Minister roept universiteiten op aangifte te doen bij antisemitisme
Minister Eppo Bruins gaat bestuurders van universiteiten en hogescholen aanmoedigen om aangifte te doen wanneer demonstranten zich schuldig maken aan antisemitisme. Dat staat in een nieuwe landelijke strategie tegen deze vorm van racisme.
Na de veelbesproken rellen in Amsterdam heeft het kabinet vaart gemaakt met een strategie tegen antisemitisme. Voor het hoger onderwijs lijkt deze strategie vooral een voortzetting van het huidige beleid rond sociale veiligheid en het demonstratierecht.
Sociale veiligheid
Het ministerie van Onderwijs werkt bijvoorbeeld al een poos aan verbetering van de sociale veiligheid in het hoger onderwijs. Meestal gaat het dan om de strijd tegen seksuele intimidatie en machtsmisbruik, maar discriminatie en racisme vallen daar eveneens onder – en dus ook antisemitisme.
De hogescholen en universiteiten werken aan een monitor over sociale veiligheid. De minister gaat volgens deze strategie met hen praten “over de mogelijkheden om de ervaren veiligheid van Joodse studenten en medewerkers hierin mee te nemen”.
In de pijplijn zit een onderzoek naar de klacht- en meldvoorzieningen in het hoger onderwijs. Die kunnen beter, is de stemming na een reeks van incidenten waarin wantoestanden konden voortbestaan en meldingen niet goed zijn afgehandeld of zelfs alleen maar pijnlijk bleken voor de melders. Daarbij wordt ook gekeken naar antisemitisme, staat nu in de strategie. Voor vertrouwenspersonen in het hbo en wo komt er een handreiking over het “herkennen van en omgaan met” antisemitisme. Misschien komen er trainingen of workshops achteraan.
Demonstraties
Het hoger onderwijs staat in de schijnwerpers vanwege de demonstraties en bezettingen in protest tegen de banden van universiteiten en hogescholen met Israël. De activisten vinden zichzelf niet antisemitisch, maar volgens anderen zijn ze dat soms toch – of anders hun slogans wel. Bijvoorbeeld de bekende leus ‘from the river to the sea’, die volgens sommigen tot het wegvagen van Israël zou oproepen, maar wat door de demonstranten zelf met klem wordt ontkend.
Het kabinet schrijft: “De demonstraties die plaatsvonden bij verschillende instellingen door het hele land om aandacht te vragen voor de situatie in het Midden-Oosten en het leed in Gaza, hebben helaas voor sommige Joodse studenten gezorgd dat zij zich vanwege hun Joods-zijn niet prettig of soms zelfs onveilig voelen op de instelling.”
Dus wijst de minister van OCW bestuurders op het belang van aangifte “op het moment dat iemand zich schuldig maakt aan antisemitisme”. Ook moeten ze maatregelen treffen als iemand zich binnen de instelling “in strijd met de huisregels” gedraagt.
Taskforce
Ter bestrijding van antisemitisme in de samenleving komt er een ‘taskforce’ die maatregelen moet bedenken om de veiligheid van Joden te vergroten, “waaronder de veiligheid van Joodse studenten op hogescholen en universiteiten” en “het weren van antisemitische sprekers op hogescholen en universiteiten”.
Vorige maand werd activist Mohammad Khatib de toegang tot Nederland ontzegd die aan de Radboud Universiteit zou spreken. Het gebeurde alsnog via een live-stream. Wat voor verdergaande maatregelen het kabinet voor ogen heeft, is nog afwachten.
Moties
Afgelopen dinsdag is een motie van BBB weggestemd die opriep tot ‘financiële straffen’ voor onderwijsinstellingen die sprekers uitnodigen “die de vernietiging van Israël propageren” en voor scholen die geen onderwijs over de holocaust willen verzorgen. Van de vier coalitiepartijen was NSC ertegen. Een andere BBB-motie is wel aangenomen: de overheid moet zo min mogelijk in gesprek gaan met organisaties die antisemitische uitlatingen doen of zich voor Hamas uitspreken.
Wat precies onder antisemitisme valt, is overigens omstreden. Volgens de ene definitie hoort kritiek op de staat Israël er ook bij, terwijl een andere dat erbuiten houdt. Ook menen sommigen dat ‘antizionisme’ een bedekte term voor Jodenhaat is, terwijl anderen een onderscheid maken.
T schreef op 25 november 2024 om 13:03
Antisemitisme is niet zomaar een “vorm van racisme”. Elke antisemitismeonderzoeker zal je dat vertellen.
Natuurlijk zijn veel vormen van antizionisme ook antisemitisch. Vooral degenen die het zionisme (het recht van Joden op zelfbeschikking) demoniseren.
Medewerker schreef op 25 november 2024 om 17:32
Ik heb melding gemaakt van een zogenaamde hitlersnor die op een poster van Barbara Barend werd getekend twee jaar geleden. Daar heb ik niet eens reactie op gehad. Dus heb de poster maar op eigen initiatief weggehaald. Ik ben benieuwd of het CvB nu wel iets gaat doen als het ze uitkomt.
Henk schreef op 26 november 2024 om 11:36
Een zorgwekkende ontwikkeling. Dit kabinet heeft aangegeven de IHRA-definitie van antisemitisme te gaan hanteren – in tegenstelling tot eerdere kabinetten. Dat is een zeer problematische definitie, omdat legitieme kritiek op Israël daarmee gelijkgesteld wordt aan antisemitisme. De IHRA-definitie ziet kritiek op het racistische karakter van de Israëlische staat bijv. als antisemitisme. Intussen heeft het Internationaal Gerechtshof al vastgesteld dat Israël een apartheidsstaat is. Dat oordeel volgens het internationaal recht zou in Nederland dan nu als antisemitisme worden gezien – zo ook aan de universiteit en wanneer critici dat oordeel zouden aanhalen. Het spreekt vanzelf hoe beknottend voor de vrije meningsuiting en hoe onrechtstatelijk dat is.
Zeer zorgwekkend is ook dat het kabinet joodse organisaties wil betrekken bij de taskforce die op universiteiten gaat toezien. Dit kabinet heeft namelijk maar oog voor één joodse organisatie: het CIDI, de spreekbuis van Israël en de regering-Netanyahu. Israël-kritische joodse organisaties zoals Een Ander Joods Geluid zullen er niet aan te pas komen.
Hoewel reëel antisemitisme zoals elke vorm van racisme aangepakt moet worden mag duidelijk zijn dat dit antisemitismeplan van het rechts-radicale kabinet er vooral op gericht is om Israël-kritische, antigenocidale en anti-apartheidsstemmen aan universiteiten te smoren – om de medeverantwoordelijkheid van Nederland voor deze misdaden te verdoezelen.