‘Mooiste kamers bij nieuw SSH&-systeem onbereikbaar voor jonge studenten’

06 feb 2020

Het nieuwe lotingssysteem maakt wonen op de complexen Sterrenbosch en de Gouverneur voor jonge studenten fors duurder. Huurtoeslag wordt onbereikbaar – en studio's onbetaalbaar. ‘Ik vind het een hele nare maatregel.’

Stel: Je bent een frisse eerstejaars die net op Hoogeveldt is komen wonen. De brede gangen bevallen goed, maar een studio klinkt nog beter. De Gouverneur spreekt je aan: groot, met een aparte slaapkamer en best te betalen. Zo’n woning is wat betreft wachttijd onbereikbaar, maar vanaf volgend jaar wordt er geloot. Dat biedt kansen. Zou het lukken om zo’n mooie studio te krijgen?

Met het nieuwe systeem wordt deze studio voor zo’n student waarschijnlijk onbetaalbaar. Momenteel verlaagt de SSH& voor jongere studenten de huur om onder de bovengrens voor huurtoeslag te zitten. Deze ligt voor huurders onder de 23 jaar laag: de ‘kale huur’ moet onder 432,51 euro liggen. Maar met de loting wordt deze huurverlaging voor de Gouverneur en Sterrenbosch afgeschaft. Hierdoor komen jonge studenten niet meer in aanmerking voor huurtoeslag.

In de praktijk gaat dit huurders jonger dan 23 jaar veel geld kosten. Zo betaalt een jonge student die nu in de Gouverneur woont – met huurtoeslag –  zo’n 360 euro. In het nieuwe systeem – zonder huurtoeslag – zal deze student netto 753 euro moeten betalen.

Feestende eerstejaars

‘We hebben hiervoor gekozen omdat we wat onderscheid tussen de complexen wilden behouden’, vertelt Leon Prins. Als voorzitter van de Stichting Platform Huurdersbelangen (SPH), de bewonersorganisatie van de SSH&, was hij nauw betrokken bij het opzetten van het nieuwe systeem. ‘Sterrenbosch en de Gouverneur zijn nu de complexen met de langste wachttijd. Er wonen vooral oudere studenten die wat serieuzer met hun studie bezig zijn. We willen voorkomen dat rustige complexen overspoeld worden met feestende eerstejaars.’

Het financiële plaatje speelt ook een rol. Door de huurverlaging ontvangt de SSH& simpelweg minder geld van jongere huurders. Bij flinke aanwas van jonge huurders in de studio’s kan de studentenhuisvester veel geld mislopen. ‘Voor de SSH& speelt dat zeker mee’, vertelt Prins.

Ongelijkheid

Studentenfractie AKKUraatd reageert boos op de plannen. ‘Ik vind het een hele nare maatregel’, zegt lijsttrekker Bart Zonneveld. ‘Op deze manier komen studenten die in vier jaar afstuderen nooit in aanmerking voor huursubsidie bij deze complexen. Het gaat ook tegen de mentaliteit van het nieuwe stelsel in. De SSH& zegt door te loten zo min mogelijk hindernissen op te werpen, maar dat gebeurt dus wel met deze financiële prikkels.’

‘Voor studenten jonger dan 23 jaar wordt het onbetaalbaar om in Gouverneur of Sterrenbosch te wonen, behalve als je rijke ouders hebt die je huur betalen. Zo’n klassenverschil lijkt me geen goede situatie.’

SPH-voorzitter Prins denkt niet dat het zo’n vaart gaat lopen. Volgens hem is er al sprake van ongelijkheid in de particuliere sector. ‘Voor dat geld kunnen studenten met rijke ouders in het centrum al een piekfijne kamer krijgen. Eigenlijk zijn de nieuwe huurprijzen marktconform. Jongere studenten kunnen bovendien in een van de andere SSH&-complexen terecht. Daar is nog wel sprake van huurkorting.’

Zonneveld bracht zijn bezwaren tijdens een voorlichtingsavond van de SSH& naar voren, maar daar kwam naar eigen zeggen weinig uit. ‘Het systeem lijkt al vast te staan. Ik had altijd erg veel waardering voor de SSH&, juist omdat ze als doel hadden hun kamers voor iedereen bereikbaar te maken. Met deze maatregel is dat niet meer het geval.’

De SSH& was niet bereikbaar voor commentaar.

11 reacties

  1. Kamerbreed Nijmegen schreef op 6 februari 2020 om 11:06

    Raar toch dat (huur) subsidies nodig zijn om te kunnen wonen? Wie worden hier nu beter van? #rondpompenvangeld #absurd #hetgrotegeldwordterbetervan

  2. Jos schreef op 6 februari 2020 om 13:45

    Hier staat het dus SSH& WIL VOORKOMEN, DAT ZIJN NIEUWSTE COMPLEXEN OVERSPOELD WORDEN MET “FEESTENDE EERSTE JAARS.”
    Die dus maar naar het centrum!?
    Bedankt!

  3. Marijke schreef op 6 februari 2020 om 14:36

    AKKUraatd vindt dus dat een eerstejaars gebaseerd op geluk een studio moet kunnen krijgen, waarbij de studenten die dit geluk niet hebben nog voor de extra kosten opdraaien ook? Die huur korting om onder de huursubsidie grens te vallen als jonge student moet ergens vandaan komen..
    Lijkt mij eerlijker om de luxe en de lasten bij dezelfde persoon te leggen, in plaats van de luxe bij de jonge student en de lasten bij de rest. Voor Gouverneur staat nu volgens mij meer dan vijf jaar wachttijd. Er is dus niet voor iedereen zo’n studio. Iemand daar vanaf dag 1 de hele studie laten wonen, terwijl de rest daarvoor moet betalen is toch ook niet eerlijk. Bart Zonneveld is slim genoeg om dat ook zelf te bedenken, ik begrijp daarom ook niet waarom hij zo heeft gereageerd.

  4. Joris schreef op 6 februari 2020 om 15:53

    De gemiddelde wachttijd voor deze complexen was zo hoog dat de hoeveelheid studenten onder de 23 die überhaupt aanspraak maakte op deze complexen zeer klein was. Loting is geen perfect systeem maar complexen waar iedereen langstudeerder of medicus is zijn ook niet fantastisch

  5. Jasper schreef op 6 februari 2020 om 20:21

    @ Marijke. Het gaat om studenten tot 23 jaar niet slechts om eerste jaars. Verder hoort de SSHN gewoon toegankelijke studentenhuisvesting te faciliteren van fatsoenlijke kwaliteit Niet huurtoeslag tot maximaal te cashen door luxe woningen aan te bieden. Dat is geen studentenhuisvesting als stichting maar privaat gedrag. Jij noemt het lasten leggen bij luxe. Ik noem het studenten 5 jaar laten wachten op de woning zodat je lasten vervolgens maximaal kan innen via huurtoeslag.

  6. Kamerbreed Nijmegen schreef op 6 februari 2020 om 21:02

    Geachte SSH&,

    Met verbazing hebben wij de motivatie gelezen welke gehanteerd wordt in uw woonverdeling.

    “We willen voorkomen dat rustige complexen overspoeld worden met feestende eerstejaars.”

    Een verspreking, dat is zeker, en daarmee een onbedoeld kijkje in uw “keuken”, waarbij wij als Kamerbreed concluderen dat uw “luidruchtige eerstejaars” bewust geplaatst worden in veelal de 19de eeuwse schil. Hiermee creëert u bewust de problemen waar wij als bewoners van deze omgeving mee te maken hebben dan wel gaan krijgen. Zeker als uw huishoudelijk regelement niet helder is en dus vrij interpreteer baar zoals al eerder met uw organisatie gedeeld.

    Dat u zich als SSH& onthouden heeft van commentaar op dit stuk zegt eigenlijk al voldoende, erg ongemakkelijk voor u, dit alles, lijkt ons.

    Indien u niet in staat blijkt te zijn uw huurders maatschappelijk gewenst gedrag te laten vertonen tijdens hun verblijf in uw onderkomens stellen wij ons op het standpunt dat “de vervuiler betaald”, al was het maar omdat u de Nijmegenaren niet kunt opzadelen met uw uitdagingen. U zult begrijpen dat uw panden de komende periode extra onze aandacht zullen hebben en er vanuit een grote groep Nijmegenaren geen enkel begrip zal zijn voor feesten en ander verstorend gedrag vanuit de panden met een oranje schild.

  7. Oudproosdijbewoner schreef op 6 februari 2020 om 21:10

    Ik ben zelf oudbewoner van proosdij, en mijn vriend heeft op hoogeveldt gewoond. We zijn beiden na een eerdere opleiding nog universitair gaan doen en hoogeveldt was altijd een drama qua geluidsoverlast door de leeftijd van de studenten, waar proosdij door langere wachttijd heerlijk rustig was. Dat SSHN deze ongelijkheid behoud is niet meer dan eerlijk naar studenten die reeds in een complex met lange wachttijd wonen en die alles behalve op eerstejaars om zich heen zitten te wachten maar liever oudere “serieuze” studenten om zich heen willen. Het huurgenot wanneer de korting erop zou blijven in combinatie met loting zou voor bestaande bewoners anders ernstig gevaar kunnen lopen.

    • Nuproosdijbewoner schreef op 10 februari 2020 om 16:12

      Ik heb de eerste drie jaar van mijn studie particulier gewoond, de laatste drie in Proosdij. Proosdij rustig? Was het maar zo’n feest. Er is nog steeds ontzettend veel geluidsoverlast. Het is niet zo erg als in mijn oude studentenhuis (wat denk ik vergelijkbaar is met Hoogeveldt), maar het is er ook absoluut niet ‘heerlijk rustig’. En zelfs al zou dat wel zo zijn, ik vind het dan nog steeds een slechte zaak dat de huur zo hoog uitvalt dat het meer dan het dubbele is. Verschil moet er zijn natuurlijk – Proosdij, Gouverneur of Sterrenbosch is ook luxer dan een kamer in Hoogeveldt – en het is fijn om met leeftijdsgenoten in een complex te zitten maar 735 euro huur per maand zouden veel ‘serieuze’ studenten ook niet kunnen betalen. Een huurverhoging an sich vind ik geen probleem, maar de nieuwe torenhoge prijzen die slechts voor maar een fractie van de ‘serieuze’, ‘niet feestende’ studenten zijn weggelegd wel.

  8. R. Bakker schreef op 8 februari 2020 om 20:18

    Hele vreemde situatie dit, op de een of andere manier dacht ik dat de SSHN een stichting was voor iedere student. Loting an sich is een redelijke optie met de woningnood, maar dit is simpelweg vreemd beleid:

    – Studenten die al jaren staan ingeschreven en nu nog noodgedwongen particulier wonen op een kamer (in de hoop later een SSHN studio te mogen huren) worden ultiem gestraft: hun wachttijd is van de een of de andere dag niets meer waard + ze hebben voor niets inschrijfgeld betaald wat de SSHN weigert terug te geven om onbekende redenen.

    – Mocht je uiteindelijk uitgeloot worden om een zelfstandige unit te kunnen huren (met nieuwe systeem alleen vanuit onzeflstandige SSHN kamer) dan mag je niet onder de 23 zijn (je kan dan bijv. dus al gerust 4e of 5e-jaars zijn). Of je hebt een rijke pappie/mammie, dan kan het ineens wel. Waarom schaft de SSHN de lagere huur af voor deze panden? Dat heeft niet meer met “feestende 1e-jaars” te maken, dat is duidelijk.

  9. rustige 1e jaars schreef op 10 februari 2020 om 15:42

    ‘Sterrenbosch en de Gouverneur zijn nu de complexen met de langste wachttijd. Er wonen vooral oudere studenten die wat serieuzer met hun studie bezig zijn. We willen voorkomen dat rustige complexen overspoeld worden met feestende eerstejaars.’
    Er zijn ook eerstejaars die serieus met hun studie bezig zijn en op een rustig complex willen wonen!

  10. een ouderejaars schreef op 23 september 2020 om 20:41

    ik vind het een heel rare maatregel. In het oude systeem wist je dat je wel zeker was van een kamer met een bepaalde wachttijd, nu is dat voorbij. Ik vond dat juist heel fijn van het systeem.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!