Miljoenen voor Nijmeegse laser- en magnetenlab
Het Nijmeegse FELIX Laserlab en het High Field Magnet Laboratory (HFML) ontvangen bijna elf miljoen euro om hun onderzoeksfaciliteiten te vernieuwen. Ook drie andere afdelingen delen mee in de vandaag uitgereikte Roadmaps-gelden.
Vandaag reikte de NWO tien projectsubsidies uit om grootschalige onderzoeksfaciliteiten te ontwikkelen of te vernieuwen. De zogenaamde Nationale Roadmap voor Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur moet de internationale positie van de Nederlandse wetenschappen verankeren, stelt minister van OCW Ingrid van Engelshoven in een persbericht. Ook moet de Roadmap bijdragen aan vernieuwend en baanbrekend onderzoek. In totaal stelde het ministerie 138 miljoen beschikbaar.
Materie onder extreme omstandigheden
De Radboudlaboratoria HFML-FELIX ontvangen gezamenlijk bijna elf miljoen aan subsidie. Met de gelden richten FELIX en HFML drie nieuwe laboratoria in. De eerste is het moleculair identificatielab, waar eiwitstructuren nauwkeurig geïsoleerd en geïdentificeerd kunnen worden, in het nieuwe daarnaast ‘condensed matter lab’ gaat men aan de slag met vastestoffysica het derde lab exploiteert de wereldwijd unieke combinatie van lasers en magneten.
Britta Redlich, directeur van FELIX en hoofdaanvrager van de Roadmap, nam vandaag een certificaat in ontvangst uit handen van minister Van Engelshoven. Redlich: ‘Onze lasers en magneten zijn een unieke combinatie in de wereld. Met die combinatie ontwikkelen we nieuwe technologie om, uiteindelijk, wetenschappelijke doorbraken mogelijk te maken.’ De ontrafeling van de werking van hoge-temperatuur supergeleiders bijvoorbeeld, of het ontwikkelen van manieren om data energiezuinig op te slaan.
Ruimtetelescoop
Drie andere projecten die een Roadmapsubsidie ontvangen, zijn ook van de Radboud Universiteit. Zo werkt het Radboudumc mee aan project X-omics Initiative, dat een aantal moleculaire technologieën bundelt en verbetert en zo verder onderzoek naar Alzheimer en kanker mogelijk maakt. Er gaat ook geld naar ruimtetelescoop Athena, waaraan afdeling Athena bijdraagt. CLARIAH, van het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, is tot slot een grootschalig project dat data en software van verschillende geesteswetenschappelijke gebieden bij elkaar brengt.
Nick schreef op 16 april 2018 om 09:45
De eerste en laatste zin van de laatste alinea missen een woord.