Nieuwbouw geesteswetenschappen moet begin 2027 klaar zijn

30 nov 2022 ,

Het nieuwe gebouw van de geesteswetenschappen zal waarschijnlijk even hoog worden als het Spinozagebouw. De oplevering is voorzien voor 2027. Dat blijkt uit de aanbesteding die afgelopen weekend werd gepubliceerd. Of medewerkers van de betrokken faculteiten een eigen kamer krijgen in het nieuwe gebouw, is niet duidelijk.

Het nieuwe gebouw voor de Faculteiten der Letteren en Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen moet de eerste grote verwezenlijking worden van het Campusplan dat afgelopen voorjaar werd gepresenteerd.

Momenteel wordt het Programma van Eisen afgerond, waarin de eisen en de wensen van de betreffende faculteiten worden geïnventariseerd. ‘Deze eisen zijn de afgelopen maanden opgehaald bij medewerkers en studenten van de betreffende faculteiten’, vertelt Arjan de Wit, projectmanager van het nieuwe gebouw. Hij benadrukt dat het Programma van Eisen nog moet worden goedgekeurd door het college van bestuur, de Gezamenlijke Vergadering en de raad van toezicht van de Radboud Universiteit.

Om geen onnodige tijd te verliezen is de eerste fase van het aanbestedingsproces wel al opgestart. ‘Daarin willen we komen tot een selectie van vier partijen die in aanmerking komen om het gebouw te ontwerpen’, zegt De Wit. ‘Aan deze vier partijen wordt daarna gevraagd om een aanbieding te doen voor het ontwerp.’

Circulaire oplossing  

In grote lijnen is inmiddels wel bekend hoe het nieuwe gebouw eruit zal komen te zien. De Radboud Universiteit wil inzetten op ‘centrale zones’ om ontmoeting en kruisbestuiving te bevorderen, blijkt uit een toelichting bij de aanbesteding die afgelopen weekend werd gepubliceerd door de afdeling Campus & Facilities. Het gebouw komt op de plaats van het huidige Spinozagebouw. De bouw zou in 2025 moeten starten en de oplevering staat gepland voor 2027.

Ook moet het gebouw het meest duurzame van de campus worden. Met behulp van CO2-emissiereductie moet het gebouw ‘energiepositief’ worden. Het is de bedoeling dat materialen uit het Spinozagebouw zoveel mogelijk opnieuw worden ingezet in het nieuwe gebouw.

Van reuring naar rust

Minstens het casco – het geraamte – van de hoogbouw van het Spinozagebouw zal worden hergebruikt. Dat betekent dat het nieuwe gebouw voor de geesteswetenschappen dus maximaal even hoog wordt als het Spinozagebouw – in principe kan een architect er ook één of twee verdiepingen af halen, als dat beter zou passen in het totaalconcept. ‘Maar aangezien de minimumbehoefte van het nieuwe gebouw fors groter is, zal er een extra ruimte tegenaan worden gebouwd’, aldus De Wit.

De kosten liggen nog niet vast. In de aanbesteding staat dat de ontwerpopdracht “nog met te veel onzekerheid is omgeven om dit budget bindend voor te schrijven.”

In het gebouw moet het principe ‘van reuring naar rust’ gelden, aldus de aanbesteding. “Om zowel de behoefte aan rust en concentratie te kunnen bieden, alsook de behoefte aan ontmoeting en samenwerking, wordt in basis uitgegaan van een bruisende kern die uitwaaiert naar relatief rustige zones.”

Kamer met boekenkast?

Of medewerkers in het toekomstige gebouw ook een eigen kamer met boekenkast krijgen, is op dit moment nog niet duidelijk – de projectbeschrijving blijft vaag op dat punt: “Om het onderzoek en het onderwijs te kunnen laten floreren is het van belang dat medewerkers en studenten hier een gemeenschap kunnen vormen”, klinkt het in de tekst. “Door binnen de facultaire zone te werken met kleinere clusters van ruimtes, gebaseerd op de functionele en inhoudelijke verwantschap van activiteiten, kan kleinschaligheid en vindbaarheid worden geborgd.”

‘De faculteiten hebben een adviseur in de arm genomen om de werkomgeving verder uit te werken’

Ook De Wit kan niet bevestigen of medewerkers, net als in het Erasmusgebouw, een eigen kamer krijgen in het toekomstige gebouw. ‘De faculteiten hebben zelf een adviseur in de arm genomen om de werkomgeving in het nieuwe gebouw verder uit te werken’, zegt hij. ‘Belangrijk is dat dit past binnen de kaders van het Programma van Eisen.’

In het Campusplan van de Radboud Universiteit, dat afgelopen voorjaar werd gepresenteerd, stond dat het efficiënter huisvesten in deze nieuwbouw moet leiden tot “een reductie van circa 35 procent van de bestaande ruimtebehoefte”, waarbij medewerkers meer zullen thuiswerken. Medewerkers van betrokken faculteiten zagen dat totaal niet zitten. Zij maakten zich zorgen over het behoud van hun eigen kamer en startten een petitie voor het behoud van vaste werkplekken. Met bijna vierhonderd handtekeningen op zak gingen de initiatiefnemers het gesprek aan met het college van bestuur. Het college kon daarop geen concrete toezeggingen doen, maar beloofde alle input mee te nemen in de toekomstplannen.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

2 reacties

  1. Sven schreef op 30 november 2022 om 22:48

    “‘De faculteiten hebben zelf een adviseur in de arm genomen om de werkomgeving in het nieuwe gebouw verder uit te werken’, zegt hij[De Wit] ‘Belangrijk is dat dit past binnen de kaders van het Programma van Eisen.’”

    Dat lijkt me de verkeerde volgorde: het programma van eisen zou toch de behoeftes van de gebruikers moeten volgen, niet andersom.

    Bizar ook wel hoe, na jaren van constante groei van universiteiten, ingezet wordt op een ruimte-reductie. Zelfs als het bij oplevering past, dan kun je op je klompen aanvoelen dat het niet lang daarna alsnog te klein wordt.

  2. L.J. Lekkerkerk (Hans) schreef op 1 december 2022 om 12:34

    Misschien is het wel een idee om de eigen, niet-gedeelde werkkamer onderdeel te maken van het HR-Keuzemodel. Wie dat heel belangrijk vindt kan dan zelf betalen door ‘uitruilen van voorzieningen’ (brr, dat jargon).
    Anderzijds zijn er genoeg voorbeelden van Faculteiten elders waar het gemeenschapsgevoel zoveel te lijden had van de ‘flexkantoren’ dat de 35% besparing (op ruimtebehoefte, dus kosten) absoluut als ‘penny-wise’ gezien moet worden. Dus geachte Arjen de Wit: wees gewaarschuwd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!