Nederlandse kiezer wil geen bezuinigingen op wetenschap

03 sep 2024

Een grote meerderheid van de kiezers vindt het een slecht idee dat het kabinet gaat bezuinigen op universiteiten en wetenschap. Dit blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlandse kiezers.

Het kabinet bezuinigt ruim een miljard euro op wetenschap en hoger onderwijs. Daar is 69 procent van alle kiezers het niet mee eens. Dit geldt ook voor 62 procent van degenen die op regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB stemden.

Dit concludeert onderzoeksbureau Dynata op basis van een online enquête in opdracht van universiteitenvereniging UNL. Duizend respondenten hebben de vragenlijst ingevuld.

Van alle Nederlandse kiezers vindt 86 procent universiteiten en wetenschap belangrijk. En 76 procent van de kiezers op de regeringspartijen meent dat er genoeg geld moet zijn voor Nederlandse universiteiten en wetenschap. Meer dan de helft wil dat zelfs als er dan minder geld beschikbaar is voor andere zaken. Naar de hogescholen is in dit onderzoek overigens niet gevraagd.

‘Neem signaal serieus’

‘Nederlandse kiezers zien dat met de aangekondigde bezuinigingen belangrijk onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen en terrorismebestrijding in gevaar komt’, zei UNL-voorzitter Caspar van den Berg gisteren bij de opening van het nieuwe academisch jaar. ‘De coalitiepartijen in de Tweede Kamer kunnen niet anders dan dit signaal van hun achterban serieus nemen.’

‘De bezuinigingen zijn zeer onverstandig en schadelijk voor de toekomst van Nederland’

Hij noemt de bezuinigingsplannen ‘zeer onverstandig en schadelijk voor de toekomst van Nederland. De coalitiepartijen zeggen dat productiviteitsgroei en toekomstig verdienvermogen hun prioriteiten zijn. Dan is het onbegrijpelijk dat je zo extreem gaat bezuinigen op de Nederlandse kennissector.’

Van den Berg is senator voor de VVD in de Eerste Kamer en schreef mee aan het verkiezingsprogramma. Tegen een deel van de bezuinigingen heeft hij juridische stappen aangekondigd in de hoop ze tegen te houden.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!