Met Zamora terug naar de muziek

23 jan 2014

In de jaren negentig zaten ze samen in de succesvolle band Celestial Season. Na een lange pauze treden communicatiewetenschappers Pim van Zanen (hoofd Corporate Communicatie RU) en Cyril Crutz weer samen op. Nu met Zamora. Op drums: wetenschapsvoorlichter Isabel Poyck. Reportage vanuit de oefenruimte.

Zamora. Van links naar rechts: Cyril Crutz, Isabel Poyck, Nick Sanders en Pim van Zanen
Zamora. Van links naar rechts: Cyril Crutz, Isabel Poyck, Nick Sanders en Pim van Zanen

Er was eens, lang geleden, een succesvolle (doommetal)band die Celestial Season heette. De gitarist, Pim van Zanen, ging in 1993 communicatiewetenschap studeren in Nijmegen. Op de eerste dag van zijn introductie liep hij muzikant en studiegenoot Cyril Crutz tegen het lijf. Beiden droegen een zwart metal-shirt en hadden lang haar, dus er was een klik. Niet veel later blies Van Zanen een luchtbed op in de kamer van Crutz. Daar sliep hij tussen de lege bierflesjes, tot hij zelf een kamer in het centrum had gevonden. Het leek haast natuurlijk dat Crutz de nieuwe zanger van Celestial Season werd en in 1999 stonden de twee met de band op Lowlands. Van de plaat Solar Lovers (1995) waren inmiddels 40.000 exemplaren verkocht.

Pim van Zanen (38) is anno 2014 hoofd van de afdeling Corporate Communicatie van de Radboud Universiteit. Deze avond speelt hij gitaar in een oefenruimte onder de Limoskazerne. Hij draagt een zwart T-shirt, maar zonder metalopdruk. Achter de microfoon staat Cyril Crutz (38). Kale kop, gesloten ogen. Hij zingt met emotie. Na ruim tien jaar spelen de twee vrienden weer samen in een (indierock)band: Zamora. ‘Wat we nu doen, is eigenlijk een logisch vervolg op Celestial Season’, vertelt Crutz als de bandleden even pauzeren. ‘We spelen melodieuzer, het draait om de liedjes.’

Pauze
In 2002 stopte Celestial Season. Maar na een lange pauze nam Crutz de gitaar weer ter hand. Hij schreef nummers over een moeilijke periode. ‘De liedjes schreven zichzelf’, vertelt Crutz die het materiaal zag groeien. Het werd tijd voor een nieuwe band. Crutz vroeg Van Zanen en die zei ja.

Toen de band vervolgens op zoek ging naar een drummer, dacht Van Zanen aan zijn nieuwe collega, wetenschapsvoorlichter Isabel Poyck (27). ‘Ik vond het te gek’, vertelt ze. ‘Het eerste optreden waar ik ooit heenging, was van Celestial Season. Ik was vijftien en kreeg het kaartje voor mijn verjaardag.’ Poyck speelde in verschillende studentenbandjes. Haar droom: ooit optreden in Doornroosje. Zo onwaarschijnlijk is dat niet. Deze zomer gaat Zamora de studio in om een album op te nemen. Wie weet wat volgt. Poyck: ‘Ik lift mee op het verleden en het netwerk van de andere muzikanten.’ Ook het vierde bandlid, Nick Sanders (40) is geen onbekende: hij speelde onder meer in de Eindhovense stonerrockband 7 Zuma 7 (Lowlands, Dynamo Open Air).

Celestial Season. In het midden Pim van Zanen, rechtsachter Cyril Crutz
Celestial Season. In het midden Pim van Zanen, rechtsachter Cyril Crutz

De bandleden van Zamora zien zichzelf niet week in week uit in een busje langs obscure zaaltjes in Oost-Europa toeren (zoals Celestial Season deed). Als je zeventien bent, wil je niet anders, maar tegenwoordig liggen de prioriteiten anders. ‘We willen vooral een goede plaat afleveren’, zegt Crutz. ‘Als daarna een aantal optredens volgen, zou dat natuurlijk te gek zijn.’ Van Zanen schiet in de lach als vriend Crutz iets te vaak het woord ‘tegenwoordig’ gebruikt. Zó oud zijn ze nu ook weer niet.
In de oefenruimte gaan de lichten uit en de oordopjes in. Nog één keer speelt Zamora de hele set. / Annemarie Haverkamp

Zaterdagavond treedt  Zamora voor het eerst op in Nijmegen. Merleyn, 22.00 uur (zaal open om 21.00 uur), entree 6 euro. In het voorprogramma staat Zebra Zulu.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!