Dossier

Nieuwe actiegroep Changing Perspective maakt voorzichtige start

22 mei 2018

Met een infostand op het Erasmusplein, enkele lezingen en een kringgesprek trad de nieuwe actiegroep Changing Perspective vanmiddag uit de anonimiteit. De opkomst was niet overweldigend, maar aan ideeën ontbrak het niet.

Zoals aangekondigd in het pamflet, stond actiegroep Changing Perspective dinsdag een hele dag met een spandoek, infobladen, veganistische koekjes en koffie op het Erasmusplein. Af en toe kwamen studenten, onderzoekers en docenten een praatje maken, maar een drukte van jewelste werd het nooit.

Existentiële vragen

Het echte werk begon om half zes, onder de trappen in het Erasmusgebouw. Universitair hoofddocent en wetenschapssocioloog Willem Halffman hield een pleidooi voor een dertigtal aanwezigen: voornamelijk studenten, maar ook enkele onderzoekers en docenten. In het Engels klaagde Halffman de werkomstandigheden aan de universiteit aan. We draaien mee in een systeem, maar tijd voor reflectie is er niet, klonk het. Ook stelde hij vragen bij het democratisch gehalte aan de universiteit. Volgens Halffman moeten universiteiten zich opnieuw enkele fundamentele existentiële vragen stellen: wie zijn wij? Wat is onze publieke rol? Wat is onze economische functie?

De organisatoren van Changing Perspective. Foto: Leoni Andriessen.

In een kringgesprek, eveneens met Engels als voertaal, mocht ieder om beurt het woord nemen. Op de vraag of er plannen voor een bezetting zijn, antwoordde iemand van de organisatie dat Changing Perspective in de eerste plaats een platform wil bieden waarin studenten, onderzoekers en docenten hun onvrede over de gang van zaken kunnen uiten en waarin ze gelijkgestemde zielen kunnen ontmoeten. Die strijd om de politieke ruimte sluit andere acties zoals een bezetting niet uit, maar ‘het is zeker niet de eerste stap’.

Hoge werkdruk

Communicatie lijkt op dit moment een grotere zorg van de nog jonge actiegroep. Changing Perspective heeft nog geen echte publiciteit gemaakt en is zich ervan bewust dat veel mensen hen nog niet kennen. Mond-tot-mondreclame, sociale media en posters moeten dat probleem verhelpen. De aanwezigen op de vergadering konden zich inschrijven op een mailinglijst om uitgenodigd te worden voor de wekelijkse vergadering op donderdagmiddag.

Willem Halffman spreekt de menigte toe.

Een echte agenda heeft Changing Perspective nog niet, maar de aanwezigen leken het alvast eens te zijn over enkele onderwerpen. Te veel geld van de Radboud Universiteit vloeit naar vastgoed, marketing en open dagen, waardoor er te weinig geld overblijft voor onderwijs. De werkdruk voor academisch personeel is erg hoog: efficiënter werken betekent de facto minder betaald worden voor dezelfde hoeveelheid werk. Het is absurd dat er in het honoursprogramma zo veel geld naar zo’n kleine groep studenten vloeit. In de vergadering werd ook al voorzichtig over een te volgen strategie nagedacht.

#WOinactie

Uitgerekend vandaag stelde #WOinactie een ultimatum aan minister van Onderwijs Ingrid Van Engelshoven en het kabinet Rutte III. In een brief die ook werd ondertekend door de vakbonden FNV, VAWO en enkele andere organisaties, eisen de actievoerders dat het kabinet per jaar 1,15 miljard euro in onderwijs investeert en dat de doelmatigheidskorting van 183 miljoen wordt afgeschaft. Indien de minister voor Prinsjesdag niet op de eisen van #WOinactie ingaat, dan volgen er landelijke acties in de week van 24 september.

Het is niet uitgesloten dat Changing Perspective, die zich eerder een Nijmeegse pendant van #WOinactie noemde, aan deze actie zal deelnemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!