Nachtje doorhalen in de UB

20 jun 2014

Studeren tot het licht wordt. Of een dansje wagen bij de ‘silent disco’. Vannacht kende de UB geen sluitingstijd. Zo’n vijftig studenten lukte het tijdens de Nacht van de UB wakker te blijven tot aan het ontbijt. Vox-medewerker Felix Wagner was een van hen.

Wat je hier ziet? 'Light painting', ofwel tekenen met licht. Foto: Marjolein van Diejen
Wat je hier ziet? ‘Light painting’, ofwel tekenen met licht. Foto: Marjolein van Diejen

De UB heeft dus een ‘boekenwokkel’, dat wist ik nog niet. De boekenglijbaan die op de zevende verdieping van het boekenmagazijn begint, is onderdeel van een rondleiding achter de schermen van de UB. Een hoogtepunt. De gids neemt ons vervolgens mee door een tunnel die onder de Heyendaalseweg door loopt en uitkomt in de kelder van het Gymnasion. Hier bevindt zich het tijdschriftenmagazijn.

Ondergrondse rondleiding. Foto: Felix Wagner
Ondergrondse rondleiding. Foto: Felix Wagner

Het is de Nacht van de UB. Aanleiding: de Universitaire Studentenraad (USR) wil dat de bibliotheek iedere dag tot middernacht open blijft. Daarnaast moeten het Sportcentrum en het Erasmusgebouw tot twaalf uur geopend zijn. Vorig jaar was de eerste Nacht en werd gepleit voor ruimere openingstijden rondom de tentamens. Dit keer hebben USR-voorzitter Jip Mennen en collegelid Wilma de Koning de nacht om acht uur geopend, waarna studenten popkoor Plica Vocalis begon met een optreden in de Learning Zone. Niet alle studenten konden het waarderen: het deel dat blokte voor de herkansing van morgen, stopte de vingers in de oren. Maar er waren ook studenten die er wel enthousiast van werden.

Paaldansen
Om half twaalf is het tijd voor een studiepauze. Ik waag een dansje in de ‘silent disco’ en speel een potje pool op het interactieve scherm naast de Tijdschriftenzaal. Het paaldansen in het Sportcentrum bezoek ik niet, omdat het vanavond jammer genoeg niet mogelijk is om via De Refter en de loopbrug over de Heyendaalseweg ‘overdekt’ te lopen. Reden: de extra portiers zouden te duur zijn. Vreemd, want het idee van de USR is nu juist om het hele blok van Universiteitsbibliotheek (UB) tot en met Sportcentrum open te houden.

Als het drie uur is geweest, zitten nog maar weinig studenten daadwerkelijk te studeren in de UB. In de grote computerruimte heeft een aantal die hards een jas aangetrokken, het is er best koud. De behoefte om mijn samenvatting door te nemen, zoals ik me had voorgenomen, is vervlogen. Om half vier is er gelukkig een workshop ‘literair schrijven’ van Op Ruwe Planken. Om op te warmen gaat een fles jenever rond. ‘We beginnen met een slaapmutsje’, zegt presentator Jelko Arts tegen de ongeveer veertig cursisten in de Lounge. Na drie opdrachten gemaakt te hebben, wordt buiten alweer licht. Over twee uur kunnen we in de Refter ontbijten met collegevoorzitter Gerard Meijer. Bijna vijftig studenten hebben de nacht weten vol te houden en krijgen een gratis ontbijt. ‘Slaap lekker’, roept iedereen elkaar toe. Daarna springen we op onze fietsen en kunnen we eindelijk richting ons warme bed. / Felix Wagner

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!