Meer vrouwelijke hoogleraren in 2018, maar minder UHD’s

13 dec 2019

Het percentage vrouwelijke hoogleraren aan universiteiten (exclusief medische centra) is in 2018 toegenomen tot 23,1 procent. Het aandeel vrouwen in het hooglerarencorps is daarmee 2,2 procentpunt hoger dan een jaar geleden – het hoogst gemeten stijgingspercentage tot nu toe.

Dat blijkt uit de nieuwe Monitor van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) die gisteren verscheen. Het LNVH brengt jaarlijks een rapport uit met cijfers over het aandeel vrouwen in alle academische posities, van promovendus tot hoogleraar.

De versnelde toename is het gevolg van de zogeheten Westerdijk Talentimpuls van het ministerie van OCW, denkt de belangenorganisatie. Dit stimulatieprogramma financierde vorig jaar eenmalig de benoeming van 100 universitair hoogleraren.

De Westerdijkpromoties verklaren ook waarom het aantal universitair hoofddocenten (UHD’s) dit jaar is afgenomen, denkt het LNVH. In 2017 was 28,6 procent van de UHD’s vrouw, in 2018 nog slechts 28,4 procent.

Doorstroom

Dat laatste is een reden van zorg, zegt LNVH-woordvoerster Lidwien Poorthuis. ‘Dit is natuurlijk niet wat je wil als je gaat voor een duurzame, evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen.’ Wat het LNVH betreft moet er gekeken worden naar het ‘gevuld houden van de gehele pijplijn’.

De belangenorganisatie roept universiteiten op niet alleen te sturen op een verhoging van het aandeel vrouwelijk hoogleraren, maar ook te kijken naar de doorstroom van UD (universitair docent) naar UHD.

Nijmegen

De Radboud Universiteit is met 29,3 procent vrouwelijke hoogleraren in 2018 (+ 1,9 procentpunt) naar plaats vier gezakt. Ze werd voorbijgestreefd door Maastricht University en de Universiteit Leiden (beiden 29,7 procent). De Open Universiteit staat fier bovenaan, met 34,7 procent. Inclusief Radboudumc was het aandeel vrouwen dat in Nijmegen hoogleraar is 26,2 procent.

Volgens de cijfers uit de Monitor stond de teller voor UHD’s op de Radboud Universiteit op ongeveer 32 procent en voor UD’s op 42 procent. Onder promovendi was de verhouding man-vrouw nagenoeg gelijk.

Het aantal vrouwen in hogere academische posities is al jaren een zorgenkindje. Daarom hebben universiteiten in 2015 landelijke streefcijfers met elkaar afgesproken. Voor de meeste universiteiten geldt dat in 2020 een kwart van de hoogleraren vrouw moet zijn. De Radboud Universiteit zit daar al boven en streeft naar 30 procent voor 2020.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!