‘Met Kerst is het hartstikke gezellig in het ziekenhuis’

25 dec 2018

Ze staan op de operatiekamer, geven fitnessles of verzorgen de plantjes. Ook tijdens Kerst zijn mensen aan het werk op de uitgestorven campus van universiteit en ziekenhuis. 'Ik ben nog op tijd voor het kerstontbijt.'

Edward Tan, traumachirurg in het het Radboudumc en arts bij het Mobiel Medisch Team van de traumahelikopter

‘Op Tweede Kerstdag heb ik dienst op de traumahelikopter en op oudejaarsavond werk ik in het ziekenhuis zelf. Kerstavond en Eerste Kerstdag ben ik vrij: dan gaan we naar mijn familie en mijn schoonfamilie. Best traditioneel, dus. Ik vind het niet erg om de andere dagen te werken. Dat hoort bij het vak.

Edward Tan. Foto: Radboudumc.

Met Kerst is het hartstikke gezellig in het ziekenhuis. Er zijn kerstdiensten voor wie wil, en alle patiënten en medewerkers krijgen een kerstontbijt. Meestal is er ook nog een klein cadeautje geregeld voor de artsen en verpleegkundigen: een kerstgebakje of een glaasje wijn ofzo.

Afgelopen week is al iemand binnengekomen met oogletsel. Door vuurwerk. Wat mij betreft zouden alleen professionals het mogen afsteken. Rond deze tijd krijgen we nog altijd te veel slachtoffers binnen. Vaak zijn het juist de omstanders die geraakt worden.

‘Soms hebben we niet eens door dat het nieuwe jaar is begonnen’

Soms zijn we op oudejaarsavond zo druk bezig dat we niet eens doorhebben dat het nieuwe jaar is begonnen. Dan sta je te opereren en zegt iemand: ‘Jongens, trouwens, nog een gelukkig nieuwjaar hè.’ Collega’s van mij zaten vorig jaar tijdens de jaarwisseling in de traumahelikopter terwijl het vuurwerk losbarstte. Dan zie je het feest ineens van boven.’

Frency Thijs, fitnessinstructeur bij het Radboud Sportcentrum

‘Je zou het misschien niet zeggen, maar op Tweede Kerstdag is het behoorlijk druk in het sportcentrum. Veel studenten vinden het lekker om er even tussenuit te zijn. Het is fijn om te bewegen, je zit al zo veel. Daarbij is het sportcentrum echt een ontmoetingsplek.

‘Ik ben niet zo’n vreetbeer’

Ik ben er vooral voor de fysieke begeleiding, maar ik wil de bezoekers ook een beetje motiveren. De meesten beginnen nu toch al na te denken over hun nieuwjaarsdoelen. En ze gaan ongetwijfeld praten over hoeveel ze wel niet hebben gegeten, haha.

Frency Thijs met collega Robin van de Kraats.

Ik ben niet zo’n vreetbeer. Natuurlijk vind ik het leuk om familie te zien, maar waarom moet dat per se op die twee dagen? Mijn ouders wonen in het buitenland, op kerstavond ga ik samen met een Marokkaans vriendinnetje koken voor haar familie.

Op Eerste Kerstdag heb ik afgesproken met vriendinnen. Dan ploffen we met wat films en zelfgemaakte pizza’s op de bank. Tweede Kerstdag moet ik vroeg op om te werken. Daarna ga ik waarschijnlijk zelf nog even gewichtheffen.’

Walter Hendrickx, tuinman in de Proeftuin achter het Huygensgebouw

‘Voordat de vakantie begint, proberen we zo veel mogelijk plantjes op te ruimen. Zo hoeven we niet de hele kas door met Kerst. De rest geven we elke dag water – als de onderzoekers en studenten hebben laten weten dat ze dat willen, tenminste.

Het kassencomplex. Foto: Joeri Borst

Een enkele onderzoeker komt nog wel eens speciaal terug om op zijn plantjes toe te zien. Dan staat hij hier met kerst voor de deur. Al zijn er nog nooit proeven mislukt doordat plantjes geen water kregen tijdens kerst, hoor. Als het echt belangrijk is, zorgen de onderzoekers er wel voor dat de overdracht goed gaat.

Tijdens de vakantie werken we om en om: de ene dag ik, de andere dag iemand anders. De campus is drie kwartier rijden vanaf mijn huis, dus vroeg op, plantjes water geven en binnen een uurtje kan ik weer terug. Dan ben ik nog op tijd voor het kerstontbijt.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!