Phocas opnieuw in de prijzen

25 apr 2016

Koen Metsemakers en Erik Dekker zijn voor roeivereniging Phocas de grote mannen van dit weekend. Allebei pakten ze in hun eigen categorie de zilveren plak tijdens het Nederlands Kampioenschap op de Willem Alexanderbaan in de Eendragtspolder.

Nadat twee weekenden geleden de Lichte Dames 4 er met de winst vandoor ging tijdens de prestigieuze Varsity, hebben Koen Metsemakers en Erik Dekker dit weekend prijzen gepakt op het Nederlands Kampioenschap (NK).

Metsemakers zorgde voor een primeur: nog nooit wist een zware Phocaan een medaille te winnen op een NK. Hij pakte de zilveren medaille in de klasse senioren skiff (eenpersoons roeiboot).

Dekker wist in 2013 als eerste Phocaan in de klasse lichte senioren skiff brons te pakken. Dit weekend verbeterde hij deze prestatie door als tweede over de finish te komen. ‘Het was een spannend weekend. De jongen die nu eerste is geworden had vooraf verwacht een grotere marge te hebben op de nummer twee. Uiteindelijk was het verschil maar 2,5 seconden.’

Ook bleef het tot het einde spannend wie er tweede zou worden. De voorsprong van Dekker op de nummer drie bedroeg slechts 0,3 seconden. Op basis van eerdere prestaties lag een podiumplek in de lijn der verwachting. Dat het nu zilver is geworden is mooi, maar er is nog verbeterruimte. ‘De nummer een is zeker niet onverslaanbaar. Het weer was onstuimig dit weekend. Vrijdag en zaterdag kreeg ik daardoor tijdens de voorrondes last van een ribblessure. Gelukkig had ik daar zondag geen last meer van.’ / Lisanne Schellens

1 reactie

  1. Henk Donkers schreef op 29 april 2016 om 11:00

    ‘nog nooit wist een zware Phocaan een medaille te winnen op een NK’.

    Ik vraag me af of dit klopt: ik kan het nu en hier niet controleren maar het lijkt me waarschijnlijk dat het roemruchte zware Phocas-duo Ted Bosman en Vincent Horstink (twee zonder stuurman) in de jaren 70 (en eerder in de jaren ’60 Koekebier en Knippenberg) ook NK-medailles gewonnen hebben. Ze werden uitgezonden naar WK’s waar ze finales roeiden en – als ik me goed herinner – drie keer vierde werden. Bosman werd in 1981 2e op het WK in München (met zijn Groningse maat Willem-Jan Atsma) en in dat jaar zelfs sportploeg van het jaar.

    Oud-roeier en bestuurslid van Phocas

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!