‘Niet met klachten naar de baas van je baas’
Word je getreiterd op je werk of seksueel geïntimideerd? Wanneer je klacht grond heeft, buigt een extern bureau zich erover. Het universiteitsbestuur wil deze werkwijze veranderen en de regie zélf ter hand nemen, maar de Universitaire Gezamenlijke Vergadering ziet nog beren op de weg.
Klachten over ongewenst gedrag op de werkvloer worden voor nader onderzoek in handen gelegd van het Rotterdamse bureau Bezemer & Kuiper. Het college van bestuur wil een andere werkwijze, die goedkoper is en tot snellere afhandeling leidt. Niet langer moeten externe deskundigen de afhandeling van de klachten gaan beheersen, aldus het nieuwe voorstel dat deze maand aan de orde is in de universiteitsraad. Eigen medewerkers, zoals een studentenpsycholoog, krijgen in het nieuwe plan een zwaardere stem in het kapittel.
Nieuw in het voorstel is dat de klager zich eerst wendt tot het college van bestuur, en niet rechtstreeks tot de klachtencommissie. Onhandig, aldus het oordeel van de Universitaire Gezamenlijke Vergadering. Joep Bos-Coenraad, vice-voorzitter van de Ondernemingsraad, vraagt zich af hoe het dan moet met een klacht over bijvoorbeeld je eigen baas. ‘Wij denken dat het voor sommige klachtenindieners prettiger is als je je dan níet hoeft te wenden tot de baas van je baas.’
Snellere procedure
De voorzitter van de klachtencommissie blijft ook volgens het nieuwe plan iemand van buiten. Maar meer interne medewerkers in de commissie zijn nodig, denkt het college, omdat deze mensen ‘beter weten hoe de universiteit in elkaar zit’. Dit zal de afhandeling bovendien kunnen versnellen, zo is de gedachte. Nu duurt het tien weken voordat een klacht is afgerond.
De nieuwe procedure is volgens het universiteitsbestuur niet alleen sneller, maar ook goedkoper. De kosten per afgehandelde zaak bedragen nu 10.000 euro, los van het bedrag dat is gemoeid met de jaarlijkse bijeenkomst van de voltallige klachtencommissie met Bezemer & Kuiper. Het gaat overigens om kleine bedragen: de afgelopen zes jaar heeft het Rotterdamse bureau drie zaken in behandeling genomen. / Paul van den Broek