Groei internationale studenten brengt krapte op de kamermarkt terug
De exacte cijfers laten nog even op zich wachten, maar de Radboud Universiteit vermoedt dat er dit jaar een stuk meer internationale studenten rondlopen op de Nijmeegse campus. Bijkomstig effect: vooral internationale studenten die al langer in Nijmegen studeren, raken moeilijker aan een kamer.
Nederland trekt dit jaar meer internationale studenten aan dan de voorbije collegejaren. Dat blijkt onder andere uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) die deze week in de Volkskrant werden gepubliceerd. Waar in ‘coronajaar’ 2020 slechts 12.310 studenten van buiten de EU een aanvraag deden om in Nederland te studeren, waren dat dit jaar tot in juli alleen al 15.110 studenten. Dat zijn meer aanvragen dan ooit in deze periode van het jaar.
Of dat betekent dat de Radboud Universiteit dit jaar een recordaantal internationale studenten aantrekt, durft Elco van Noort van het International Office niet te voorspellen. Hij wijst erop dat de IND-cijfers zijn gebaseerd op aangevraagde visa die wellicht verschillen van het aantal studenten dat daadwerkelijk naar Nederland – en dus naar Nijmegen – trekt. ‘We verwachten meer studenten maar kunnen helaas nog niet zeggen hoeveel en waar ze vandaan komen’, zegt hij.
Gemeubileerde kamer
De verwachte toename van internationale studenten wijt Van Noort voor een deel aan studenten die vorig jaar door Covid niet naar Nederland konden komen, maar dit jaar wel mogelijkheden zien voor een studie in Europa. Ook wijst hij op de Brexit, waardoor universiteiten in het Verenigd Koninkrijk vanaf dit jaar meer collegegeld vragen aan Europese studenten. Van Noort: ‘Voor veel Europese studenten gelden Nederlandse universiteiten als een aantrekkelijk alternatief door hun kwaliteit, internationale karakter en Engelstaligheid.’
‘Internationale nieuwkomers zijn het meest kwetsbaar voor fraude’
In de rest van Nederland is die toename van internationale studenten al te merken. Onder andere in Groningen en Enschede is een grote kamernood voor internationale studenten (zie kaderstuk, red.). Ook in Nijmegen ontvangt het International Office berichten van studenten die geen kamer kunnen vinden.
De Radboud Universiteit biedt internationale studenten, via partners zoals studentenhuisvester SSH& en particuliere verhuurders, in hun eerste jaar een gemeubileerde kamer aan. ‘Deze groep is immers het meest kwetsbaar voor fraude, onder andere omdat de studenten vanuit het buitenland niet kunnen controleren of een kamer echt beschikbaar is. Ook adviseren we meermaals om tijdig op zoek te gaan naar een kamer.’
Verdringingseffecten
Bij de SSH& huurt de Radboud Universiteit op deze manier 800 kamers voor internationale studenten. Door het mindere aantal internationale studenten in 2020 heeft de Radboud Universiteit toen 190 kamers short stay-kamers voor een jaar teruggegeven aan de SSH&, waarna ze beschikbaar kwamen voor Nederlandse studenten. Maar op dit moment zijn alle kamers verhuurd én is er een wachtlijst van 150 studenten. ‘Maar dat aantal varieert dagelijks, omdat we dagelijks studenten plaatsen, en ook dagelijks nieuwe studenten krijgen die zich melden’, aldus Van Noort.
‘Voor internationale ouderejaarsstudenten is het moeilijk om een kamer te vinden’
De drukte op de kamermarkt laat zich ook voelen voor internationale studenten die al langer in Nijmegen studeren. Vox ontving verschillende berichten van ouderejaarsstudenten die na één of meer jaar hun gemeubileerde kamer moesten verlaten. ‘Voor hen blijkt het lastiger dan voorheen om een kamer te vinden’, bevestigt Van Noort. ‘Mogelijk heeft dit te maken met verdringingseffecten, want ook afgestudeerden vinden steeds moeilijker een kamer. Wij hopen dat het in de toekomst steeds normaler wordt om in Nijmegen met nationale en internationale studenten samen te wonen.’
Noodopvang
Ook aan andere Nederlandse universiteiten is een kamertekort voor internationale studenten. Aan de Rijksuniversiteit Groningen zit de noodopvang voor internationale studenten zonder kamer vol. De organisatie Shelter our Students (SOS) koppelt dakloze studenten aan Groningers. De Universiteit Twente adviseert internationale studenten om naar een andere Nederlandse universiteit te trekken, vanwege het kamertekort.