die medewerkers hebben door de financiële situatie’, zegt Driessen.
‘Het is fijn dat de decaan de problemen erkent en de signalen serieus neemt’
Ook komt er, zo valt in het bericht aan medewerkers te lezen, “een werkgroep Erkennen en Waarderen om medewerkers meer duidelijk te kunnen geven over hun loopbaanmogelijkheden”. De werkgroep gaat onder andere meedenken over het nieuwe benoemings- en bevorderingsbeleid.
Driessen geeft aan blij te zijn met die stappen. ‘Het is fijn dat de decaan de problemen erkent en de signalen serieus neemt. Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat het vertrouwen in het nieuwe bestuur terug is’, vervolgt hij. ‘We zijn tevreden met de nieuwe decaan en de nieuwe directeur bedrijfsvoering. Maar we gaan nog steeds een mediationtraject in.’
Mediation
In januari zegde de OC het vertrouwen op in het toenmalige faculteitsbestuur (FB), toen onder leiding van interim-decaan Michiel Kompier. Hierom gaat de medezeggenschap met het bestuur een mediationtraject in. Over de invulling en gewenste uitkomsten daarvan wil de OC niets kwijt, ‘om het proces niet te verstoren’. Wel spreekt Kets de hoop uit dat het traject nog voor de zomervakantie afgerond is.