Meer openluchtpiano’s in Nijmegen

07 mei 2015

Vanaf eind mei staan drie weken lang twaalf piano’s verspreid door Nijmegen, waaronder twee op de Radboud Universiteit. Tenminste, dat is wat Rhea Elise Khoeblal voor elkaar wil krijgen.

De piano op CS. Foto: Pim Muller
De piano op CS. Foto: Pim Muller

Wie is er inmiddels nog niet bekend met de rustgevende klanken van de piano op het Nijmeegse centraal station? Sinds september 2014 zorgt deze piano voor een aanzienlijke verbetering van de sfeer op het treinstation. Vorig jaar stonden er al eens vijf openluchtpiano’s verspreid door de stad, en afgelopen zomer was er twee keer eentje te vinden op de Radboud Universiteit. Mede dankzij de vele positieve reacties die ze ontvangt en haar voorliefde voor de bindende werking van muziek, wil Rhea Elise Khoeblal over een paar weken twaalf openluchtpiano’s in de stad neerzetten.

Vorig jaar werd het project Buiten spelen door haar in het leven geroepen, destijds met vijf piano’s verspreid door de stad. ‘Maar, het doel van het project is om door de hele stad piano’s te plaatsen. Dan is vijf eigenlijk te weinig’, aldus de Nijmeegse, die onder meer bij het CIDIN (Centre for International Development Issues Nijmegen) werkt. Als het aan haar ligt, blijven er jaarlijks openluchtpiano’s in Nijmegen verschijnen.

Piano adopteren
Dat is echter geen kwestie van zo gezegd, zo gedaan. Door middel van crowdfunding probeert Khoeblal genoeg geld op te halen om haar doel te bereiken. Maar er zijn ook vergunningen en vrijwilligers nodig. Daarnaast zoekt ze nog een tijdelijke ruimte om de piano’s, in samenwerking met vrijwilligers, te beschilderen. Voor de kunstzinnige versiering is ze in gesprek met studentenvereniging Kunstof. Ze hoopt ook nog mensen te vinden die een jaar lang een piano willen adopteren, zodat ze volgend jaar weer buiten bespeeld kunnen worden.

De komende weken zullen dus spannende worden voor Khoeblal. Als alles verloopt volgens plan, dan krijgt haar project een mooie start op het wereldmuziekfestival Music Meeting in Park Brakkenstein, en komen er vanaf 23 mei openluchtpiano’s te staan in onder meer Winkelcentrum Dukenburg, op de Van Schaeck Mathonsingel én: op de Radboud Universiteit. Het idee is dat er zowel op het Erasmusplein als op het Geert Grooteplein drie weken lang een piano staat waar ieder die wil zich op kan uitleven, en ieder die wil hiervan kan genieten. / Pim Muller

Meer info over de crowdfundingsactie vind je hier.

 

0 reacties

  1. Medewerker schreef op 13 mei 2015 om 16:01

    Een piano op het Erasmusplein? Ik vraag me af of medewerkers in het Erasmusgebouw zitten te wachten op onophoudelijk gepingel tijdens hun werk. En of de concentratie in collegezalen en bibliotheek gebaat is bij flarden pianomuziek.

  2. Medewerker Erasmusgebouw schreef op 15 mei 2015 om 07:54

    Ik mag aannemen dat de universiteit hier geen toestemming voor gaat verlenen. Met zo’n piano op het Erasmusplein kunnen medewerkers in het Erasmusgebouw hun werk niet uitvoeren. De universiteit is een plek waar mensen zich in stilte op hun werk moeten kunnen concentreren, geen jazzcafé.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!