Nieuwe actiegroep legt verantwoordelijkheid voor klimaatcrisis bij universiteit

04 dec 2020

Actiegroep Radboud University Rebellion brengt activisme terug op de campus. De eis: de universiteit moet meer verantwoordelijkheid nemen in de klimaatcrisis. Op woensdag 16 december overhandigt de groep op het Erasmusplein haar manifest aan het college van bestuur (CvB) van de Radboud Universiteit.

Radboud University Rebellion, een nieuwe actiegroep die onderdeel is van het landelijke University Rebellion, heeft grote idealen. Zo willen de leden de kern van het klimaatprobleem aanpakken en verdere opwarming van de aarde voorkomen. De actiegroep stelt dat universiteiten hierin een sleutelrol spelen, omdat zij alle wetenschappelijke kennis voorhanden hebben. Het probleem is echter dat onderwijsinstellingen deze kennis niet gebruiken om de problemen op te lossen.

Manifest

Om hier verandering in te brengen heeft de landelijke organisatie een manifest van elf pagina’s opgesteld. Hierin vertelt de groep, aan de hand van wetenschappelijke bronnen, over de opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan. Zo is te lezen dat er de komende dertig jaar bijna één miljoen dieren uitsterven door de klimaatcrisis, dat er meer klimaatvluchtelingen komen en dat er nauwelijks iets wordt gedaan tegen de schadelijke fossiele brandstofindustrie.

Om universiteiten op weg te helpen, eindigt het manifest met verschillende eisen. Zo wil de groep dat alle Nederlandse universiteiten hun kennis samenbundelen en hiermee druk uitoefenen op de regering. Ze hoopt dat de regering de ernst van de klimaatcrisis inziet en hiernaar gaat handelen.

Burgerraad

Ook op microniveau wil de Radboud University Rebellion verandering teweegbrengen. Zo moet er een burgerraad komen in het universiteitsbestuur van de Radboud Universiteit (RU). Deze raad bestaat uit studenten, hoogleraren en universiteitsmedewerkers die worden geïnformeerd door klimaatexperts. Radboud University Rebellion wil dat deze burgerraad invloed uitoefent op het bestuur en besluiten neemt die de klimaatcrisis voorkomen.

Daarnaast eist de actiegroep dat er meer onderwijs komt over de klimaatproblematiek en dat al het eten op de campus plantaardig wordt. ‘Het idee van de burgerraad is dat ze echt invloed heeft en geen adviserende rol uitoefent, waar het volgens ons vaak toe beperkt blijft’, zegt oud-student Wiske, vertegenwoordigster van de Nijmeegse tak.

Op woensdag 16 december overhandigt Radboud University Rebellion het manifest aan het college van bestuur. Dit is hetzelfde manifest dat al eerder aan andere Nederlandse universiteiten werd overhandigd. Hierdoor zullen niet alle gestelde eisen specifiek van toepassing zijn op de Radboud Universiteit. Radboud Rebellion laat weten dat er geen onderzoek is gedaan naar de situatie in Nijmegen.

‘Vanwege tijdgebrek’, zegt Wiske. ‘Als de Radboud Universiteit wel aan de eisen voldoet, dan horen we het graag. Het manifest is bedoeld om in gesprek te gaan. En als de uni al aan het manifest voldoet, is dat alleen maar beter.’

Duurzaamheid

Verder is er nog nauwelijks contact geweest tussen actiegroep en de universiteit. Sterker nog, Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, heeft zelf contact gezocht met de organisatie. ‘Ik zag de landelijke actie een paar weken geleden langskomen op social media en wilde graag weten of er ook een bezoek gepland stond aan Nijmegen.’ Destijds was daar nog geen duidelijkheid over, inmiddels hebben de leden dus laten weten het manifest ook hier aan te bieden.

‘Duurzaamheid heeft overigens al een prominente plek in onze strategie’, vervolgt Gerritsen. ‘Wij willen bijdragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. We doen onderzoek naar duurzaamheid, we verduurzamen de campus en duurzaamheid krijgt in elke opleiding een natuurlijke plaats in het curriculum.’

3 reacties

  1. Tom schreef op 7 december 2020 om 09:33

  2. etske schreef op 7 december 2020 om 21:23

    waanzinnig tof! En hard nodig. Kom…we gaan op alle niveaus deze aanpak doen. Ieder binnen zijn eigen kringetje. trots op jullie.

  3. Sven Meeder schreef op 7 december 2020 om 21:32

    Ja, heel goed! Ik denk dat de UGV (medezeggenschap) ook graag met jullie in gesprek gaat.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!