Nieuw kamerplatform voor internationals: ‘Ze beginnen met een achterstand aan hun zoektocht’
Een kamer vinden in Nijmegen is niet makkelijk. Al helemaal niet als internationale student, zeggen Eef en Steven Willems van stichting Verantwoord Woningbeheer Nederland (VWN). Dus hebben de twee het eerste kamerplatform speciaal voor buitenlandse studenten opgericht: Guesthouse Nijmegen.
Op de website kunnen studenten zoeken naar kamers van particuliere verhuurders. Die kunnen, door bemiddeling van VWN, gemeubileerde kamers aanbieden met zogeheten short stay-contracten, oftewel kamers die voor maximaal 12 maanden te huur zijn.
Studentenhuisvester SSH& biedt op een soortgelijke manier al kamers aan in Nijmegen. Het verschil wordt dat internationale studenten na hun short stay-contract opnieuw eenzelfde contract mogen afsluiten bij Guesthouse, maar dan voor een andere kamer. Bij SSH& moeten studenten na een jaar zélf op zoek naar een alternatief. Verschillende studentenpartijen en de PvdA Nijmegen ageerden tegen deze constructie, die ervoor zorgt dat veel internationale studenten tijdelijk dakloos zijn óf dubbele huur moeten betalen. Dit was echter zonder succes. Als reactie zette de Nijmeegse Wooncoalitie een couchsurfnetwerk voor internationals op.
Achterstand
Maar waarom een website speciaal voor buitenlandse studenten? Is het niet voor álle studenten moeilijk een woonplek te vinden? ‘Dat is inderdaad zo’, zegt Eef Willems. ‘Maar je moet weten dat internationals al met een achterstand aan hun kamerzoektocht beginnen. Ze spreken de taal niet, en blijven maar relatief kort in de stad. Andere studenten zijn daar minder happig op: je kunt geen band met ze opbouwen.’
Hij wijst op het kameraanbod op Facebook, de plek waar veel studenten hun woonruimte vinden. ‘Bijna alle advertenties beginnen met: ‘Sorry, no internationals.’ Je wordt dus al meteen buitenspel gezet. Daar wilden we een alternatief op bedenken.’
Experiment
Dus zetten directeuren Eef en Steven Willems (geen familie, red.) in september 2019 een experiment op. Buitenlandse studenten werden geplaatst in huizen met enkel andere internationals óf met Nederlandse studenten.
‘Het klinkt misschien ambitieus, maar het is gewoon nodig’
Wat bleek: gemengd wonen met Nederlanders werd door alle partijen als negatief ervaren. Vooral de taalbarrière en het niet opbouwen van een band waren grote minpunten. ‘Dan moet je dus een onderscheid gaan maken. Óf hele huizen alleen voor internationals gaan verzorgen, of bijvoorbeeld één verdieping in een huis’, legt Steven uit. ‘Dat hebben we nu gedaan.’
De woningbeheerder werkt nu samen met de Radboud Universiteit aan het project. Een deel van de studenten krijgt via de onderwijsinstelling een soort toegangscode, waarmee ze bij Guesthouse een kamer kunnen zoeken.
Op dit moment verhuurt het bedrijf bijna 150 gemeubileerde kamers aan internationals. Het doel: 1000 stuks. ‘Klinkt misschien ambitieus, maar het is gewoon nodig’, stelt Eef.
Dit door de redactie van Vox aangepaste artikel van Marieke Smid en Jacqueline van Ginneken stond eerder in De Gelderlander.