‘Nederlandse humor kan vrij lomp zijn’

11 apr 2018 ,

Nederlandse studenten lijken niet altijd te weten wanneer een grapje over iemands afkomst te ver gaat. Wat denken Nijmeegse internationale studenten van de beruchte Nederlandse humor?

Tijdens de introductie volgen internationale studenten een workshop Dealing with the Dutch. Ze leren dat Nederlanders veel eten frituren, dat ons koninkrijk ingewikkelder in elkaar steekt dan je denkt, en dat Nederlanders veel grappige woorden gebruiken. Maar een van de belangrijkste onderwerpen in de workshop is toch wel dat Dutch Directness best confronterend kan zijn.

Vertel dat maar aan de internationale studenten in Groningen. De Universiteitskrant nam een enquête af bij 300 van hen. Daaruit blijkt dat 42 procent van de internationale studenten ervaring heeft met grapjes over hun afkomst en de stereotypes die daaraan hangen. Dagblad NRC interviewde ook een groep studenten, die bevestigde dat grappen van Nederlandse studenten ‘hard kunnen vallen’.

Karikaturen
Hoe zien de internationale studenten in Nijmegen dit? Op de campus herkennen veel studenten de verhalen uit Groningen. Drie Britse studenten, die anoniem willen blijven, zeggen: ‘Ja, de humor kan soms vrij lomp zijn.’ Een van hen voegt toe: ‘Maar als ik erover nadenk, heb ik geen voorbeelden. Misschien is het een vooroordeel dat wij hebben over Nederlandse studenten, omdat we zijn gewaarschuwd dat de Nederlanders erg direct zijn. Wij maken zelf ook grappen over andere mensen.’

Een Spaanse student die langsloopt, zegt dat hij wel te maken heeft gehad met harde Nederlandse humor. ‘Mijn docent maakte ooit grappen over Spanje, over dat het een arm land zou zijn. Ik vond dat vrij beledigend. Ik kan begrijpen dat je grappen maakt over het weer, maar niet over iemands land’, zegt hij.

‘Wij maken zelf ook grappen over andere mensen’

Voor het Erasmusgebouw staat docent American studies Markha Valenta te praten met een van haar studenten. ‘Hij komt uit Limburg, dus je kunt hem ook vragen naar grappen die Nederlanders maken over afkomst’, zegt ze lachend. Op een serieuzere toon voegt ze toe: ‘Ik heb studenten wel grappen horen maken over het accent van andere studenten. In Nederland heerst de gewoonte om karikaturen van ras en etniciteit te gebruiken die hier begrepen worden als grappig, terwijl ze voor mensen van buiten Nederland diep beledigend kunnen zijn.’ Valenta zegt dat deze Nederlandse gewoonte erg traag verandert. ‘Te langzaam, als je ook probeert een internationaal land te zijn.’

4 reacties

  1. Willem schreef op 11 april 2018 om 10:48

    “Valenta zegt dat deze Nederlandse gewoonte erg traag verandert. ‘Te langzaam, als je ook probeert een internationaal land te zijn.’”

    We zijn al 500 jaar een internationaal land. De directness is een eigenschap van onze cultuur niet een soort ontwikkelingsachterstand. Ik vind het wel mooi. Het maakt de mensen meer down to earth en het traint de bevolking ook zich minder snel “gekwetst” te voelen. Mag ook wel in deze tijden.

  2. Lenny schreef op 12 april 2018 om 16:23

    “In Nederland heerst de gewoonte om karikaturen van ras en etniciteit te gebruiken die hier begrepen worden als grappig, terwijl ze voor mensen van buiten Nederland diep beledigend kunnen zijn.”
    Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom Nederlanders maar niet begrijpen wat buitenlanders tegen Zwarte Piet hebben. 🙂

    • Lenny schreef op 12 april 2018 om 16:27

      Idem overigens voor de attracties in de Efteling zoals Monsieur Canibale en Carnival Festival, waarvan ook lang niet iedereen het probleem ziet.

  3. TimeToEndIt schreef op 14 november 2018 om 16:20

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!