Muze heeft haar hoofd terug

20 aug 2015

De Muze van de Kunst, een van de standbeelden voor Huize Heyendael, heeft haar hoofd terug. Ook haar hand is weer aangezet. Het kunstwerk werd in juli vernield.

Hoofd en hand zijn weer op het beeld De Muze van de Kunst gelijmd. Foto: Annemarie Haverkamp
Hoofd en hand zijn weer op het beeld De Muze van de Kunst gelijmd. Foto: Annemarie Haverkamp

In de Vierdaagseweek ontwaakte De Muze van de Kunst van de Belgische beeldhouwer Egidius Ludovicus Everaerts (1877-1949) op een ochtend zonder hoofd. Haar hand met daarin een boek met het opschrift ‘Kunst Veredelt’ miste eveneens. De politie liet weten dat ’s nachts tegen het beeld was aangeschopt. Twee jongemannen – ze zijn nooit gepakt – zouden zijn gesignaleerd door een getuige.

Verlijmd
Het Universitair Vastgoed Bedrijf heeft De Muze deze week gerestaureerd. De missende lichaamsdelen lagen na de vernieling nog naast haar en konden daardoor worden veiliggesteld. Het beeld is verlijmd. Op haar hals en rond haar pols zijn nu alleen wat donkere plekken te zien waar de Muze is gerepareerd.

Het vernielde standbeeld voor Huize Heyendael. Foto: Annemarie Haverkamp
Het vernielde standbeeld voor Huize Heyendael. Foto: Annemarie Haverkamp

De Muze siert samen met een beeld van Mercurius de tuin voor Huize Heyendael. Beide beeldhouwwerken zijn rond 1914 gemaakt. De beeldhouwer Everaerts kwam naar Nijmegen omdat hij decoratief werk maakte voor De Vereeniging én vanwege de opdracht om het kasteeltje Heyendael te verfraaien.

Het kasteel werd gebouwd in opdracht van de rijke zakenfamilie Jurgens. De beelden zijn gemodelleerd naar Tony en Rini, en zoon en dochter van Jurgens. / Annemarie Haverkamp

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!