Nieuwe academische lerarenopleiding krijgt groen licht

14 dec 2017

De Radboud Universiteit kan definitief starten met haar nieuwe opleiding tot basisschoolleraar. Gisteren kreeg de universiteit groen licht van acceditatieorganisatie NVAO.

Echt spannend was het besluit van accreditatieorganisatie NVAO niet. Dat de universitaire opleiding tot basisschoolleraar groen licht zou krijgen, had Anna Bosman, directeur van het Onderwijscentrum Pedagogische Wetenschappen, wel verwacht. Niet voor niets zijn in september al dertig studenten begonnen aan pedagogische wetenschappen met het oog om door te stromen naar de nieuwe opleiding: Pedagogische wetenschappen van primair onderwijs (PWPO). Deze studenten kunnen volgend jaar gewoon doorstromen naar het tweede jaar van PWPO, omdat het eerste jaar van de nieuwe opleiding vrijwel identiek is aan die van pedagogische wetenschappen. Officieel start de nieuwe opleiding pas in september 2018.

Kritiek

PWPO komt te bestaan naast de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO), die de universiteit samen met de hogeschool verzorgt. Studenten volgen daarbij deels onderwijs aan de Radboud Universiteit, en deels aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De hogeschool én studenten van de ALPO hadden vooraf kritiek op het plan van de Radboud Universiteit om een eigen opleiding te starten tot basisschooldocent. ‘Het vak van leerkracht kun je niet uit een boekje leren’, zei ALPO-student Aline Tuls vorig jaar tegen Vox. Zij prijst juist de wisselwerking tussen het opdoen van kennis uit de theorie én praktijk. De HAN zag, vanwege de magere praktijkervaring die de studenten zullen opdoen, evenmin meerwaarde in de PWPO.

Daarin sijpelt de angst door dat de PWPO studenten zou gaan ‘roven’ van de ALPO. ‘Er is geen aanleiding om aan te nemen dat die zorgen terecht zijn’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘De ALPO is dit jaar niet gekrompen, en dus leiden we alleen maar meer studenten op tot leerkracht. Dat is goed voor het terugdringen van het lerarentekort.’

De universiteit verwacht dat er in de toekomst jaarlijks vijftig tot honderd studenten zullen beginnen aan de nieuwe opleiding.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!