Dossier

Niet kritisch zijn op je salaris

16 jun 2014

Hoe kom je aan een baan als promovendus? ‘Get inspired!’ werd vandaag gehouden en is een dag vol lezingen en workshops. Jonge wetenschappers worden aangespoord te investeren in hun carrièremogelijkheden (ook buiten de universiteit).

Verdwijnen hoogopgeleiden achter de kassa? Foto: Erik van 't Hullenaar
Foto: Erik van ’t Hullenaar

Vind nog maar eens een baan als postdoc of promovendus. Niet eenvoudig, zo blijkt uit cijfers die Vox onlangs publiceerde. Al helemaal niet als je binnen de academische wereld wilt werken. De dag ‘Get inspired!’, vandaag voor de derde keer gehouden, is dan ook zeer actueel. Workshops en lezingen moeten de wetenschappers in de dop inspireren om actief op onderzoek uit te gaan en te investeren in hun carrièremogelijkheden. René ten Bos, hoogleraar Filosofie, geeft de tweehonderd promovendi in de Academiezaal van de aula adviezen om aan te bak de komen.

Een van zijn gouden tips is: Be socially engaged. Kies een onderwerp dat je leuk vindt, maar houd er rekening mee dat het ook anderen moet aanspreken, stelt Ten Bos. Zorg dat je dan expert wordt op dat onderwerp, je bent immers niet de enige. Daarnaast is het  belangrijk om je gezicht te laten zien. Dat doe je vooral op congressen. Ook in de academische wereld draait het om netwerken.

Be indifferent to money (at least to a certain extent…) is er nog een. Het cliché ‘money is not important in the world’ wordt door Ten Bos naar voren gehaald. Je moet niet te kritisch zijn op het salaris. De content die je maakt is belangrijk, deze geeft je een grotere beloning.

En dan: Be loyal. Ten Bos: ‘Neem mensen serieus. Je moet verjaardagen ook absoluut niet vergeten.’ Daarnaast moet je met mensen omgaan zoals jij wilt dat er met jou wordt omgegaan. Stuur iemand bijvoorbeeld een mailtje om te vragen hoe het met hem gaat wanneer je lange tijd niets gehoord hebt. Dit zal gewaardeerd worden en verbetert de persoonlijke relatie.

Rene ten Bos geeft tips
Rene ten Bos geeft tips

Pim Mostert, promovendus Cognitieve Neurowetenschap bij het Donders Instituut, is een van de aanwezigen. Hij is zonder verwachtingen naar deze dag gekomen, vertelt hij. ‘Ik zag de aankondigingsmail en dacht ‘’laat maar zien’’, want juist op een dag als deze kun je dingen horen of leren waar je nog niet over nagedacht hebt.’ Voordat Mostert naar ‘Get Inspired!’ kwam, dacht hij – net als veel andere promovendi – the industry is dirty. Bedrijven werken niet zuiver en alles buiten de academisch wereld zou slecht zijn. ‘Maar ik begin nu wel iets anders te denken over mogelijkheden buiten de academische wereld. Ik schiet het niet meteen af.’ / Felix Wagner

0 reacties

  1. inspired schreef op 20 juni 2014 om 11:44

    Hij zei ook ergens dat je bereid moest zijn al je principes te laten varen, dat noemde hij dan ‘flexibel zijn’. Ugh. Daarnaast hielp het ook niet dat hij in z’n ouwe kloffie liep te prediken dat je er allemaal netjes uit moet zien want je moest ‘graceful’ zijn (seriously, practise what you preach, dude).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!