‘Money, money, money’, riep de overvaller met een pistool in de hand

27 feb 2018

Ze hebben moeite met studeren en gaan ’s avonds niet meer alleen over straat. De impact van de mislukte roofoverval op de Duitse studenten Rebecca en Jessie is groot.

Rebecca (18) en Jessie (19) staan deze ochtend precies op dezelfde plek als op die bewuste zondagavond, ruim een week geleden. Voor de fietsenstalling van SSH&-complex Hoogeveldt, waar de twee Duitse studenten wonen, kletsten ze na een avondje in de stad nog even samen. ‘Tot er opeens een jongen op ons afkwam’, wijst Rebecca. ‘Hij hield een pistool vast en duwde Jessie tegen het hek. “Money, money, money”, riep hij.’

Geld hadden de twee studenten niet op zak, maar de overvaller ging ervandoor met de tas van Jessie. Hoewel hij een pistool bij zich droeg, rende Rebecca achter hem aan. ‘Het was een reflex. Ik deed het gewoon. Van verschillende mensen krijg ik nu te horen dat ik een held ben, maar wel een die niet goed bij haar hoofd is.’

Buit

Een meter of twintig verderop stond een fiets klaar die de overvaller wilde gebruiken om weg te komen. Toen de jongen op de fiets klom, kreeg Rebecca hem te pakken en viel de tas op de grond. ‘Hij richtte zijn pistool op mijn hoofd en ik sloeg daarop zijn arm weg. Toen gaf hij mij een klap op mijn neus.’ De overvaller rende weg – zonder tas, zonder buit.

Eenmaal binnen drong het besef door wat Rebecca en Jessie zojuist hadden meegemaakt. Rebecca: ‘Ik kon niet eens meer normaal ademen.’ De tranen rolden over haar wangen.

Een oproep van de politie in de gemeenschappelijke keuken van Rebecca

Impact

De afgelopen weken heeft Jessie niet meer in haar eigen kamer geslapen. ‘Ik voel me hier niet veilig meer.’ Studeren gaat moeilijk – elke keer dwalen haar gedachten weer af. Rebecca vult aan: ‘Heel vaak speelt zich de gebeurtenis als een film nog af in mijn hoofd.’

De twee psychologiestudenten weten nog niet hoe ze op een normale manier hun studententijd kunnen voortzetten. Ze durven niet meer alleen naar buiten als het donker is. Ze overwegen nog om hulp in te schakelen van Slachtofferhulp.

Jessie is vastbesloten om haar studie niet op te geven. Rebecca weet het nog niet. Als ze haar eerste jaar niet goed afrondt, gaat ze terug naar Duitsland voor plan-B: politieagent worden. Met haar actie van een week geleden in het achterhoofd: ‘Als dit een test was, ben ik daarvoor wel geslaagd, lijkt me.’

De namen van Rebecca en Jessie zijn gefingeerd.

6 reacties

  1. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 28 februari 2018 om 09:27

  2. R.W. schreef op 1 maart 2018 om 18:19

    En Rupke moet dit blijkbaar aangrijpen om populistische propaganda te promoten. Zeg dan niks!

    On topic: Wellicht zou het helpen als de SSH& ze een kamer op een ander complex geeft? En slachtofferhulp zou sowieso een goede optie zijn. Die zijn getraind om mensen te helpen zoiets traumatisch een plekje te geven. Dat niet doen is niet slim, en dat zie je bij deze meisjes ook gebeuren want één van hen slaapt al weken niet meer in haar eigen huis.

  3. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 6 maart 2018 om 10:27

    Wat is er populistisch aan het verkondigen van een waargebeurd feit?
    U bent zeker links extremistisch?
    Oh sorry, dat is ook een vooroordeel!

  4. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 6 maart 2018 om 10:56

    En wat vindt u ervan dat het ministerie van Justitie waarschijnlijk de misdaadcijfers verdraait?
    Zeker ook de schuld van Wilders of van zogenaamde populisten, zoals linkse rakkers het zo graag noemen? Wat vind u van de 3.500.000 delicten die onder de radar blijven?
    Fouten toegeven blijft moeilijk voor de linkse medemens. En zonder het toegeven van gemaakte fouten komen we geen stap in de goede richting.

  5. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 6 maart 2018 om 11:17

    En dat er jihad vlaggen in de stoet aanwezig waren, zonder dat daar iets van werd gezegd, daar heeft u vast ook geen links populistische mening over?

  6. Rupke (oren groter dan het kupke) schreef op 6 maart 2018 om 11:22

    ………vast niet aangezien links zich niet afzet tegen de gevestigde elite en gemaakte fouten niet durft toe te geven.
    Populisme is dus een woord dat in het leven is geroepen om de mensen die zich wel afzetten tegen de elite, de mond te snoeren.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!