Minister tornt toch niet aan bindend studieadvies
Studentenorganisaties zijn woedend: minister Ingrid van Engelshoven trekt haar plan in om het bindend studieadvies (BSA) te verlagen. ‘De minister heeft studenten blij gemaakt met een dooie mus.’
Na de opening van het academisch jaar in Tilburg klonk gejuich van studenten: minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) liet daar doorschemeren een landelijk plafond te willen instellen voor het bindend studieadvies. Dat plan zou betekenen dat ook de Radboud Universiteit het bindend studieadvies bij veel opleidingen zou moeten verlagen.
Vandaag presenteert Van Engelshoven haar Kamerbrief ‘Toegankelijkheid en kansengelijkheid in het hoger onderwijs’, waarin de verlaging van het BSA echter niet is terug te lezen. De minister zegt daarin alleen in gesprek te willen gaan over mogelijkheden tot een verlaging.
Studentenorganisaties reageren furieus. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Carline van Breugel schrijft in een persbericht dat de minister studenten blij heeft gemaakt met een dooie mus. ‘Waar ze stelt toegankelijkheid belangrijk te vinden durft ze geen daadwerkelijke maatregelen te treffen en komt ze zelfs terug op gedane beloftes.’
Universiteiten zullen blij zijn dat de minister haar proefballonnetje lijkt door te prikken. Koepelvereniging VSNU liet vrijwel direct na de toespraak in Tilburg weten niks te zien in het plan van de minister, en ook aan de Radboud Universiteit klonk kritiek. Vicevoorzitter Wilma de Koning schreef in een column ‘verbaasd, verbijsterd en geïrriteerd’ te zijn over het plan.
Numerus fixus
Zoals de titel van de Kamerbrief al suggereert, gaat het document niet alleen over de toekomst van het Bindend Studieadvies. Zo schrijft Van Engelshoven ook dat ze graag zo min mogelijk opleidingen ziet met een numerus fixus. Alleen als een opleiding de noodzaak voor een fixus adequaat kan onderbouwen, staat de minister die toe.
Wel wil de minister in de toekomst een numerus fixus toestaan op Engelstalige tracks. Nu kan je alleen een fixus instellen voor de hele opleiding, de Nederlandse en Engelse track samen. Hierdoor ontstaan het gevaar dat de Engelse track de toegankelijkheid van het Nederlandstalige onderwijs in de weg zit.
Daan schreef op 25 oktober 2018 om 13:31
Het bindend studieadvies: is dat niet dat ding waarvan het enige wetenschappelijk onderzoek dat ernaar gedaan is aantoont dat het “waardeloos” is? Zie: http://www.scienceguide.nl/2018/09/het-bindend-studieadvies-is-een-waardeloos-advies/