Muzikale fietscoach laat haastige studenten glimlachen
Fietscoaches, campuscoaches en gebouwcoaches bevolken deze weken de campus. De opvallendste man-met-een-hesje is Utkarsh Anand, bijgenaamd Archie. Met zijn gitaar in de hand zorgt hij ervoor dat de universitaire fietsenstallingen er onberispelijk bij staan. En tovert hij een glimlach op de gezichten van studenten.
In principe is de opdracht van een fietscoach simpel: zorg ervoor dat alle fietsen netjes in het rek staan. Archie en zijn collega’s hebben er een dagtaak aan. ‘Mensen hebben vaak veel haast en zetten hun fiets zomaar ergens neer. Ik zet de fiets op de juiste plaats om zo plek vrij te maken voor andere fietsen.’
Archie vindt het een prima baantje tijdens de coronacrisis. Maar zijn passie is muziek maken, in een band en daarbuiten. Daarom besloot hij zijn werk schwung te geven door muziekinstrumenten mee te brengen naar de campus. Tussen de geparkeerde fietsen maakt de autodidact (hij begon zo’n 15 jaar geleden) nu de hele dag muziek.
Of nou ja, dat dééd hij. Tot zijn collega’s genoeg kregen van het getokkel en contact opnamen met zijn baas. Inmiddels is afgesproken dat Archie alleen nog zijn instrument mag bespelen als hij lunchpauze heeft. Jammer, vindt hij, maar hij snapt het ergens wel. ‘Strikt genomen is het niet heel professioneel om tijdens het werken te spelen’, zegt de muzikant. ‘Ze hebben me natuurlijk niet aangenomen om muziek te maken.’
Enthousiast
De goedgeluimde Archie brengt zijn pauzes nu door met een gitaar, mondharmonica of blokfluit. Daarmee loopt hij rond het Erasmusgebouw. Het leukst, zegt hij, zijn alle positieve reacties die hij krijgt van studenten die hun fiets parkeren. ‘Iedereen reageert enorm enthousiast en vraagt waarom ik dit doe.’
Archie is zelf student Automotive, maar dan aan de HAN. Aangezien hij bijna is afgestudeerd, zal hij niet lang meer te vinden zijn op de campus. ‘Ik heb een echte baan gevonden in Amersfoort bij een autobedrijf. Het is fijn om meer zekerheid te hebben, maar ik ga deze baan wel missen.’
Coaches overspoelen campus
De gele hesjes van de fietscoaches herkennen de meeste studenten en medewerkers wel. Maar wat doen de mensen in de rode en witte hesjes?
Gebouwcoaches (met rode hesjes) staan in de gebouwen en zijn bedoeld om de anderhalvemeterregel te waarborgen. ‘En ook om studenten en medewerkers te ondersteunen in het vinden van de juiste weg nu veel routes veranderd zijn door alle maatregelen’, zegt David Niessen, Projectmanager bij Campus & Facilities.
Daarnaast lopen buiten campuscoaches rond, met een wit hesje. Niessen: ‘Die hebben als taak om mensen aan te spreken als ze niet op de juiste afstand staan.’ Ook handhaven ze het rookverbod in het hoger onderwijs dat op 1 augustus is ingegaan.
De fietscoaches verdwijnen na enkele weken, maar de campus- en gebouwcoaches blijven ‘zolang het nodig is’, aldus Niessen.