Negen maanden tussen de wolven

15 sep 2017

Michelle Lampe had al haar hele leven een fascinatie voor wolven. Ze was dan ook blij toen ze haar masterstage biologie kon lopen bij het Wolf Science Center in Oostenrijk. Als kers op de taart verschijnt vandaag het wetenschappelijke artikel over haar onderzoek. Bijzonder, want ze is zelf eerste auteur en pas een paar weken afgestudeerd.

Wat wolven zo fascinerend maakt? Ze hebben dat imago van ‘grote boze wolf’, maar tegelijkertijd zijn ze super sociaal, zegt Michelle Lampe (24). In het wild leven ze in roedels.

‘Wolven zijn schuwe dieren. Meestal zijn ze banger voor jou dan andersom’

Sinds ze zich kan herinneren heeft Lampe ‘iets’ met wolven (‘ik ben ook een hondenmens’). Ze moet een jaar of acht zijn geweest toen ze er voor het eerst eentje zag in de dierentuin, denkt ze hardop. Toen ze een plek zocht voor haar masterstage, twijfelde de biologiestudent dan ook geen moment om contact op te nemen met het Wolf Science Center in Oostenrijk. Ze mocht komen en verbleef negen maanden tussen de wolven.

Aanwijzingen

‘Ik heb onderzocht in hoeverre wolven en honden aanwijzingen van mensen kunnen begrijpen’, vertelt ze. Dat ging zo: in het onderzoekscentrum bouwde Lampe een opstelling; een soort tafel met twee bidons erop. In de ene bidon zat iets lekkers verstopt, in de andere niet. Lampe gaf de wolven aanwijzingen door bijvoorbeeld naar de bidon met het verborgen voedsel te kijken, waarop de dieren een keuze moesten maken tussen de twee objecten. Begreep de wolf dat? Ja, zo bleek.

Michelle Lampe geeft wolf Amarok een aanwijzing. Foto: Caroline Haas, Wolf Science Center

In een volgend experiment kroop ze zelf onder de tafel, zodat de dieren haar niet konden zien. Aan de bidons had ze touwtjes bevestigd, waar ze aan kon trekken. De fles met eten erin rammelde wanneer die werd geschud. Kon de wolf zelf dat causale verband (geluid = eten) leggen? Jep, ook dat kon-ie. En hier wordt het interessant. Want, zegt Lampe, honden kunnen dat niet. Terwijl honden van wolven afstammen. Haar conclusie is dat honden tijdens het proces van domesticatie die vaardigheid zijn verloren.

‘Wat me heeft verbaasd, is dat wolven net zo goed als honden in staat bleken te reageren op de menselijke communicatie’, vertelt ze. ‘Je zou denken: een hond heeft zich aangepast aan een leven met mensen en begrijpt ons daardoor beter, maar omdat een wolf dat even goed kan, kun je ook redeneren dat de wolf zo gemakkelijk kon worden gedomesticeerd tot hond juist omdát-ie zo goed aanwijzingen kan opvolgen.’

Publicatie

Haar conclusies verwerkte ze in een wetenschappelijk artikel dat vandaag verschijnt in het tijdschrift Scientific Reports. Dat is bijzonder omdat Lampe eerste auteur is, terwijl ze pas een paar weken geleden is afgestudeerd. ‘Voor mij is dit heel goed, want ik wil graag verder in het onderzoek’, vertelt ze. ‘Zo’n publicatie staat mooi op je cv.’ Haar vervolgonderzoek doet ze het liefst ook naar het gedrag van dieren. Dat hoeven niet per se wolven te zijn.

Met een beetje geluk loopt de wolf binnenkort trouwens weer als wild dier rond in de Nederlandse natuur; hij is al gesignaleerd aan de grens met Duitsland. ‘Goed voor ons ecosysteem’, denkt Lampe. ‘Sinds de uitroeiing van de wolf zijn er geen grote predatoren meer.’ Bang hoeven we niet te zijn als het dier opnieuw opduikt. ‘Wolven zijn schuwe dieren. Meestal zijn ze banger voor jou dan andersom.’

2 reacties

  1. Henk Wassenberg schreef op 16 september 2017 om 10:04

    Hoi Michelle

    Las zojuist over jou in het Brabants Dagblad.
    Proficiat met je afstuderen en leuk om te lezen dat je nog verder gaat met je biologiestudie.
    Je zat bij mij in 2002 in groep 6 op basisschool Octopus in Boekel.
    Kennis der Natuur vond ik het leukste vak om te geven.
    Fijn dat een oud leerling ook biologie als passie heeft.

    Super Michelle. Chapeau. Ga zo door.
    Groetjes van je oud(e) meester Henk Wassenberg

  2. Cora schreef op 16 september 2017 om 15:16

    Hoop dat het niet gaat gebeuren dat de wolf in de Nederlandse natuur komt, dat trekt een bepaald soort individuen aan die het fantastisch vinden om dieren te kwellen ,stropen, schieten, en de wolf spreekt al helemaal aan bij dat soort idiote Macho types, nu al schijnt het leuk te zijn om dassenburchten te vernielen, roofvogels te vergiftigen , paarden te verminken
    Vreselijk!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!