Dossier

Nieuw hoofd Honours kijkt liever vooruit

04 nov 2015

Een jaar geleden brak er crisis uit bij de Honours Academy. Drie medewerkers werden aan de kant geschoven. Het nieuwe hoofd Annemarie Hinten kijkt liever vooruit. ‘We moeten beter bekend worden bij docenten.’

Annemarie Hinten. Foto: Ben Bergmans
Annemarie Hinten. Foto: Ben Bergmans

Eigenlijk heeft Annemarie Hinten, sinds september het nieuwe hoofd van de Honours Academy, helemaal geen zin om terug te kijken. ‘Ik weet ook niet precies wat er is gebeurd’, zegt ze over de een jaar geleden op non-actief gestelde leiding van het programma. ‘Ik heb niet gevraagd om het onderzoeksrapport te mogen inzien dat erover is verschenen. Daar heb ik geen behoefte aan.’ Van de onhoudbare werksituatie waarvan vorig jaar sprake was, heeft ze niks gemerkt. Hinten wil vooral zeggen: ‘Ik kijk liever vooruit.’

Toen Hinten in juli haar opwachting maakte, was de Honours Academy voor een deel al anders ingericht dan voorheen: elk programma heeft nu een programmaraad, er komt een maandelijkse rapportage aan de rector, en het veelbekritiseerde interdisciplinair bachelorprogramma is aangepast. ‘Voorheen kon je dat programma afsluiten met één essay, nu wordt elke week een prestatie van de studenten verwacht.’ Ook de selectie van studenten is veranderd: niet langer één leidinggevende beslist over wel of niet toelaten, maar minstens een team van twee. Die letten uiteraard op cijfers, maar ook op de motivatie van de student. ‘We willen echt het neusje van de zalm binnenhalen.’

Missiewerk
Een van de belangrijkste zaken die Hinten te doen staat, is het verrichten van missiewerk voor haar academie op de campus. ‘We moeten nog beter bekend worden onder de docenten.’ Ook is meer samenwerking mogelijk met andere instituten op de universiteit, zoals debatcentrum Radboud Reflects. Verder denkt Hinten aan samenwerkingen met onderzoeksinstituten zoals het Max Planck Instituut, wat moet leiden tot een vernieuwd bachelorprogramma over taal en hersenen.

Het genoemde programma met Max Planck wordt Engelstalig, zegt Hinten, waarmee ze haar wens voor meer internationalisering van de Honours Academy kracht bijzet. ‘Dat zou ons eerste Engelstalige aanbod zijn, en daar hoeft het niet bij te blijven.’ Haar droom? Van de Honours Academy een proeftuin maken van kleinschalig, academisch onderwijs van hoog niveau. ‘Zodat reguliere curricula de vruchten kunnen plukken van wat wij in onze programma’s allemaal doen.’ / Paul van den Broek en Mathijs Noij

2 reacties

  1. Rick schreef op 4 november 2015 om 14:22

    En nog steeds is niet duidelijk wat er nu precies is gebeurd bij de Honours Academy. Ook honnoursstudenten weten dat niet, heel raar vind ik dat. In plaats met open vizier te handelen, stopt de academie alles in de doofpot en neemt een nieuwe directeur aan die zich blijkbaar niet eens interesseert in het verleden van haar organisatie. Hetzelfde geldt voor het aftreden van de rector. Lijkt me verstandig als Vox daar journalistieke aandacht voor heeft ipv dit soort interviewtjes.

    • Ewoud schreef op 8 november 2015 om 14:14

      Nieuwsgierigheid is een groot goed en typerend voor de meeste academici. Maar het zal ook nooit duidelijk worden wat daar gebeurd is, hoogstwaarschijnlijk om mensen in bescherming te nemen en dat lijkt mij een prima keuze.

      Dat deze nieuwe dame ervoor kiest om alle negatieve zaken uit het verleden niet tot zich te nemen is niet alleen haar goed recht, maar ook vrij verstandig. Hierdoor kan ze helemaal vooringenomen een frisse wind laten waaien door het Honours programma. Iets dat zonder twijfel nodig is. Dit is een bewuste keuze, en niet, zoals jij het neerbuigend stelt, “een gebrek aan interesse.”

      Over het aftreden van onze Rector vind ik dat je wel even stellig de hoek in mag. Professor Engelen heeft aangegeven om persoonlijke redenen zijn functie neer te leggen. Accepteer dat, en ga het niet afdoen als een doofpotaffaire. Als je een aluminium hoedje wilt, lever ik deze met liefde.

      Waar de academie mijn inziens wel met meer openheid had kunnen handelen was bijvoorbeeld het incident met Roos Vonk, maar al jouw voorbeelden vind ik kant noch wal raken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!