Na vier uur ’s nachts nog de kroeg in Nijmegen in? Politici roepen op tot proef met flexibele toegangstijden
-
Een feest in Poppodium Doornroosje tijdens de introductie. Foto ter illustratie, door Johannes Fiebig
Na vier uur ’s nachts toch nog de kroeg in? Het is al sinds jaar en dag een vaste regel in Nijmegen dat dit niet mag. Mogelijk verandert dat: in de politiek gaat nu het idee rond om de huidige venstertijden los te laten. Als proef, om ondernemers meer ruimte te geven voor vernieuwende ideeën.
‘De vrijheid moet bij de ondernemer liggen. Het lijkt mij heel goed als die zelf kan bepalen of die dat wil’, zegt Stadspartij-raadslid Cees de Beer, initiator van dit plan.
‘Zo heb je ook betere spreiding qua uitloop van de nacht. Op deze manier kun je overlast voorkomen van nachtbrakers die nog helemaal niet van plan waren om om vier uur naar huis te gaan.’
In overleg
De Beer stelt daarom voor om een proef te starten waarbij in een geselecteerd gebied of bepaalde locatie de eindtijd om binnen te komen niet meer geldt. Dat moet in overleg gaan met omwonenden, ondernemers, en de Nijmeegse tak van Koninklijke Horeca Nederland.
De proef moet duidelijk maken welke effecten het loslaten van de venstertijden – de vaste eindtijden om binnen te komen – heeft op bijvoorbeeld overlast, veiligheid en wat het ondernemers oplevert.
‘Ik zeg niet dat we dit in heel Nijmegen moeten doen, en we moeten nu eerst vooral echt goed kijken wat het oplevert’, zegt De Beer.
‘Ik denk dat het ook voor mensen die op stap zijn voordeel kan opleveren. Jongeren die nét voor vier uur een bekende buiten tegenkomen en nog naar een andere kroeg willen, kunnen nu niet even een praatje maken, dan ben je te laat. En als je om vijf over vier nog even naar iets anders wilt, kom je nu nergens meer binnen.’
Hij wijst erop dat in diverse andere steden al langer 24-uursvergunningen gelden voor de horeca. In Rotterdam bijvoorbeeld, of Groningen.
Bruls kritisch
Burgemeester Hubert Bruls plaatste er afgelopen raadsvergadering flinke kanttekeningen bij. Hij wijst erop dat de horeca al 24 uur per dag open mag zijn en alcohol mag schenken, en dat alleen tussen vier en acht ’s ochtends niemand nieuw binnen mag. ‘Het is één heel kleine uitzondering. Daarmee hebben we een van de meest open regimes sinds jaar en dag.’
‘Het werkt nu heel goed in Nijmegen. Tot dusver hebben we geen enkel signaal gehad dat het huidige systeem niet voldoet.’
Hij wijst op mogelijke negatieve effecten. Zo is in Groningen nu veel discussie over de onbeperkte tijden, na geweldsincidenten. De politie pleit er voor het inperken van de tijden.
Bruls: ‘Het werkt nu heel goed in Nijmegen. Tot dusver hebben we geen enkel signaal gehad dat het huidige systeem niet voldoet voor gebruikers, horecaondernemers en veiligheidsmensen.’ Eerst wil hij in gesprek met belanghebbenden en de politie voor een proef van start zou gaan.
De Beer zegt dat het juist de bedoeling van zijn plan is in gesprek te gaan. Zo kan er samen met allerlei betrokkenen een uitgewerkt plan komen.
Dit artikel van Mitchel Suijkerbuijk stond eerder in De Gelderlander.