Merel van Vroonhoven nieuwe voorzitter raad van toezicht

21 jan 2021

Merel van Vroonhoven is de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van de Radboud Universiteit. De oud-bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten is op dit moment pabo-student. Ook Jonathan Soeharno, hoogleraar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam, treedt toe. In totaal telt de nieuwe raad van toezicht drie vrouwen en twee mannen.

In september 2019 maakte Merel van Vroonhoven (geboren in 1968) een bijzondere overstap. Ze stopte als bestuurder van de Autoriteit Financiële Markten en schreef zich in als pabo-student. Over haar ervaringen in het (speciaal) onderwijs schrijft ze columns in de Volkskrant.

Eerder was Van Vroonhoven, die geofysica studeerde aan de TU Delft, bestuurder bij de Nederlandse Spoorwegen, ING en Nationale Nederlanden. Ook was ze lid van de raad van toezicht van de TU Delft. ‘De missie om bij te dragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen is in deze tijd van grote maatschappelijke vraagstukken relevanter dan ooit’, zegt Van Vroonhoven in een bericht op de website van de universiteit.

Jonathan Soeharno

Advocaat

Een tweede nieuw lid van de raad van toezicht is Jonathan Soeharno. De advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek en hoogleraar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam studeerde van 2000 tot 2005 filosofie in Nijmegen. Hij is voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit van Amsterdam en lid van de raad van toezicht van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Nu de Radboud Universiteit geen katholieke instelling meer is, mogen de bisschoppen de leden van de raad van toezicht niet langer benoemen. De benoeming van Jonathan Soeharno kwam er na een voordracht van leden van de Nijmeegse medezeggenschap.

Met de bekendmaking van de twee nieuwe leden is de raad van toezicht nu compleet. In totaal telt het toezichtsorgaan dus drie vrouwen en twee mannen. Dymph van den Boom (oud-rector van de Universiteit van Amsterdam), Valerie Frissen en Paul Morshuis traden onlangs toe. De benoemingen gelden voor een periode van vier jaar.

Een van de eerste opdrachten voor de nieuwe raad is het zoeken van een opvolger van Wilma de Koning, vicevoorzitter van het college van bestuur. De Koning verlaat na acht jaar komend voorjaar de Radboud Universiteit.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!