Merel van Vroonhoven stopt als voorzitter raad van toezicht

26 apr 2023

Wegens persoonlijke redenen stopt Merel van Vroonhoven als voorzitter van de raad van toezicht van de Radboud Universiteit. Dat maakte de universiteit bekend in een bericht op haar website. In afwachting van een opvolger treedt Mario van Vliet op als interim-voorzitter.

De afgelopen twee jaar heeft ze met plezier en toewijding haar rol als voorzitter van de raad van toezicht vervuld, zegt Merel van Vroonhoven in een bericht op de website van de Radboud Universiteit. Het was dan ook een moeilijke beslissing om haar lidmaatschap te beëindigen. Reden van haar vertrek, aldus Van Vroonhoven, is dat de balans zakelijk-privé in het gedrang komt door een te groot aantal zakelijke verantwoordelijkheden.

Pabo

Met Van Vroonhoven haalde de Radboud Universiteit in januari 2021 een grote vis binnen als voorzitter van de raad van toezicht: in het verleden werkte ze als bestuurder bij de Nederlandse Spoorwegen, ING, Nationale Nederlanden en de Autoriteit Financiële Markten. Met die laatste baan stopte ze om zich in te schrijven als pabo-student. Over die ervaringen schreef ze columns in de Volkskrant.

De scheidend voorzitter is zich er volgens het bericht bewust van dat haar besluit onverwacht is. Toezichthouders van de Radboud Universiteit worden in principe benoemd voor een periode van vier jaar – Van Vroonhoven geeft er na iets meer dan twee de brui aan. In afwachting van een opvolger treedt Mario van Vliet op als interim-voorzitter.

Opvolger

Er vindt nog een tweede verandering plaats in de raad van toezicht: Vanessa Evers, hoogleraar Human Media Interaction en wetenschappelijk directeur van het DesignLab aan de Universiteit Twente, is toegetreden tot de raad van toezicht. Daarmee is eindelijk een opvolger gevonden voor Paul Morshuis. Die zou oorspronkelijk al eind december 2021 uit dienst zijn gegaan, maar zijn aanstelling werd een paar keer verlengd omdat nog geen opvolger was gevonden.

Evers is benoemd op voordracht van de medezeggenschap. Zij zal zich bezighouden met de portefeuille innovatie, valorisatie en digitalisering en neemt zitting in de commissie onderwijs en onderzoek.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!