‘Mensverbetering is van alle tijden’

10 apr 2014

De Zweedse filosoof Anders Sandberg denkt dat de mens zijn evolutie zelf in de hand heeft. Het lichaam kan in verregaande mate technisch verbeterd worden, misschien wel zo ver dat een lichaam overbodig wordt. Hoe ver kunnen we gaan? Sandberg geeft vanavond een lezing op de campus.

robot human enhancement

Neurowetenschapper Sandberg (1972) is gestationeerd in Oxford. Als fellow is hij verbonden aan het instituut dat de toekomst van de mensheid beschrijft. Hij moet zich daar als een vis in het water voelen, want Sandberg is een bevlogen transhumanist. De overtuiging dat de mens een sprong moet maken van het huidige mens-zijn naar een totaal andere mens zonder gebreken, is sterk. Technologische ontwikkelingen zijn daarbij cruciaal.

Razend relevant
Vanavond houdt hij een lezing in Nijmegen. Hoogleraar wetenschapsgeschiedenis Christoph Lüthy, die de avond in goede banen leidt, vindt mensverbetering een razend relevant thema. ‘In Nijmegen doet bijvoorbeeld het Donders Instituut niets anders dan onderzoeken hoe onze hersenen werken. Mede daardoor weten we natuurlijk steeds beter waar onze beperkingen vandaan komen en hoe wij die kunnen elimineren.’

Mensverbetering is van alle tijden, weet Lüthy. ‘De geneeskunde bestaat natuurlijk al duizenden jaren. Het programma om onszelf als ras te verbeteren begint met de eugenetica in de negentiende eeuw. Sindsdien zijn de middelen alleen maar toegenomen. Inmiddels zijn we in staat om met prenatale diagnostiek in te schatten of een baby gezond is of niet.’ Het zijn die ontwikkelingen, die een transhumanist als Sandberg enthousiast zullen maken.

Pensioenstelsel
Hoe ver kunnen we gaan in het optimaliseren van onszelf, of het overbodig maken van ons beperkt houdbare lichaam? Precies over die grenzen is constant maatschappelijk debat. Om over de impact van mensverbetering nog niet te spreken. Lüthy: ‘Dat roept allerlei vragen op. Moet er andere wetgeving komen voor de enhanced human? En als er plotseling een klasse van onsterfelijke mensen met ongelofelijke vermogens ontstaat, wat gebeurt er dan met de rest – de ouderwetse mens? Hoe geef je dan nog een pensioenstelsel vorm? Krijgen die mensen dan onbeperkt pensioen tot in het oneindige? Dat zijn interessante vragen, waarvan ik hoop dat ze vanavond aan de orde komen.’ / Karlijn Ligtenberg

De lezing begint vanavond om 19.30 uur in het Linnaeusgebouw. Studenten hebben gratis toegang, medewerkers betalen €7. Inschrijven is vereist. Een voorproefje vind je hier.

0 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!