Na zomerstilte klinken opnieuw pro-Palestijnse leuzen over de campus: ‘Cut the ties’

18 sep 2024 ,

Zo'n zeventig deelnemers liepen rond lunchtijd mee in de eerste protestmars van het collegejaar over de universiteitscampus. De activisten willen nog altijd dat de universiteit de banden met Israël verbreekt.

Voor het eerst na de zomer hebben de pro-Palestijnse activisten weer een protestmars over de campus gehouden. Ze begonnen als vanouds op het grasveld naast het Collegezalencomplex om via het Berchmanianum hun route te vervolgen. Ongeveer zeventig mensen namen deel aan de actie.

‘Dit is de eerste actie van vele’, sprak een van de activisten de menigte toe door de megafoon. ‘We gaan net zo lang door tot onze eisen worden ingewilligd.’

Commissie

Die eisen zijn net als voor de zomer dat de universiteit de banden met Israël verbreekt, omdat Israël volgens de demonstranten genocide pleegt in Gaza. ‘Er was ons toegezegd dat er een ethische commissie zou worden samengesteld’, sprak de activist. ‘Zien jullie die commissie ergens?’

Foto: Dick van Aalst

Het college van bestuur beloofde in juni dat er een adviescommissie zou komen die niet alleen de samenwerkingen met Israël, maar alle samenwerkingen met universiteiten in grootschalige conflictgebieden, tegen het licht zou houden. Begin deze maand bleek echter dat de deadline – vóór het begin van het nieuwe academisch jaar – niet was gehaald.

Tentenkamp

Aangekomen bij het Berchmanianum hield een aantal deelnemers toespraken over de situatie in Gaza. Studenten staken borden omhoog met teksten als ‘A new academic year? Not in Gaza’ en scandeerden ‘Cut the ties’. Op de muur van het voormalige klooster werd met krijt de leus ‘Blood on your hands’ geschreven. De demonstranten beschuldigen de Radboud Universiteit nog steeds van medeplichtigheid aan de wreedheden tegen de Palestijnen. Het conflict in het Midden-Oosten duurt nu al bijna een jaar.

De acties op de Nijmeegse campus begonnen in mei met een tentenkamp. Er volgden marsen, sit-ins en bezettingen van het Erasmusgebouw en Thomas van Aquinostraat 1. Op 6 juni ontruimde de politie het kamp op last van de burgemeester, waarna er een eind kwam aan vier weken van protesten.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!