Miss Brittany verkoopt tweedehands kleding om arme gezinnen te helpen

25 jan 2022

Je hoeft niet rijk te zijn om er leuk uit te zien. Dat idee wil Brittany van Beek uitdragen met haar initiatief Everyone deserves Fashion. De onderzoeksmedewerkster zamelt geld in voor het goede doel en doet momenteel mee aan een Gelderse missverkiezing.

Even een nieuwe broek kopen bij Zara of H&M is niet voor iedereen weggelegd. Brittany van Beek (23) groeide op in een gezin waar kleding werd gerecycled. ‘Af en toe kwam er een tas met tweedehands kleren via familie. Daar mocht ik dan iets uitzoeken.’

Haar eigen achtergrond is de drijfveer achter het initiatief Everyone deserves Fashion, een website voor gebruikte kleding. Plus de overtuiging dat het produceren van steeds maar nieuwe jurken, truien en jassen helemaal niet goed is voor het klimaat. ‘Het is simpelweg niet nodig.’

Groen imago

Tot afgelopen zomer studeerde Brittany Cognitive Neuroscience in Nijmegen. Ze koos speciaal voor de Radboud Universiteit vanwege de aandacht die er op de campus is voor duurzaamheid. Inmiddels is ze onderzoeksmedewerker op dezelfde universiteit. Het groene imago van Nijmegen omarmt ze nog steeds. ‘In het Montessorigebouw waar ik werk is bijvoorbeeld een healthy wall met gezonde voeding. Er is voldoende keuze in vegan producten, dat vind ik goed.’

Brittany van Beek doet mee aan de modellenwedstrijd Miss Beauty of Gelderland. De winnaar stroomt door naar Miss Beauty of The Netherlands en maakt kans op een internationale verkiezingservaring. Een van de onderdelen van de wedstrijd is bijdragen aan een goed doel.

‘Steeds maar nieuwe kleding produceren is simpelweg niet nodig’

‘Zo kwam ik op het idee om gebruikte kleding in te zamelen. Ik stel modieuze setjes samen, daar houd ik van. Het geld dat ik daarmee ophaal, schenk ik aan de Linda Foundation. Het gaat via cadeaubonnen naar arme gezinnen, zodat zij ook af en toe iets nieuws kunnen kopen of een uitstapje kunnen maken.’

De actie van Brittany is te vinden op de site van de Linda Foundation. Daar schrijft ze hoe het bedrijf waar haar vader werkte failliet ging en dat haar ouders daarna hun best moesten doen de eindjes aan elkaar te knopen. “Een zeer moeilijke tijd”, schrijft ze.

Brownies & Downies

Diezelfde ouders helpen haar nu door de kleding die Brittany binnenkrijgt te showen op de website. Vader en moeder uit Zevenaar dragen hippe tweedehands overhemden en jasjes. Ook medewerkers van Brownies & Downies, het café waar Brittany lang een bijbaantje had, laten in een video zien wat er allemaal te koop is. Intussen rinkelt de kassa, want Brittany heeft al ruim 500 euro opgehaald.

Mocht ze enige bekendheid genereren door haar deelname aan de missverkiezing, dan wil ze die inzetten om aandacht te vragen voor arme gezinnen én voor een beter klimaat. Eind februari is de Gelderse finale.

Everyone deserves Fashion is te vinden op Facebook en via Linda Foundation. Studenten en medewerkers die kleding willen doneren of iets willen kopen, kunnen hier terecht.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!