Kroes krijgt Vrede van Nijmegen Penning

12 mrt 2014

Neelie Kroes krijgt de Vrede van Nijmegen Penning 2014. Dat maakten de Radboud Universiteit, de Gemeente Nijmegen en NXP vanmorgen bekend.  Kroes ontvangt de onderscheiding omdat zij in haar werk de Nederlandse grenzen heeft overschreden en zich inzet voor de toekomst van Europa.

De naam van Kroes werd vanmorgen bij NXP gepresenteerd in een nieuw te ontwikkelen magnetron. Foto: Annemarie Haverkamp
De naam van Kroes werd vanmorgen bij NXP gepresenteerd in een nieuw te ontwikkelen magnetron. Foto: Annemarie Haverkamp

Neelie Kroes is momenteel als Eurocommissaris verantwoordelijk voor de portefeuille Digitale Agenda. Ze houdt zich bezig met privacy en informatieverspreiding in het digitale tijdperk. Dit gaf voor de commissie de doorslag om dit jaar voor Kroes te kiezen. ‘Innovatie en privacy zijn de pijlers voor het Europa van de toekomst’, stelt Guido Dierick, directeur van NXP Nederland. ‘De focus van Kroes op de mogelijkheden en bedreigingen van het digitale tijdperk maken haar voor de universiteit een heel waardevolle winnaar’, licht Gerard Meijer, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, toe. ‘Zij heeft zich de laatste jaren ingezet voor ‘open access’, waar wij vanuit de universiteit natuurlijk ook een groot voorstander van zijn.’ Open access maakt wetenschappelijke artikelen online vrij toegankelijk voor een groot publiek.

Van links naar rechts: Gerard Meijer, Hubert Bruls en Guido Dierick. Foto: Annemarie Haverkamp
Van links naar rechts: Gerard Meijer, Hubert Bruls en Guido Dierick. Foto: Annemarie Haverkamp

Chips
Ook Kroes’ inzet om het internet veiliger te maken en digitale privacy te waarborgen is in lijn met onderzoek dat aan de universiteit wordt gedaan. Bart Jacobs, hoogleraar Digitale veiligheid, houdt zich bezig met het veiliger maken van internettoepassingen en test met zijn vakgroep af en toe de chips van NXP (denk aan het nieuwe paspoort).

Kroes is de eerste vrouw die de Vrede van Nijmegen Penning ontvangt. Jacques Delors, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, en schrijver en wetenschapper Umberto Eco gingen haar voor. De Vrede van Nijmegen Penning is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit Nijmegen en NXP en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De prijs gaat tweejaarlijks naar een internationale persoonlijkheid die zich inzet voor Europa. De penning dankt haar naam aan de Vrede van Nijmegen: een Nederlands Vredesverdrag dat op 10 augustus 1678 een einde maakte aan de vijandelijkheden tussen de Nederlandse Provinciën en Frankrijk en één van de eerst vormen van Europese samenwerking was.

Op 7 mei wordt de prijs in de Stevenskerk aan Neelie Kroes uitgereikt. Bart Jacobs houdt daarbij een toespraak over cybersecurity. / Marlon Janssen

0 reacties

  1. Neelie Kroes heeft er een pasje bij | Vox magazine schreef op 8 mei 2014 om 08:11

    […] het eind van zijn lezing overhandigt hij Neelie Kroes, die als Eurocommissaris in Nijmegen is om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen, de IRMA-kaart. IRMA staat voor I Reveal My Attributes. Het is een pasje, […]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!