Met de Dies Natalis en Titusdag viert de universiteit in mei dubbel feest
-
De diesviering van 2017 vond plaats in de Vereeniging. Foto: Gerard Verschooten
Voor het eerst sinds 2017 viert de Radboud Universiteit haar Dies Natalis op 15 mei in plaats van op de oprichtingsdag, 17 oktober. Een dag eerder, op 14 mei, staat de universiteit stil bij de betekenis van voormalig rector magnificus Titus Brandsma met de onthulling van een glasraam in de Studentenkerk.
Door de Dies Natalis opnieuw in mei te vieren, grijpt de Radboud Universiteit terug naar een oude traditie. Na jaren van herfstvieringen en een druk eeuwfeest in 2023, viert de universiteit haar 102e verjaardag opnieuw in het voorjaar. De laatste keer dat dat gebeurde, was op 18 mei 2017.
De keuze voor mei is niet alleen een nostalgisch gebaar, maar ook een praktische beslissing, vertelt Petra van Wersch, die het college van bestuur adviseert op het gebied van protocollen en relaties. ‘Het zorgt voor meer spreiding tussen de opening van het academisch jaar en de diesviering, anders zitten er slechts zes weken tussen beide feesten. Daarnaast is het in mei vaak mooier weer, wat een verjaardag toch feestelijker maakt.’
Geen eredoctoraten
De 102e Dies Natalis wordt op de campus gevierd en begint met een misviering in de Studentenkerk. Daarna lopen hoogleraren in de Aula in cortège van de togakamer naar de academiezaal, waar rector José Sanders een toespraak houdt. Hoogleraar Artificiële Intelligentie Pim Haselager zal een lezing houden rond het thema waarheid. Daarnaast verzorgt het Studentenorkest een muzikaal intermezzo.
Eredoctoraten worden dit jaar niet op de Dies uitgereikt. Dat gebeurt voortaan alleen bij de lustrumjaren – eens in de vijf jaar. ‘Dit geeft extra cachet aan het moment en maakt de onderscheiding exclusiever’, aldus Van Wersch.
Glas-in-loodraam
Door de verplaatsing op de kalender dreigde de Dies samen te vallen met Titusdag. Op 15 mei 2022 werd voormalig rector magnificus Titus Brandsma heilig verklaard in Rome. Bij dat gebeuren staat de universiteit sinds 2023 ieder jaar stil.

Opdat de twee feestelijkheden niet te veel in elkaars vaarwater zouden zitten, wordt Titusdag dit jaar grotendeels op 14 mei gevierd. Na een korte masterclass over Titus Brandsma en esthetiek door Brandsma-expert Inigo Bocken en uitleg over het ambacht van glasmakerij zal collegevoorzitter Alexandra van Huffelen het nieuwe glas-in-loodraam in de Studentenkerk onthullen, waarop Brandsma staat afgebeeld. Tot slot draagt campusdichter Jarmo van Dam het jaarlijkse Titusgedicht voor.
Tijdens de academische zitting op 15 mei zal ook royaal aandacht worden besteed aan de Titusdag, voorziet medeorganisator Jurijn Timon de Vos. ‘In het bijzonder aan de jaarlijks terugkerende vraag: “Wat beteken jij voor een ander?”, die is afgeleid van een inspirerende uitspraak van Brandsma waarvan de tekst ook hangt naast zijn standbeeld bij het CultuurCafé.’