Minister passeert NWO en geeft astronoom Heino Falcke twee ton

30 okt 2019

Hoogleraar Heino Falcke, aanvoerder van het internationale samenwerkingsverband dat de eerste foto van het zwarte gat presenteerde, ontvangt rechtstreeks van de minister 200.000 euro. Andere wetenschappers reageren verbijsterd: 'Ondermijning van de legitimiteit van ons financieringssysteem uit onverwachte hoek', schrijft De Jonge Akademie-voorzitter Belle Derks.

De eerste foto van een zwarte gat die het samenwerkingsverband Event Horizon Telescope (EHT) dit jaar presenteerde ging de wereld over. De schijnwerpers stonden grotendeels gericht op Heino Falcke, aanvoerder van het gezelschap, en hoogleraar astronomie aan de Radboud Universiteit.

En toen was daar in september opeens het nieuws dat de Nederlandse inbreng in EHT op losse schroeven stond. De aanvragen die Falcke had ingediend bij wetenschapsfinancier NWO werden telkens afgewezen. In de Volkskrant sprak de astronoom de vrees uit dat ‘we’ (lees: Nederland) straks niet meer kunnen meedraaien in de internationale top.

De allereerste foto van een zwart gat.

200.000 euro

Het leidde tot Kamervragen. Namens D66 wilde Jan Paternotte van Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven weten of zij het wenselijk vond dat alom erkend onderzoek van wereldtopniveau, zoals dat van Falcke, het zonder structurele financieringsstroom moet stellen.

Gisteren kwam Van Engelshoven met een reactie – en ze laat Heino Falcke niet met lege handen staan. De hoogleraar kan een eenmalige toekenning van 200.000 euro tegemoet zien. Van Engelshoven: “Ik heb groot respect voor de Nederlandse wetenschappers die hieraan een belangrijke bijdrage hebben geleverd en daarmee de Nederlandse wetenschap op de kaart hebben gezet.”

De reden die de minister geeft om Falcke een bedrag toe te kennen is dat de presentatie van de foto van het zwarte gat veel positieve aandacht heeft gebracht voor de (fundamentele) wetenschap. De minister wijst op het grote belang van wetenschapscommunicatie van dit project. Het geld dat ze overmaakt naar de astronoom is dan ook bedoeld om Falcke te ondersteunen bij het geven van lezingen, de media te woord te staan en andere manieren om te werken aan de outreach van het onderzoek.

Verbijstering

Het is bijzonder dat de minister rechtstreeks geld toekent aan een onderzoeker. Normaliter is wetenschapsfinancier NWO met deze taak belast en moeten beurzen via competitie worden bevochten. Van Engelshoven benadrukt dat zij niet intervenieert in de besluitvorming van NWO, dat meerdere aanvragen van Falcke heeft afgewezen. Haar oordeel over het belang van Falcke’s onderzoek, doet bij een onafhankelijk oordeel van NWO dan ook “niet ter zake”, schrijft de bewindsvrouw.

‘Dit is schandalig”, reageert hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie Marc van Oostendorp op Twitter. “De minister gaat nu zelf bepalen welk onderzoek geld verdient als NWO het afkeurt.” Ook Belle Derks, voorzitter van De Jonge Akademie, staat te kijken van het nieuws. “De minister van OCW die @NWONieuws omzeilt en toch geld toekent aan wetenschapper nadat kamervragen gesteld zijn over afwijzing van NWO subsidie-aanvraag (sic.)”, schrijft de hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. “Ondermijning van de legitimiteit van ons financieringssysteem uit onverwachte hoek…” Actiegroep WOinActie houdt het bij een korte reactie: “Dit is en blijft de minister van “quick and dirty”!”

Overigens zei Falcke vorige maand zelf dat hij structureel een miljoen euro per jaar nodig zal hebben om binnen het internationale consortium een rol van betekenis te blijven spelen. Zijn zoektocht naar financiering zal met de gift vanuit Den Haag dus niet ten einde zijn. De kans bestaat dat de Radboud Universiteit ook nog met geld over de brug komt. ‘Niemand wil dat Nederland straks de boot mist’, zei een woordvoerder daarover in september. De universiteit kondigde aan met Falcke in gesprek te gaan om voor de ‘benodigde continuïteit’ te zorgen.

Scroll naar beneden voor een reactie van Heino Falcke.

Update 19.00 uur: Heino Falcke, die in Madrid op een congres verblijft en vandaag daardoor niet eerder bereikbaar was voor commentaar, reageert per e-mail op het nieuws van de toekenning en de ophef. “Ik begrijp de verontwaardiging enigszins, want vrijwel iedereen in de wetenschappelijke gemeenschap heeft voortdurend te maken met afwijzing van voorstellen. Een groot probleem is dat er gewoon te weinig geld in het wetenschapsstelsel in Nederland zit. Deze toekenning is ook nog geen structurele oplossing voor het probleem dat wij als Nederlandse partner in een grote internationale samenwerking hebben. Uit de brief van de minister begrijp ik ook dat het hier niet over gaat. Wij zijn heel wat aandacht gewend in de sterrenkunde en doen regelmatig en uitgebreid aan wetenschapsvoorlichting. De media-aandacht voor de foto was van een andere orde; groter dan ik ooit heb meegemaakt. Bijna alle PhD-studenten, medewerkers en collega’s in de EHT in Nederland hebben talloze uren besteed om iedereen te woord te staan: interviews, podcasts, colloquia en optredens in grote zalen als Paradiso, maar ook bij kleine sterrenkundeclubs op het platteland. Dat gaat maar door. Wij zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid pers en publiek te informeren. Maar deze tijd gaat ten koste van al die andere taken; met name het uitdagende onderwijs en onderzoek van de betrokken wetenschappers. De erkenning en waardering van de minister hiervoor waardeer ik dus en ik zie het als een positief signaal dat hierover nagedacht wordt. Het zou natuurlijk voor iedereen mooi zijn als door deze discussie in de toekomst wetenschapscommunicatie een standaard onderdeel wordt van het takenpakket en de financiering van alle NWO-programma’s.”

3 reacties

  1. mark schreef op 30 oktober 2019 om 11:33

    Het zou Falcke sieren als hij dit bedrag vriendelijk doch beslist weigert. Hij moet inzien dat dit bedrag (een schijntje vergeleken bij wat hij nodig heeft voor het onderzoek) wel op hele onterechte wijze verkregen is: geoormerkt voor *wetenschapscommunicatie* terwijl dát juist het enige is dat géén probleem is voor dit wereldwijd beroemde project, en verkregen buiten de NWO-procedures om die al zijn collega’s braaf moeten bewandelen.

    Veel wetenschappers zullen dagenlang moeten zwoegen op doorwrochte aanvragen voor ondersteuning van de communicatie over baanbrekend of maatschappelijk belangrijk onderzoek. De richtbedragen daarvoor liggen rond de 20,000, en wil je meer dan moet je navenant meer werk verrichten om het panel te overtuigen. Dat is wel even andere koek dan de twee ton die Falcke hier lospeutert door een interviewtje te geven in de Volkskrant.

  2. Frank Verbunt schreef op 31 oktober 2019 om 11:59

    Achach wat een kinnesinne maakt die toekenning los. Als we nu eens afspreken dat
    de minister iedere onderzoeker een beloning geeft die haar/zijn werk op de voorpagina’s van vrijwel alle kranten in de wereld krijgt, zijn de jaloerse wetenschappers dan tevreden?

    Voor de minister is 2 ton peanuts. Heino Falcke en al zijn medewerkers hebben zich uit de naad gewerkt bij het populariseren van dit fundamenteel en extreem complexe onderzoek. Heel goed dat dat erkend en beloond wordt.

    En voor degenen die denken dat NWO foutloos alleen de beste onderzoeken geld geeft: droom rustig door. De wijze waarop VICI proposals beoordeeld worden, door een
    brede — d.w.z. op elk vakgebied in grote meerderheid volledig onkundige — commissie
    is een gotspe.

  3. peter rietbergen schreef op 31 oktober 2019 om 12:41

    Inderdaad is het, los van de vraag waarom de minister heeft besloten nu juist deze wetenschapper voor juist dit ‘doel’ geld te geven, volstrekt ongeloofwaardig dat zij ingrijpt in een systeem dat pretendeert om – juist buiten ‘de politiek’ om – op transparante, en ook verantwoorde wijze het overheidsgeld te verdelen dat voor de Nederlandse wetenschap beschikbaar is.

    Helaas moet ik, althans uit eigen ervaring, vast stellen dat het met die transparantie (en met die politieke ‘onpartijdigheid’) ook binnen NWO slecht gesteld is. De twee jaar dat ik mocht meebeslissen over de toekenning van de zgn. Rubicon-beurzen – voor Post-Docs – was ik zo geschokt door zowel de ondeskundige alsook achterbaks-koehandelige wijze waarop dat gebeurde, dat ik, onder het uiten van een klacht ter zake, uit de commissie ben gestapt.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!