Na de spotlights (4): de brouwers van Katjelam

29 jul 2015

Hoe gaat het met Vincent Gerritsen en Mattias Terpstra, de bierbrouwers van Katjelam? De twee natuurkundestudenten brouwden hun bier vorig jaar nog in moeders keuken. Die tijden zijn definitief voorbij. Deel 4 in de serie ‘Hoe is het nu met’.

Vincent Gerritsen (links) en Mattias Terpstra in hun nieuwe brouwerij. Foto: Maaike van Helmond.
Vincent Gerritsen (links) en Mattias Terpstra in hun nieuwe brouwerij in het Honigcomplex. Foto: Maaike van Helmond.

De vorige keer dat Vox langskwam, konden jullie maximaal tien liter bier tegelijkertijd brouwen, omdat er niet meer in de pan van Mattias’ moeder paste. Er is nogal wat veranderd, zo te zien.
Vincent Gerritsen, lachend: ‘In het begin was het inderdaad behelpen, in die keuken. De eerste prioriteit was het vinden van een geschikte brouwlocatie. Daar kwam nogal wat bij kijken. Het moest een geregistreerd bedrijfspand zijn, omdat je anders geen accijnzen kunt heffen. Daarnaast moest het ook geschikt zijn om met voedselwaren in de weer te gaan. Via via kwamen we uit bij het Foodlab in het Honigcomplex. Dat is perfect. Daar zitten allemaal prachtige ambachten bij elkaar.’

Hoe komen jullie aan al die nieuwe brouwapparatuur?
‘Via onze vrienden van Oersoep. Dat is een andere, veel grotere bierbrouwer die ook in het Honigcomplex zit. We kunnen veel van hen leren en zij helpen ons graag. We zijn daar het afgelopen jaar kind aan huis geweest en we hebben ze geholpen met het opzetten van hun kroeg. Zij hadden wat oude apparatuur over die we als dank gekregen hebben. De set heeft een waarde van zo’n vijfduizend euro, die we in twee jaar tijd met cash of vaten bier mogen terugbetalen.’

Hoe gaat het brouwen?
‘Door het opschalen moesten we weer even wennen – nieuwe ketels vragen om een nieuw brouwproces. Maar het gaat goed. We brouwen vijfhonderd liter per week. Dat is nog steeds te weinig. De vraag is drie keer groter dan de hoeveelheid die wij kunnen brouwen. Katjelam is te koop in winkels in onder andere Amsterdam, Arnhem, Wageningen en Eindhoven. Maar daardoor zijn we ook veel tijd kwijt aan papierwerk. En dat gaat weer van onze brouwtijd af.’

Vincent Gerritsen (l) en Mattias Terpstra brouwen bier in de keuken, april 2014. Foto: Erik van 't Hullenaar
Vincent Gerritsen (l) en Mattias Terpstra brouwen bier in de keuken, april 2014. Foto: Erik van ’t Hullenaar

Is er ondertussen ook nog tijd om te studeren?
‘Daar moeten we onszelf echt toe dwingen. Katjelam is bijna een perverse prikkel geworden om niet te studeren. Het is een dilemma. Speciaal bier is enorm hip en dus wil je aan de ene kant nu zo veel mogelijk brouwen en verkopen. Aan de andere kant: stel dat we nu met onze studie stoppen en de bierhype waait over – dan zit je zonder diploma. We willen dus zeker nog ons bachelordiploma halen. Dat moet volgend studiejaar gebeuren.’

Valt er geld te verdienen met bier brouwen?
‘Het kan zeker onze kostwinning worden, daar ben ik van overtuigd. Maar dan moeten we wel fulltime kunnen brouwen. Nu kan dat nog niet. Alles wat we nu verdienen, investeren we terug in Katjelam. Daar plukken we dan later de vruchten van.’ / Tim van Ham

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!